Ρεπορτάζ

Εκδικάζεται αγωγή της Αγροτικής Τράπεζας κατά πρώην διευθυντή του υποκαταστήματός της στην Κάρπαθο

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου θα εκδικαστεί σήμερα, μετά από αναβολή, η αγωγή αποζημίωσης από αδικοπραξία που άσκησε η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα, όπως εκπροσωπείται νομίμως από τον εκκαθαριστή αυτής, κατά του πρώην διευθυντή του υποκαταστήματός της στην Κάρπαθο για το σκέλος της παρατραπεζικής του δραστηριότητας, που αφορά στην χορήγηση δανείων με την χρήση πλαστών εγγράφων.
Ο πρώην τραπεζικός διευθυντής έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως από το Γ’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών επί κακουργημάτων σε ποινή κάθειρξης 8 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τον περιοριστικό όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ.
Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος πλαστογραφίας με χρήση από υπαίτιο που διαπράττει πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα και το συνολικό όφελος και η συνολική ζημία υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, ενώ απηλλάγη από την κατηγορία της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιο που διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα και το συνολικό όφελος και η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 30.000 ευρώ, διότι η υπό εκκαθάριση τράπεζα δεν υπέβαλε αρμοδίως αίτημα συνέχισης της διαδικασίας.
Θυμίζουμε ότι η υπόθεση κινήθηκε μετά από αναφορές που υπέβαλε ο αδελφός εκλιπόντος παραπληγικού που διέμενε και δραστηριοποιείτο στην Κάρπαθο.
Ο κατηγορούμενος εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως διευθυντή της ΑΤΕ, στο υποκατάστημα Καρπάθου, τη γνωριμία μαζί του και το ευάλωτο της θέσης του, λόγω της σωματικής του αναπηρίας κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του έτους 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2007, ενεργώντας από κοινού και κατόπιν συναπόφασης με άγνωστους στην ανάκριση συνεργούς, κατάρτισε δανειακές συμβάσεις.
Οι συμβάσεις όμως φέρονται να ήταν πλαστές, αφού ουδέποτε υπεγράφησαν από τους φερόμενους ως δανειολήπτες και οι υπογραφές τους τέθηκαν κατά απομίμηση της γνήσιας.
Η δε ζημία που προκλήθηκε ανέρχεται στο ποσό των 289.000 ευρώ.
Η τράπεζα με την αγωγή που υπέβαλε δια του νομικού της συμβούλου κ. Ιωάννη Πάππου, διεκδικεί το ποσό των 289.000 ευρώ και 60.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
Οπως εκθέτει η τράπεζα στην αγωγή της ο εναγόμενος, προέβη στην κατάρτιση των πλαστών δανειακών συμβάσεων, τις ημερομηνίες 5-3-2004, 4-6-2004, 3-2-2005, 3-2-2005, 31-5-2005, 29-3-2006 και 17-12-2007 με σκοπό να παραπλανήσει τα αρμόδια όργανά της και μάλιστα τους επιθεωρητές και τους ελεγκτές της «Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος Α.Ε.» κατά τους τακτικούς και τους έκτακτους ελέγχους που διεξήγοντο στο τραπεζικό Κατάστημα της Καρπάθου της «Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος» αλλά και τα ηλεκτρονικά συστήματα της τραπέζης, είτε παρακάμπτοντας αυτά είτε εισάγοντας σε αυτά, τα ανύπαρκτα στοιχεία των πλαστών δανειακών συμβάσεων.
Επισημαίνει δε ότι ο εναγόμενος είναι πρόσωπο το οποίο έχει ροπή στο οικονομικό έγκλημα και διαπράττει συστηματικά και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση οικονομικά εγκλήματα.
Προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του ενεργεί χωρίς ηθικούς φραγμούς παραβιάζοντας συστηματικά κάθε διάταξη δικαίου και κάθε κανόνα νομιμότητας και τραπεζικής πρακτικής.
Μάλιστα, κατά τα έτη που διετέλεσε υπάλληλος και διευθυντής του (πρώην) καταστήματος της «Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος» στην νήσο Κάρπαθο, κατάφερε με τις κατάλληλες μεθοδεύσεις και την πειθώ την οποία ασκούσε σε τρίτους, να διαφεύγει, έστω και προσωρινά, των τακτικών και έκτακτων εσωτερικών ελέγχων των οργάνων Επιθεώρησης και Ελέγχου της τράπεζας, μέχρι τον Σεπτέμβριο του έτους 2008 ότε και διαπιστώθηκαν οι παράνομες και δόλιες ενέργειες του εναγόμενου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου