Τοπικές Ειδήσεις

Επιστολή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου προς τον κ. Κόνσολα, σχετικά με την Τράπεζα Δωδεκανήσου

Σε συνέχεια της συνάντησης εργασίας με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη και τον Υφυπουργό Τουρισμού , κ. Κόνσολα  και καθώς ανάμεσα στα θέματα που ετέθησαν προς συζήτηση ήτο και αυτό της υπό εκκαθάρισης Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, και το οποίο απασχολεί το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας της Δωδεκανήσου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, απέστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Τουρισμού , κ. Κόνσολα σχετικά με το θέμα.

Η επιστολή :

 

Προς : Υφυπουργό Τουρισμού

Κ. Μάνο Κόνσολα

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου αφού έλαβε υπόψη την έντονη ανησυχία πολλών μελών του σχετικά με την εξέλιξη της εκκαθάρισης της Τράπεζας Δωδεκανήσου, αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες σε διάφορα επίπεδα με στόχο την ευνοϊκότερη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρηματιών αλλά και των ιδιωτών για τα δάνεια που έχουν ληφθεί από την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου.

Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου κο Κωνσταντίνο Ζωγραφίδη και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κο Νίκο Μπόνη καθώς και με άλλους φορείς του συνόλου των νησιών της Δωδεκανήσου για συντονισμένες παρεμβάσεις και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις εργασίας με ειδικούς τεχνικούς και νομικούς συμβούλους. Η ανάθεση σε τεχνοκράτες κρίθηκε απαραίτητη καθώς το ζήτημα έχει ειδικές νομικές και οικονομικές πτυχές.

Κύριε Υφυπουργέ,

Το κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα για την τοπική μας οικονομία καθώς πολλοί συμπολίτες μας, είναι έρμαια των διαθέσεων της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκκαθάριση του τραπεζικού ιδρύματος.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι δανειολήπτες της Τράπεζας Δωδεκανήσου δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για το ότι η πρώην Τράπεζα Δωδεκανήσου βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία και επιπλέον τιμωρούνται για την επιλογή τους να συνεργαστούν και να στηρίξουν το δικό μας Τραπεζικό Ίδρυμα.

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου θα αναδείξει προς όλους τους εμπλεκόμενους (Υπουργούς, Εταιρεία-Εκκαθαριστή PQH, Τράπεζα Ελλάδος, κ.α) τις στρεβλώσεις που έχουν προκύψει από το κλείσιμο της τράπεζας και θα απαιτήσει να ρυθμιστούν όλα τα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες-μέλη του με την ίδια τακτική που ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, οι οποίες δίνουν περιθώριο μέχρι και 20 έτη ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες του κάθε δανειολήπτη. Σημειώνεται ότι για τα δάνεια που έχουν ληφθεί από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ο εκκαθαριστής ζητά αποπληρωμή το μέγιστο σε οκτώ έτη. Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι αδύνατο ιδιώτες ή επιχειρηματίες να αποπληρώσουν τα δάνεια τους σε περίοδο οκτώ ετών .

Επίσης, το Επιμελητήριο θα ζητήσει να γίνει πλήρης ενημέρωση από τον εκκαθαριστή για την πορεία της εκκαθάρισης και τις μελλοντικές του ενέργειες, καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια στις πρακτικές που ακολουθούνται αλλά και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ειδικό αυτό έργο.

Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για την εξυπηρέτηση δανειοληπτών και μεριδιούχων.

Τέλος οι λύσεις που προωθούνται για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από την Ε.Ε. και την Τράπεζα Ελλάδος οφείλουν να ισχύσουν, όχι μόνο για τις συστημικές Τράπεζες αλλά και για τις υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικές Τράπεζες.

Επισημαίνουμε ότι ο Οδηγός Εκκαθάρισης που εφαρμόζεται πέρα από τον εισπρακτικό χαρακτήρα του, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη βιωσιμότητα των

επιχειρήσεων, το διαθέσιμο εισόδημα και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής μας οικονομίας η οποία έχει κυρίως εποχικό χαρακτήρα.

Κύριε Υφυπουργέ,

Μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης και αβεβαιότητας, με τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και στην αγορά να παραμένουν, η οικονομία της Δωδεκανήσου, έχει να αντιμετωπίσει ένα επιπλέον πρόβλημα.

Ευελπιστούμε, σήμερα, όλοι μαζί, να συνεργαστούμε με σκοπό την εύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης σε αυτό το πρόβλημα που ταλαιπωρεί το σύνολο της κοινωνίας των νησιών μας.

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και ο υπογράφων, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα σας παρέχουμε την όποια απαραίτητη στήριξη με σκοπό την ευόδωση του κοινού μας στόχου.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Πάππου

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου