Ρεπορτάζ

Αναφορά 31 κατοίκων της Ρόδου για την μη ύπαρξη ελεύθερης ζώνης στις παραλίες της πόλης

Ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου με κοινοποίηση στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, τον Δήμο Ρόδου, το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών Διεύθυνσης Πολεοδομικών Εφαρμογών (Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Ρόδου), το Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου προσέφυγαν χθες 31 κάτοικοι του νησιού που διαμαρτύρονται για την μη ύπαρξη ελεύθερης ζώνης στις παραλίες της πόλης μετά την ανάπτυξη ομπρελών/ ξαπλωστρών από επιχειρήσεις.
Οπως εκθέτουν, κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και μετά την παραχώρηση της χρήσης των παραλιών σε ιδιώτες επιχειρηματίες, με σκοπό την ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στις κεντρικές παραλίες της πόλης, από την περιοχή του ΝΟΡ έως και την περιοχή του Ενυδρείου αναπτύχθηκαν σε μεγάλο μήκος και πλάτος βαριές ξύλινες ξαπλώστρες και διαφόρου τύπου κατασκευές, αφήνοντας ελάχιστο ελεύθερο χώρο για τους υπόλοιπους λουομένους.
Τονίζουν ότι καθημερινά αρκετοί λουόμενοι αναγκάζονται να βρεθούν «μέσα στο κύμα της θάλασσας» λόγω της ανυπαρξίας ελεύθερου χώρου στην παραλία.
«Αυτή η εικόνα της ακόρεστης κατάληψης κάθε ελεύθερου χώρου της παραλίας, καθώς και η ανεπαρκής φροντίδα για την καθαριότητα και φροντίδα της παραλίας αποτελεί καθημερινό αντικείμενο συζήτησης πολλών πολιτών αλλά και απογοήτευσης για την εικόνα της πόλης» επισημαίνουν και ζητούν να διενεργηθεί έρευνα για το αν τηρούνται οι διατάξεις του προβλέπει η ΚΥΑ 47458/20 (1864/Β/15-5- 2020), δηλαδή αν παραβλάπτεται ή περιορίζεται η χρήση της παραλίας ως κοινόχρηστου αγαθού (άρθρο 1).
Επιπλέον ζητούν να διερευνηθεί αν η άσκηση δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων διενεργούνται σε αυτοκινούμενο ή ρυμουλκούμενο τροχήλατο αναψυκτήριο (άρθρο 2) ή αποτελούν μόνιμες κατασκευές ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μόνιμες εγκαταστάσεις ξύλινων ή σιδερένιων σκίαστρων κι αν η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών στην ίδια περιοχή εξασφαλίζει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού, κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή, πλάτους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων (άρθρο 12).
Επιπλέον ζητούν να διερευνηθεί αν τηρούνται όσα προβλέπονται στο άρθρο 17 της ιδίας ΚΥΑ σχετικά με την τήρηση των αποστάσεων προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
Η αναφορά συνοδεύεται από σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

 • Τάσος    18.08.2021 19:30

  Ντροπή σε αυτούς, ντροπή και σε εμάς.
  Καμία αντίδραση στην επέκταση των ξαπλωστρών που έχει φτάσει «μέσα» στην θάλασσα. Ο απλός πολίτης που δεν θέλει ή δεν μπορεί να δώσει αυτά τα 10€ ή 20€ και επιθυμεί να ξαπλώσει μόνος του ή με την οικογένεια του και να απολαύσει αυτές τις πανέμορφες παραλίες της Ρόδου ως λουόμενος, δεν έχει πλέον αυτή την δυνατότητα. Έρχονται οι χθεσινοί ξένοι να μας στερήσουν αυτό το δικαίωμα που εδώ και δεκαετίες απολαμβάνουν οι παππούδες μας, οι γονείς μας, εμείς και τα παιδιά μας.
  Ας γίνει επιτέλους κάτι και άμεσα!!!

 • ΑΡΓΎΡΙΟΣ ΜΑΛΑΝΔΡΗΣ    18.08.2021 10:21

  Επιτέλους να Μπεί Τάξη Στους Νέους Μίδας Τού Τουρισμού

 • Σ    17.08.2021 19:48

  Δίκιο έχουν, η κατάσταση είναι εξοργιστική πια.

 • Χρηστου Γιωργος    17.08.2021 16:44

  Επιτέλους συμπολ’ιτες μας δραστηροποιήθηκαν.Ελπίζω Δήμαρχος και Περιφερειάρχης να μην παρευρεθούν σε ανάλογα εγκάνια

Σχολιασμός άρθρου