Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός υποσχέθηκε να βρει λύσεις για την  Τήλο, την Κάσο και τους Λειψούς, των οποίων οι δήμαρχοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών ΑΤΜ.

«Το πρόβλημα προέκυψε πολύ πρόσφατα και αναζητούμε ένα θεσμικό πλαίσιο που να δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα, με βάση την διεθνή εμπειρία, όπως με απομακρυσμένες περιοχές στη Γαλλία, στη Γερμανία κ.α.  Πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα τα νησιά αυτά να μπορούν να εξυπηρετούνται τραπεζικά», προανήγγειλε.

Υπενθυμιζουμε ότι οι κατοικοι και οι δήμαρχοι των τριών νησιών (Μαρία Καμμά, Μαρία Τσανάκη-Σορώτη και Φώτης Μάγγος αντίστοιχα) είναι έξαλλοι με την αιφνιδιαστική απόφαση της Alpha Bank (της μοναδικής πάντως που είχε εκεί υποκαταστήματα ή ΑΤΜ) να τα κλείσει άμεσα. ‘Εστειλαν δε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιό.

Οι δήμαρχοι  ενημερώθηκαν στις 13 Αυγουστου  «εντελώς αιφνιδιαστικά ότι η τράπεζα ALPHA BANK, με καταστήματα και στα τρία νησιά, αναστέλλει τη λειτουργία των υποκαταστημάτων. »

Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους που κοινοποίησαν και στο γραφείο του πρωθυπουργού, πρόκειται για τα μοναδικά καταστήματα τραπεζών και τα μοναδικά ΑΤΜ στα νησιά τους.

Θα θαλασσοδερνόμαστε για ένα παράβολο

«Στο εξής ο κάθε μικρονησιώτης θα θαλασσοδέρνεται για ώρες προκειμένου να αγοράσει ένα παράβολο των 10 ευρώ ή να πληρώσει έναν λογαριασμό ή να διεκπεραιώσει μια οποιαδήποτε απλή τραπεζική συναλλαγή», σημειώνουν στην επιστολή.

Ενημέρωση με ένα fax

Οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται πως η τράπεζα ενημέρωσε τις δημοτικές αρχές «με ένα απλό  fax», χωρίς να έχει εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους εξυπηρέτησης και παραπέμποντας την «εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών στα καταστήματα της Λέρου, της Καρπάθου και της Ιαλυσού Ρόδου».

«Θα σηκώσουμε ανάστημα»

Οι τρεις δήμαρχοι γνωστοποιούν ότι οι τοπικές κοινωνίες θα αντιταχθούν στην απόφαση της τράπεζας και ζητούν από την κυβέρνηση να σταθεί αρωγός στον αγώνα τους.

«Θα σηκώσουμε ανάστημα και θα αποδείξουμε ότι ούτε κι αυτός ο αιφνιδιασμός θα σταθεί ικανός να κάμψει την αξιοπρέπεια και την ορμέμφυτη ανάγκη των νησιωτών για διαρκή διεκδίκηση» σημειώνουν και καταλήγουν:

«Είμαστε φορολογούμενοι πολίτες αυτής της χώρας και απαιτούμε δίκαιη μεταχείριση. Ας έρθουν αυτοί οι κύριοι να κατοικήσουν στα νησιά μας το χειμώνα. Αν έχουν το θάρρος, εμείς τους προκαλούμε να έρθουν εδώ στο νησί χωρίς μόνιμο γιατρό, αντιμέτωποι με την εξάρτηση απ’ τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα και να έρθουν αυτοί να προστατέψουν την πατρίδα».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ