Πλήρη έλεγχο της στατικότητας του κτιριακού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς, πριν την παράδοση της τεχνικής έκθεσης των εκτιμητών για την μισθωτική του αξία αλλά και της μελέτης αποκατάστασης του ακινήτου, ζήτησε χθες εγγράφως από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΡΟΔΟΣ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ‏ (ΡΟΠΟΑΝ)» κ. Γιώργος Υψηλάντης.
Στο αίτημα του κ. Υψηλάντη, που διαβιβάστηκε για την υποβολή των αιτούμενων στοιχείων στην Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης, αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,
Σε συνέχεια αντίστοιχων ερωτήσεών μου στο δημοτικό συμβούλιο, οι οποίες δεν έχουν απαντηθεί έως σήμερα και κατόπιν σχετικής προτροπής σας, καταθέτω και εγγράφως τα ερωτήματα-αιτήματα, προκειμένου να ικανοποιηθούν κατά τη διαδικασία της παρ.9 του άρθρου 10 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
‏1/. Παρακαλούμε να μας χορηγηθεί -εάν υπάρχει- σε ψηφιακή μορφή αντίγραφο αποτύπωσης του κτιριακού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς (αρχικό κτίριο, προσθήκες ορόφου και εσωτερικά κτίσματα) που θα περιλαμβάνει κατόψεις, τομές, όψεις, σχέδια λεπτομερειών, κλπ.
‏2/. Παρακαλούμε να μας χορηγηθεί αρμοδίως συνταγμένη και υπογεγραμμένη βεβαίωση στατικής επάρκειας του ιδίου ως άνω κτιριακού συγκροτήματος.
Σε περίπτωση αδυναμίας ή άρνησης χορήγησης της βεβαίωσης αυτής από τις αρμόδιες υπηρεσίες, παρακαλούμε για την άμεση ανάθεση υπηρεσίας ή μελέτης ελέγχου της στατικής επάρκειας του συγκροτήματος».
Η συγκεκριμένη παρέμβαση εκδηλώνεται ένα μήνα περίπου πριν την υλοποίηση της εξαγγελίας του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης της διακήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για την συνολική μίσθωση του διατηρητέου κτιριακού συγκροτήματος.
Η νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου επεξεργάζεται επίσης το σχέδιο σύμβασης που θα προβλέπει μεταξύ άλλων στην διακήρυξη την διατήρηση των μισθώσεων μόνο στους επιχειρηματίες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Προβλέπεται ακόμη η υλοποίηση τεχνικής μελέτης για την αποκατάσταση του ακινήτου προϋπολογισμού δαπάνης περί τα 4 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.
Ο κ Υψηλάντης έχει εκφράσει δημόσια τις αντιρρήσεις του για το σχέδιο αξιοποίησης της Νέας Αγοράς επισημαίνοντας ότι οι συμβάσεις μίσθωσης λήγουν στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Θεωρεί συγκεκριμένα ότι ο Δήμος όφειλε και μπορούσε να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και εθνικούς πόρους και να προχωρήσει στην πλήρη ανακατασκευή του συγκροτήματος, έστω και τμηματικά (πτέρυγα – πτέρυγα).
Εχει εκφράσει εξάλλου την άποψη ότι το κτήριο είναι γερασμένο και επισφαλές.
«Η εύκολη λύση είναι να πασάρεις την Νέα Αγορά σε κάποιον και να την ξεφορτωθείς.
Στο τέλος ή θα την χάσεις ή θα σου επιστραφεί ως ερείπιο» είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στην «δημοκρατική».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ