ΕΙΔΗΣΕΙΣ

0ι πιθανότερες ημερομηνίες εκλογών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
εκλογές

Η Κυ­ρια­κή 20ή Σε­πτεμ­βρί­ου και, δευ­τε­ρευό­ντως, η Κυ­ρια­κή 27η Σε­πτεμ­βρί­ου είναι οι πι­θα­νό­τε­ρες ημε­ρο­μη­νί­ες εκλο­γών, εφό­σον η κυ­βέρ­νη­ση, την άλλη εβδο­μά­δα, δεν λάβει την ψήφο εμπι­στο­σύ­νης που προ­γραμ­μα­τί­ζει να ζη­τή­σει ο Αλέ­ξης Τσί­πρας από τη Βουλή.

Το Μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου επι­κα­λεί­ται την ανά­γκη κυ­βερ­νη­τι­κής και πο­λι­τι­κής στα­θε­ρό­τη­τας και δεί­χνει να εμ­μέ­νει στο αί­τη­μα για ψήφο εμπι­στο­σύ­νης. Αί­τη­μα που εκτι­μά­ται πως θα συ­ζη­τη­θεί μετά τις 20 Αυ­γού­στου, με κυ­βερ­νη­τι­κές πηγές να δια­ψεύ­δουν πλη­ρο­φο­ρί­ες που με­τέ­δι­δε χθες τη­λε­ο­πτι­κός σταθ­μός ότι η ψη­φο­φο­ρία για την ψήφο εμπι­στο­σύ­νης θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την ερ­χό­με­νη Κυ­ρια­κή, 23 Αυ­γού­στου.

«Μέχρι την υπο­γρα­φή της σύμ­βα­σης με τον ESM και την εκτα­μί­ευ­ση του ποσού που προ­βλέ­πε­ται, η κυ­βέρ­νη­ση ασχο­λεί­ται απο­κλει­στι­κά με την ολο­κλή­ρω­ση των τε­χνι­κών δια­δι­κα­σιών και ανα­μέ­νει την έκ­βα­ση των ψη­φο­φο­ριών στα ευ­ρω­παϊ­κά Κοι­νο­βού­λια. Ο πρω­θυ­πουρ­γός θα βρί­σκε­ται στο Μα­ξί­μου την Τρίτη, οπότε και θα συ­να­ντη­θεί με το οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο. Από τις 20 Αυ­γού­στου και μετά θα έχει συ­να­ντή­σεις με κυ­βερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη προ­κει­μέ­νου να κα­θο­ρι­στούν οι πε­ραι­τέ­ρω κι­νή­σεις» ανέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά το non paper που εξέ­δω­σε το Μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου.

Η ψήφος εμπι­στο­σύ­νης που ζητεί ο πρω­θυ­πουρ­γός, με τα ση­με­ρι­νά δε­δο­μέ­να, μοιά­ζει σαν… «ενέρ­γεια γέ­φυ­ρα», προ­κει­μέ­νου η κυ­βέρ­νη­ση να προ­σφύ­γει σε πρό­ω­ρες κάλ­πες, καθώς ούτε η Αρι­στε­ρή Πλατ­φόρ­μα με τη Ζωή Κων­στα­ντο­πού­λου, ούτε βε­βαί­ως η αντι­πο­λί­τευ­ση προ­τί­θε­νται να την πα­ρά­σχουν.

Το ερώ­τη­μα είναι βέ­βαια εάν εσω­κομ­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση ή μέρος της αντι­πο­λί­τευ­σης επι­λέ­ξει την αποχή από τη σχε­τι­κή ψη­φο­φο­ρία (εφό­σον, τε­λι­κά, πάντα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί) προ­κει­μέ­νου να τη διευ­κο­λύ­νουν μήπως πα­ρα­μεί­νει ως κυ­βέρ­νη­ση μειο­ψη­φί­ας.

Εφό­σον τε­λι­κά στη­θούν κάλ­πες, θα διε­ξα­χθούν υπό την ευ­θύ­νη υπη­ρε­σια­κής κυ­βέρ­νη­σης, με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες, μά­λι­στα, να επι­μέ­νουν πως φα­βο­ρί για υπη­ρε­σια­κός πρω­θυ­πουρ­γός είναι η Πρό­ε­δρος του Αρεί­ου Πάγου, Βα­σι­λι­κή Θάνου.

Σύμ­φω­να με τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρί­ες, δεν θα χρεια­στούν διε­ρευ­νη­τι­κές εντο­λές από τον Πρό­ε­δρο της Δη­μο­κρα­τί­ας, παρά μόνο η τε­λευ­ταία φάση της όλης δια­δι­κα­σί­ας που προ­βλέ­πει το Σύ­νταγ­μα, με τη σύ­σκε­ψη των πο­λι­τι­κών αρ­χη­γών υπό τον Προ­κό­πη Παυ­λό­που­λο, προ­κει­μέ­νου από αυτή να προ­κύ­ψει η υπη­ρε­σια­κή κυ­βέρ­νη­ση.

Η ψήφος εμπι­στο­σύ­νης θα απο­τε­λέ­σει, πά­ντως, και το ση­μείο για την -και τυ­πι­κή- διά­σπα­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αφού όσοι βου­λευ­τές της πλειο­ψη­φί­ας δεν υπερ­ψη­φί­σουν θα μεί­νουν εκτός λί­στας…

Πηγή: real.gr ρε­πορ­τάζ Βα­σί­λης Σκου­ρής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.