Ο κ. Νίκος Τσούλλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δημοκρατική», περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν στην τοπική αγορά και δηλώνει ότι όλες οι επιχειρήσεις ανεξαιρέτως περιμένουν να επιβιώσουν από τον τουρισμό, δουλεύοντας μόλις τρεις μήνες το χρόνο. Κι ενώ ο τουρισμός είναι η μόνη ελπίδα για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, η επικράτηση του συστήματος all inclusive «ναρκοθετεί» την αναπτυξιακή αυτή προοπτική.
«Ο περιορισμός του all inclusive σε υποφερτά πλαίσια, θα λειτουργήσει αναζωογονητικά στην τοπική οικονομία η οποία τα τελευταία χρόνια ασφυκτιά», τονίζει ο κ. Τσούλλος, επισημαίνοντας ότι πρέπει να μπουν κανόνες και φραγμοί στην εφαρμογή αυτού του μοντέλου.

• Ως πρόεδρος της Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου, είστε ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος να μας δώσετε μία εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά…
Οι επιχειρηματίες-επιτηδευματίες στη Ρόδο, στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στον τουρισμό. Μιλάμε για μία δραστηριότητα τριών έως τεσσάρων μηνών το χρόνο. Παρόλο που όλοι λειτουργούν τα καταστήματά τους για έξι και επτά μήνες, στην πραγματικότητα η περίοδος κερδοφορίας δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες. Δουλεύοντας δηλαδή μόνο ένα τρίμηνο, προσπαθούν να επιβιώσουν όλο το χρόνο. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι εφικτό στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι παλαιές επιχειρήσεις κρατιούνται με νύχια και με δόντια στη ζωή, με την προϋπόθεση ότι κατάφεραν να διατηρήσουν κάποιο «λίπος» από τις παλιές καλές εποχές. Για τις υπόλοιπες, δεν χρειάζεται να το συζητάμε καν…
• Πιστεύετε λοιπόν ότι ο τουρισμός δεν ενισχύει επί της ουσίας την τοπική αγορά;
Η πραγματικότητα είναι μία… Οι επιχειρηματίες-επιτηδευματίες αλλά και οι μισθωτοί περιμένουν να επιβιώσουν από τον τουρισμό. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι επιχειρήσεις της Ρόδου είναι μικρομεσαίες ή πολύ μικρές. Πρόκειται για εστιατόρια, μπαρ, καφενεία, σουβλατζίδικα, πιτσαρίες κλπ… Από την άλλη υπάρχουν οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις που και αυτές ζουν από τον τουρισμό…
Δυστυχώς όμως ο τουρισμός ακολουθεί φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια. Η ποιότητα των επισκεπτών παραμένει χαμηλή ενώ η οι μεγάλες επιχειρήσεις στοχεύουν στο προσωπικό όφελος όχι το καλό και η ευημερία της κοινωνίας γενικότερα. Αυτό είναι ολοφάνερο, εάν δούμε την επέκταση του συστήματος all inclusive τα τελευταία χρόνια.
Από το αεροδρόμιο, οι επισκέπτες κατευθύνονται στο ξενοδοχείο και μένουν εκεί κλεισμένοι χωρίς να κατεβαίνουν ούτε καν στο κέντρο της πόλης. Αυτό προκύπτει άλλωστε και από την έρευνα ποιότητας του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου. Δεν επισκέπτονται μνημεία, δεν γεύονται τις μοναδικές μεσογειακές γεύσεις που προσφέρουν οι ντόπιες επιχειρήσεις εστίασης. Αυτό του είδους τον τουρισμό διαθέτουμε δυστυχώς. Μας επιβάλλεται από τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς, οι οποίοι πέρα από την πρακτόρευση έχουν αναλάβει τις αερομεταφορές, τις επίγειες μεταφορές κλπ. Ελέγχουν δηλαδή σε μεγάλο βαθμό το τοπικό τουριστικό προϊόν. Οι συνέπειες, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, είναι πολλές… Οι τουριστικές αφίξεις μπορεί να ευημερούν, δεν ευημερούν όμως οι οικονομικοί δείκτες.
• Τι θα πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;
Πρέπει όλοι οι φορείς της Δωδεκανήσου να συστρατευθούμε σε μία κοινή προσπάθεια καθορισμού ενός πλαισίου κανόνων και της εφαρμογής τους. Να αφήσει ο καθένας κατά μέρος τα προσωπικά συμφέροντα-γιατί υπάρχουν και αυτά-και να αναγκάσουμε τους κυβερνώντες να βάλουν κανόνες ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του φαινομένου του all iclusive. Μόνο έτσι θα επιστρέψουν στο τουριστικό μοντέλο που γνωρίζαμε πριν 20 και 30 χρόνια. Πρέπει να δούμε επιτέλους το κοινό συμφέρον. Κανένας δεν πήγε μπροστά βλέποντας μόνο το ατομικό του συμφέρον. Ο περιορισμός του all inclusive σε υποφερτά πλαίσια θα λειτουργήσει αναζωογονητικά στην τοπική οικονομία η οποία τα τελευταία χρόνια ασφυκτιά! Δεν είναι δυνατό να επιτρέπουμε να εμφανίζονται οι τουρίστες με τα lunch basket στα εστιατόρια και να παίρνουν απλά ένα αναψυκτικό η νερό…
• Η Ομοσπονδία σας, έχει προβεί σε …διαβήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
Ως ομοσπονδία στείλαμε επιστολή συνυπογεγραμμένη από όλα τα σωματεία και τους συλλόγους και συνδέσμους της Δωδεκανήσου στον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα στην οποία αναλύαμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να μπουν φραγμοί στο all inclusive.
Είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις θέσεις μας στον ίδιο τον πρωθυπουργό στο περιθώριο του αναπτυξιακού συνεδρίου που διεξήχθη πριν λίγο καιρό στη Ρόδο. Ο κ. Τσίπρας μας άκουσε με προσοχή, μας ζήτησε να καταθέσουμε εγγράφως τις προτάσεις μας και να κλείσουμε ένα ραντεβού με την υπουργό τουρισμού για να τα συζητήσουμε όλα αυτά.
• Αν δεν απατώμαι, είχατε την ευκαιρία να καταθέσετε τις απόψεις σας στην κα Κουντουρά στην ευρεία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί πριν κάποιους μήνες στην Περιφέρεια…
Όντως συμμετείχαμε στη σύσκεψη εκείνη και θέσαμε στην Υπουργό το ζήτημα. Η κα Κουντουρά μας είχε πει ότι δεν μπορεί να βάλει κανόνες και περιορισμούς. Εμείς όμως θα επιμείνουμε.
Ο τουρισμός, σύμφωνα με όσα ορίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ, προάγει τον πολιτισμό ενός προορισμού ενώ τα οφέλη από την τουριστική ανάπτυξη τα καρπώνεται ο μέσος πολίτης. Αυτό δεν γίνεται στην περίπτωση της Ρόδου. Οι επισκέπτες μας απομονώνονται στα ξενοδοχεία και φεύγουν χωρίς καν να συνδιαλλαγούν με την τοπική κοινωνία. Δεν απολαμβάνει εν προκειμένω τα πραγματικά οφέλη από την τουριστική ανάπτυξη η πλειοψηφία των πολιτών.
• Να περάσουμε όμως σε ένα άλλο ζήτημα… Η κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ προκάλεσε έντονες αντοδράσεις. Ποια είναι η θέση σας;
Οι κυβερνήσεις βλέπουν μόνο τους αριθμούς και τίποτε περισσότερο. Στόχευσαν στον ΦΠΑ της Δωδεκανήσου λόγω της τουριστικής ανάπτυξης. Μόνο που το κεκτημένο αυτό δικαίωμα εξισορροπούσε τις ανισότητες των νησιωτικών περιοχών σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα δεν θα χρειαστούν 12 και 18 ή και περισσότερες ώρες να μεταβεί κανείς από το ένα μέρος στο άλλο. Η κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ, ήταν έγκλημα για την οικονομία του τόπου μας, η οποία έχει καταστεί μη ανταγωνιστική.
• Το μεταφορικό ισοδύναμο, την εφαρμογή του οποίου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Ρόδο, θα καταφέρει να εξισορροπήσει την απώλεια του μειωμένου ΦΠΑ;
Καμία σχέση το ένα με το άλλο. Καλώς θέλει η κυβέρνηση να εφαρμόσει το μεταφορικό ισοδύναμο. Δεν μπορεί όμως έτσι να αντισταθμίσει την απώλεια του ΦΠΑ με αυτό τον τρόπο. Είναι ένα τυράκι που μας πέταξαν για να σταματήσουμε να διεκδικούνε το ΦΠΑ… Ο μειωμένος νησιωτικός ΦΠΑ ήταν ένα απτό μέτρο διευκόλυνε άμεσα τον κάθε έμπορο, κάθε βιοτέχνη, κάθε απλό πολίτη… Υπάρχουν άλλωστε μελέτες που τεκμηριώνουν ότι η κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ δεν έχει τα αποτελέσματα που προσδοκά η κυβέρνηση.
Τα νησιά αντιμετωπίζονται από τους κυβερνώντες με ένα απαξιωτικό και τιμωρητικό τρόπο. Δεν είναι μόνο η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, είναι και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπύρα και η κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά που ίσχυε στα Δωδεκάνησα είναι και τόσα πολλά άλλα μέτρα κατά των νησιών που θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες. Είναι καιρός να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε όλες αυτές τις πολιτικές που οδηγούν σε μαρασμό την νησιωτική οικονομία και εμποδίζουν την ανάπτυξη.
• Ποια άλλα προβλήματα υπάρχουν στους διάφορους άλλους κλάδους που ανήκουν στην Ομοσπονδία σας;
Στον κλάδο της οικοδομής και των βιοτεχνών δεν τηρούνται οι κανόνες. Δραστηριοποιούνται στο χώρους αυτούς επιχειρήσεις και επαγγελματίες μαϊμού και δεν ελέγχονται από κανένα. Πάγιο αίτημα της ομοσπονδίας μας είναι να συσταθούν και να λειτουργήσουν επιτροπές προκειμένου τέτοια φαινόμενα να περιοριστούν. Υπάρχει τεράστιος αθέμιτος ανταγωνισμός, τον οποίο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υφίσταται σε περιόδους κρίσης ιδιαίτερα.

• Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου;
Στόχος της Ομοσπονδίας είναι με το ρόλο του κοινωνικού εταίρου να συσπειρώσει σε επίπεδο Δωδεκανήσου όλους τους φορείς που επιθυμούν να συνδράμουν, ώστε να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα εναντίον των νησιών μας. Θα οργανωθούμε ώστε να αναλάβουμε δράση απέναντι σε αυτή την πολιτική η οποία έχει δυσάρεστες συνέπειες για την τοπική μας οικονομία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ