Ειδήσεις

«Πράσινο» για τη δόση με νέο Μνημόνιο και έκθεση συμμόρφωσης

Ξεκινά η διαδικασία για την εκταμίευση των δόσεων την άλλη εβδομάδαμετά και την τυπική “βούλα” που έδωσε σήμερα το πρωί ο ESM. Η πολιτική έγκριση δόθηκε σε σύνοδο “κορυφής” του οργάνου υπό τον ΓερούνΝτάισελμπλουμ κατά την οποία εγκρίθηκαν, αλλά και δόθηκαν στη δημοσιότητα τα κείμενα του νέου “συμπληρωμένου” όπως ονομάζεται μνημονίου.

Καταγράφει τα μέτρα 5,6 δισ. ευρώ και πληθώρα ρητρών και όρων που διαμορφώνουν ένα πολύ στενό χρονοδιάγραμμα με πρώτη στάση την δίδυμη αξιολόγηση το Φθινόπωρο – η οποία θα κρίνει την ρευστότητα, αλλά και χρέος – και πολλές μελλοντικές στάσεις που θα διαρκέσουν.. χρόνια, αφού η Ελλάδα ουσιαστικά δεσμεύεται σε δημοσιονομική πειθαρχία διαρκείας με δεκάδες προαπαιτούμενα και διαδοχικές “εξετάσεις” για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η πρώτη “ψυχρολουσία” για το μεγάλο “αντάλλαγμα”, τις παρεμβάσεις στο χρέος, ήρθε αμέσως μετά την σύνοδο του Eurogroup που ακολούθησε τις αποφάσεις του ESM χθες το βράδυ.

“Για ποια συμφωνία χρέους μιλάτε;” ήταν η απάντηση της Christine Lagarde σε ερώτημα για τη συμφωνία του Μαΐου με την διευκρίνιση μάλιστα ότι “η απάντησή μου βρίσκεται μέσα στην ερώτηση που σας αντέτεινα” και με προαναγγελία για νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα καθορίζει τις περαιτέρω κινήσεις”…

Είχε προηγηθεί δήλωση εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις με τους κοινοτικούς θεσμούς με στόχο να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφασίστηκαν στο προηγούμενο Eurogroup, αλλά και πρόσθετες παρεμβάσεις στο εργασιακό που θα εξειδικευθούν στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης του φθινοπώρου. Αλλά και “σύσταση” του ESM προς τηνΕλλάδα ότι δεν μπορεί να αντέξει νέα καθυστέρηση ή νέα φάση πολιτικής αστάθειας…

Τα μνημόνια

Όσον αφορά  στα κείμενα του “συμπληρωμένου” μνημονίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες από την Κομισιόν (Supplemental MoU, Compliance report, Asset Development Plan και Government Pending Actions), καταγράφουν τους “αστερίσκους τις συμφωνίας (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΑΙΠΕΔ κλπ) που προστίθενται στις υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου για την 2η υποδόση αλλά και τους στόχους ανά .. μήνα που ξεκινούν άμεσα με 1ο μέλημα το νέο Μεσοπρόθεσμο με δεσμευτικά όρια εσόδων-δαπανών και πλεονασμάτων έως το 2020.

Ειδική αναφορά γίνεται  και στην ανάγκη θεσμικής θωράκισης του Υπερταμείου που θα πρέπει να “προστατεύει τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών από αθέμιτες παρεμβάσεις”, αλλά και στο πεδίο των κόκκινων δανείων.

Ορίζουν τα μέτρα σε 5,6 δις ευρώ, κάνουν σαφές ότι ο “κόφτης” δεν υποκαθιστά τη μόνιμη εκ των προτέρων αποτίμηση των δημοσιονομικών κενών (σ.σ δηλαδή από το φθινόπωρο), και δεσμεύουν σε συνεπή εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια.

Γίνεται αναφορά στα συνοδευτικά κείμενα για δημοσιονομική απόδοση 300 εκατομμυρίων ευρώ από παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια και ορίζουν μία διπλή νέα ρήτρα για την αποπληρωμή στα “φέσια” του κράτους προς τους ιδιώτες: θα απαιτούνται σε καθαρή αξία αλλά και με ενεργοποίηση της σχετικής οδηγίας περί καθυστέρησης στις συναλλαγές που μένει στον “πάγο” παρά τη ενσωμάτωσή της στο ελληνικό δίκαιο.

Το MoU περιλαμβάνει και ρήτρες για συνεχή εποπτεία και μετά το 2018, αλλά και δέσμευση για πολιτική συναίνεση διαρκείας. Υπάρχει επίσης δέσμευση η εκάστοτε κυβέρνηση όχι μόνο να συνεννοείται αλλά και να “συμφωνεί με την Επιτροπή και το ΔΝΤ για όλες τις ενέργειες σχετικά με τους στόχους για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου πριν αυτοί οριστικοποιηθούν και υιοθετηθούν νομικά”.

Όσο για τα “συν” της συμφωνίας είναι δύο: εντάχθηκαν οι διατάξεις που αφορούν στην εξαίρεση των προσφυγικών δαπανών, και πέρασε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπάρξει ένα “μαξιλάρι” πριν από τον “κόφτη” που ζήτησε το ΔΝΤ, δηλαδή, όπως έγραφε το Capital.gr μία σειρά από παρεμβάσεις που δεν προσμετρώνται στο δημοσιονομικό στόχο των 5,6 δισ. ευρώ μπορούν να παρέχουν ένα μαξιλάρι 0,75% του ΑΕΠ ή περίπου 1,4 δισ ευρώ για περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων (σ.σ. από τις παρεμβάσεις της βελτίωσης του μηχανισμού συλλογής εσόδων, από την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και από την ολοκλήρωση της ανασκόπησης των δαπανών)

Ο ΥΠΟΙΚ  Ευκλείδης Τσακαλώτος  χθες τόνισε τόνισε πως “στην προηγούμενη συνάντησή μου με τον Πιερ Μοσκοβισί εξηγήσαμε ότι έχουν αλλάξει πολλά από πέρυσι: έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και έχουμε μια συμφωνία για το χρέος”. Πρόσθεσε  ότι “κατανοώ ότι για πολλούς Έλληνες και Ελληνίδες τα πράγματα είναι ακόμη πάρα πολύ δύσκολα. Περάσαμε πολλά δύσκολα μέτρα και αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι ο επόμενος χρόνος πρέπει να είναι όχι μόνο ο χρόνος που βγαίνουμε από την κρίση με ανάπτυξη, αλλά που δίνουμε έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία αυτής της ανάπτυξης”.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου