ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρατιωτική θητεία σε ακριτικά σχολεία και κέντρα υγείας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
γιατρός

Σχέδιο για τη στρα­τιω­τική θητεία εκπαι­δευ­τι­κών και γιατρών στα θρανία και στα κέντρα υγείας νησιω­τι­κών και δυσπρό­σι­των περιο­χών της χώρας επε­ξερ­γά­ζε­ται η κυβέρ­νηση.

Σύμφωνα με απο­κλει­στι­κές πλη­ρο­φο­ρίες των «ΝΕΩΝ», προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πί­σει τα οξυμ­μένα προ­βλή­ματα από την έλλειψη εκπαι­δευ­τι­κού και υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού, η κυβέρ­νηση μελετά τη συμβολή των Ενόπλων Δυνά­μεων σε του­λά­χι­στον δύο νευ­ραλ­γι­κούς τομείς, την Παιδεία και την Υγεία.

Χθες, ο υπουρ­γός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμ­μέ­νος συνα­ντή­θηκε με τον υπουργό Παι­δείας Αρι­στείδη Μπαλτά και συζή­τη­σαν «τη δυνα­τό­τητα συνερ­γα­σίας των δύο υπουρ­γείων σε τρέ­χο­ντα και δυσε­πί­λυτα προ­βλή­ματα του υπουρ­γείου Παι­δείας».

Παρότι οι συζη­τή­σεις κρα­τή­θη­καν μυστι­κές και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες των «ΝΕΩΝ» στο τραπέζι έπεσε η ιδέα να επι­τρα­πεί από το Σεπτέμ­βριο σε στρα­τευ­μέ­νους εκπαι­δευ­τι­κούς Πρω­το­βάθ­μιας και Δευ­τε­ρο­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης να υπη­ρε­τή­σουν τμήμα της στρα­τιω­τι­κής τους θητείας σε σχολεία, κατά προ­τε­ραιό­τητα ακρι­τι­κών και δυσπρό­σι­των περιο­χών, παρα­δί­δο­ντας μαθή­ματα στους μαθητές.

Οι πλη­ρο­φο­ρίες επι­βε­βαιώ­θη­καν με μισό­λογα το από­γευμα από την πλευρά του υπουρ­γείου Άμυνας, πηγές του οποίου παρέ­πε­μπαν για λεπτο­μέ­ρειες στο υπουρ­γείο Παι­δείας, το οποίο όμως δεν έδινε καμία πλη­ρο­φο­ρία.

Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρ­νηση πιστεύει ότι θα μειω­θούν σημα­ντικά οι ανάγκες του υπουρ­γείου Παι­δείας για νέες προ­σλή­ψεις μόνιμων και ανα­πλη­ρω­τών εκπαι­δευ­τι­κών οι οποίες είναι τερά­στιες (υπο­λο­γί­ζε­ται ότι το Σεπτέμ­βριο θα χρεια­στούν πάνω από 20.000 εκπαι­δευ­τι­κοί). Ακόμη, είναι αδύ­να­τον να καλυ­φθούν όλες οι θέσεις με μόνιμες προ­σλή­ψεις, οι οποίες στην καλύ­τερη περί­πτωση θα είναι περίπου 3.000 σε όλες τις βαθ­μί­δες.

Μάλιστα οι εκπαι­δευ­τι­κοί που θα προ­τι­μή­σουν να υπη­ρε­τή­σουν τμήμα της θητείας τους στις ακρι­τι­κές τάξεις αντί στους στρα­τώ­νες, εφόσον εφαρ­μο­στεί το σχέδιο, μελε­τά­ται να επω­φε­λη­θούν και με πρό­σθετα μόρια, τα οποία στη συνέ­χεια θα τους χρη­σι­μεύ­σουν για να διεκ­δι­κή­σουν πρό­σληψη στην εκπαί­δευση.

Οι στρα­τεύ­σι­μοι γιατροί

Ο υπουρ­γός Άμυνας Πάνος Καμ­μέ­νος είχε πριν από λίγους μήνες απο­δε­χθεί αίτημα του προ­έ­δρου του Πανελ­λή­νιου Ιατρι­κού Συλ­λό­γου Μιχαήλ Βλα­στα­ρά­κου να εκπλη­ρώ­νουν και οι γιατροί την υπη­ρε­σία υπαί­θρου σε άγονα νησιά παράλ­ληλα με τη στρα­τιω­τική τους θητεία.

Ο Ιατρι­κός Σύλ­λο­γος ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτόν θα δινόταν μια αρχική λύση στο τερά­στιο πρό­βλημα της υγειο­νο­μι­κής εγκα­τά­λει­ψης απο­μα­κρυ­σμέ­νων περιο­χών. Μάλιστα ο πρό­ε­δρος του ΠΙΣ είχε απο­στεί­λει στον υπουργό και λίστα με 17 περι­φε­ρειακά ιατρεία τα οποία χρήζουν άμεσης στε­λέ­χω­σης.

«Το υπουρ­γείο ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τον εθνικής σημα­σίας ρόλο των ακρι­τι­κών νησιών και των δυσπρό­σι­των περιο­χών και τις τερά­στιες ανάγκες των κατοί­κων τους δρο­μο­λο­γεί την τοπο­θέ­τηση στρα­τεύ­σι­μων γιατρών, οι οποίοι παράλ­ληλα με τη στρα­τιω­τική τους θητεία θα καλύ­πτουν τις ανάγκες των κατοί­κων σε ιατρική περί­θαλψη.

Με τον τρόπο αυτόν δίνεται σημα­ντική υγειο­νο­μική ανάσα στους κατοί­κους των ευαί­σθη­των αυτών περιο­χών και απο­δει­κνύ­ε­ται ότι όπου υπάρχει πολι­τική βούληση και ευε­λι­ξία υπάρ­χουν λύσεις» είχε ανα­κοι­νώ­σει τότε.

Σημεία τριβής

Η ιδέα της συμ­βο­λής του στρατού στη βελ­τί­ωση των συν­θη­κών έκτα­κτης ανάγκης που βιώνουν οι πολίτες λόγω της κρίσης φαί­νε­ται λοιπόν πως εξι­τά­ρισε και τον υπουργό Παι­δείας.

Δεν είναι ακόμα γνωστό αν η προ­ο­πτική αυτή θα προ­χω­ρή­σει και πώς θα την υπο­δε­χθούν οι συν­δι­κα­λι­στι­κές ομο­σπον­δίες δασκά­λων (ΔΟΕ) και καθη­γη­τών (ΟΛΜΕ), καθώς και οι ίδιοι οι ενδια­φε­ρό­με­νοι στρα­τευ­μέ­νοι εκπαι­δευ­τι­κοί.

Ωστόσο η προ­ο­πτική κοι­νω­νι­κής θητείας επάνω στο αντι­κεί­μενο σπουδών ορι­σμέ­νων κατη­γο­ριών στρα­τευ­μέ­νων σίγουρα έχει ενδια­φέ­ρον. Αν κρίνει κανείς από τη θετική στάση του Ιατρι­κού Συλ­λό­γου πάντως, ίσως οι εκπαι­δευ­τι­κοί να είναι υπό προ­ϋ­πο­θέ­σεις επίσης θετικοί.

Ένα πιθανό σημείο τριβής πάντως είναι η μοριο­δό­τηση καθώς θα λει­τουρ­γή­σει ταυ­τό­χρονα προς όφελος όσων ενδια­φερ­θούν αλλά και εις βάρος άλλων ανα­πλη­ρω­τών εκπαι­δευ­τι­κών, που θα βρουν ξαφνικά στρα­τευ­μέ­νους συνα­δέλ­φους τους να έχουν βγει μπροστά στα μόρια.

Αξίζει να σημειω­θεί ότι τον περα­σμένο Νοέμ­βριο ο τότε υπουρ­γός Παι­δείας Ανδρέας Λοβέρ­δος είχε επε­ξερ­γα­στεί πρόταση για εθε­λο­ντές εκπαι­δευ­τι­κούς που θα δέχο­νταν να εργα­στούν δωρεάν προ­κει­μέ­νου να καλυ­φθούν οι περίπου 1.100 κενές θέσεις που υπήρχαν τότε στα σχολεία της χώρας.

Η πρόταση δεν εφαρ­μό­στηκε ποτέ καθώς έτυχε κακής υπο­δο­χής από τις ομο­σπον­δίες των εκπαι­δευ­τι­κών ενώ ο τότε υπεύ­θυ­νος Παι­δείας του ΣΥΡΙΖΑ και νυν ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Τάσος Κου­ρά­κης είχε μιλήσει για «απλή­ρω­τους εκπαι­δευ­τι­κούς που θα δου­λεύ­ουν και θα αμεί­βο­νται με υπο­σχέ­σεις και μόνο».

Η νέα εκδοχή της μοριο­δό­τη­σης όμως περι­λαμ­βά­νει και κάλυψη μέρους της στρα­τιω­τι­κής θητείας σε τάξεις αντί για στρα­τώ­νες, οπότε ίσως απο­δει­χθεί καλύ­τερα υλο­ποι­ή­σιμη και ευκο­λό­τερα απο­δε­κτή από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς-και τους για­τρούς αντι­στοί­χως. Σε κάθε περί­πτωση πάντως, πρό­κει­ται για τον ορισμό της έκφρα­σης «πενία τέχνας κατερ­γά­ζε­ται».

Τα ΝΕΑ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.