ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Επίθεση» στη φοροδιαφυγή με ψηφιακές διασταυρώσεις

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΑΑΔΕ

Στο­χευ­μέ­νες ηλε­κτρο­νι­κές δια­σταυ­ρώ­σεις που απο­σκο­πούν στον εντο­πι­σμό αδή­λω­των εισο­δη­μά­των και στην πάταξη της φορο­δια­φυ­γής δρο­μο­λο­γεί για το 2025 η Ανε­ξάρ­τητη Αρχή Δημο­σίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το σχέδιο προ­βλέ­πει τη χρήση σύγ­χρο­νων τεχνο­λο­γι­κών εργα­λείων, όπως τεχνητή νοη­μο­σύνη, big data και ψηφια­κές πλατ­φόρ­μες, με στόχο τη διεύ­ρυνση της φορο­λο­γι­κής βάσης και την αύξηση της εισπρα­ξι­μό­τη­τας.

Στο στό­χα­στρο φορο­λο­γού­με­νοι που εμφα­νί­ζο­νται με εισο­δή­ματα από 10.000 έως και 20.000 ευρώ με δυσα­νά­λο­γες δαπάνες.

Η φορο­λο­γική διοί­κηση εστιά­ζει σε μια σειρά από δια­σταυ­ρώ­σεις στοι­χείων, μέσω των οποίων επι­χει­ρεί να εντο­πί­σει ασυμ­φω­νίες μεταξύ δηλω­θέ­ντων εισο­δη­μά­των και πραγ­μα­τι­κής οικο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας. Συγκε­κρι­μένα, στο στό­χα­στρο θα βρεθούν αγο­ρα­πω­λη­σίες ακι­νή­των με μετρητά, αδήλωτα εισο­δή­ματα σε Ελλάδα αλλά και εξω­τε­ρικό, φορο­λο­γού­με­νοι που εμφα­νί­ζο­νται με εισο­δή­ματα από 10.000 έως και 20.000 ευρώ με δυσα­νά­λο­γες δαπάνες, καθώς και όσοι απο­κτούν έσοδα από βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις Airbnb. Ειδικές δια­σταυ­ρώ­σεις ανα­μέ­νε­ται να φέρουν στην επι­φά­νεια περι­πτώ­σεις μεγάλης φορο­δια­φυ­γής, ενώ στόχος της ΑΑΔΕ είναι να εισπρα­χθεί φέτος περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Αλλάζει η διάταξη για το «πάγωμα» του ΑΦΜ

Σύμφωνα με το επι­χει­ρη­σιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, σχε­διά­ζε­ται η νέα μονάδα μαζικών ψηφια­κών δια­σταυ­ρώ­σεων η οποία θα αξιο­ποιεί όλες τις δυνα­τό­τη­τες της τεχνο­λο­γίας με ανάλυση μεγάλων δεδο­μέ­νων και άντληση στοι­χείων από ψηφιακά συστή­ματα τιμο­λό­γη­σης, με χρήση τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης και εντο­πι­σμό κάθε δια­θέ­σι­μου στοι­χείου στο Δια­δί­κτυο και στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης.

Οπως ανα­φέ­ρουν από τη φορο­λο­γική διοί­κηση, στόχος των αλλαγών είναι η βελ­τί­ωση της απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας της φορο­λο­γι­κής διοί­κη­σης για την κατα­στολή περι­πτώ­σεων φορο­δια­φυ­γής και τη διεύ­ρυνση της φορο­λο­γι­κής βάσης. Η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα της φορο­λο­γι­κής διοί­κη­σης θα ενι­σχυ­θεί περαι­τέρω και με την υπο­χρε­ω­τι­κό­τητα χρήσης και την αξιο­ποί­ηση των δεδο­μέ­νων από τα ηλε­κτρο­νικά βιβλία (myDATA), την εφαρ­μογή appodixi, τη δια­σύν­δεση των POS με τις ταμεια­κές μηχανές και την πλατ­φόρμα καταγ­γε­λιών. Συνο­λικά φέτος υπο­λο­γί­ζε­ται ότι θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν περισ­σό­τε­ρες από 120.000 δια­σταυ­ρώ­σεις, ενώ θα απο­στα­λούν φόροι κατ’ εκτί­μηση σε περισ­σό­τε­ρους από 10.000 φορο­λο­γου­μέ­νους οι οποίοι τα προη­γού­μενα χρόνια ξέχασαν να δηλώ­σουν τα εισο­δή­ματά τους ή μέρος αυτών.

Δηλώ­σαμε 120 δισ. στην εφορία, ξοδέ­ψαμε 163,6 δισ.

Το σχέδιο

• Ελεγχος συμ­μόρ­φω­σης ιδιο­κτη­τών ακι­νή­των που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στις βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις, ώστε να δια­πι­στω­θεί αν έχουν αριθμό μητρώου ακι­νή­του στις συναλ­λα­γές που πραγ­μα­το­ποιούν.

• Εντο­πι­σμός αδή­λω­των εισο­δη­μά­των από βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις φυσικών προ­σώ­πων χωρίς επι­χει­ρη­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα.

• Διε­νέρ­γεια δια­σταύ­ρω­σης δηλω­θέ­ντων ακα­θά­ρι­στων εσόδων ξενο­δο­χείων με στοι­χεία εσόδων από συναλ­λα­γές τους με την πλατ­φόρμα Booking.

• Δια­σταύ­ρωση εισο­δη­μά­των πάνω από 10.000 έως 20.000 ευρώ με δηλω­θεί­σες δαπάνες.

Ο «παρά­δει­σος» του μαύρου χρή­μα­τος

• Διε­νέρ­γεια 10.718 μερικών ελέγχων με αξιο­ποί­ηση στοι­χείων δια­σταυ­ρώ­σεων POS, myDΑΤΑ, ενδο­κοι­νο­τι­κών συναλ­λα­γών κ.ά. για μία ή περισ­σό­τε­ρες φορο­λο­γι­κές περιό­δους.

• Διε­νέρ­γεια δια­σταύ­ρω­σης για την ακρί­βεια των στοι­χείων βάσει των οποίων χορη­γή­θη­καν κρα­τι­κές ενι­σχύ­σεις.

• Εκδοση 10.000 πράξεων διοι­κη­τι­κού προσ­διο­ρι­σμού φόρου κατόπιν διε­νέρ­γειας ηλε­κτρο­νι­κών δια­σταυ­ρώ­σεων και υποβολή ανα­φο­ράς για την έκδοση πράξεων εκτι­μώ­με­νου προσ­διο­ρι­σμού φόρου.

• Δια­σταύ­ρωση για τον εντο­πι­σμό φορο­λο­γου­μέ­νων που υπέ­βα­λαν μηδε­νι­κές δηλώ­σεις ΦΠΑ έτους 2024 ενώ είχαν δρα­στη­ριό­τητα.

• Διε­νέρ­γεια δια­σταυ­ρώ­σεων για τη συμ­μόρ­φωση φορο­λο­γου­μέ­νων με προ­συ­μπλη­ρω­μέ­νους κωδι­κούς απο­δο­χών – συντά­ξεων για το φορο­λο­γικό έτος 2021 (σύμφωνα με τις κατα­στά­σεις βεβαιώ­σεων απο­δο­χών συντά­ξεων).

Μπλόκο στα διόδια «στήνει» η ΑΑΔΕ, για I.X. που έχουν δηλωθεί σε ακι­νη­σία

• Διε­νέρ­γεια δια­σταυ­ρώ­σεων για τη συμ­μόρ­φωση φορο­λο­γου­μέ­νων στην υποβολή δηλώ­σεων ΦΕΦΠ για πρό­σθε­τες/ανα­δρο­μι­κές απο­δο­χές έτους 2021.

• Δια­σταύ­ρωση του­λά­χι­στον του 50% των εισερ­χό­με­νων πλη­ρο­φο­ριών από αλλο­δα­πές αρχές μέσω της Διε­θνούς Διοι­κη­τι­κής Συνερ­γα­σίας με τις υπο­βλη­θεί­σες δηλώ­σεις φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος.

• Δια­σταύ­ρωση του­λά­χι­στον του 10% των εισερ­χό­με­νων πλη­ρο­φο­ριών τόκων ταυ­το­ποι­η­μέ­νων φυσικών προ­σώ­πων από αλλο­δα­πές αρχές μέσω της Διε­θνούς Διοι­κη­τι­κής Συνερ­γα­σίας με τις υπο­βλη­θεί­σες δηλώ­σεις φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος.

• Εκτε­τα­μέ­νες δια­σταυ­ρώ­σεις με τη βοήθεια των παρα­χω­ρη­σιού­χων εται­ρειών των ελλη­νι­κών αυτο­κι­νη­το­δρό­μων, οι οποίες θα στέλ­νουν ηλε­κτρο­νικό αρχείο στην ΑΑΔΕ με τις διε­λεύ­σεις των οχη­μά­των προ­κει­μέ­νου να δια­πι­στω­θεί εάν μεταξύ αυτών βρί­σκο­νται και οχήματα που θα έπρεπε να είναι ακι­νη­το­ποι­η­μένα.

Πηγή: kathimerini.gr 

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.