Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών, βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής που αφορούσε τη μεταρρύθμιση του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση («ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1»), δήλωσε:

«Η Βουλή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα διαλόγου για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επ’ ουδενί πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Συζητά με σοβαρότητα με όλους τους φορείς, σέβεται τις απόψεις των προσκεκλημένων, αλλά και όσοι καλούνται στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να επιδεικνύουν τον ίδιο σεβασμό στο Θεσμό. Η εσκεμμένα προκλητική υπονόμευση μιας σημαντικής διαδικασίας διαβούλευσης και η προσπάθεια ευτελισμού της συζήτησης από τους κυρίους Πατούλη και Αγοραστό, δεν τιμά ούτε τους ίδιους, ούτε τους θεσμούς που εκπροσωπούν.

Κινήσεις εντυπωσιασμού για μικροκομματικά – αντιπολιτευτικά – οφέλη, δείχνουν πολιτική αδυναμία στην προσπάθεια συμβολής για τη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου για την Αυτοδιοίκηση.

Εκ των πραγμάτων, ο ρόλος του Κοινοβουλίου είναι σήμερα ιδιαίτερα σημαντικός στη διεύρυνση του διαλόγου που ήδη έχει ξεκινήσει για το κτίσιμο της νέας αρχιτεκτονικής στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Με στόχο την προώθηση κρίσιμων αναπτυξιακών θεμάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Ένας τέτοιος σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος προϋποθέτει κατάθεση τεκμηριωμένων απόψεων και διάθεση σύνθεσης Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για θεσμικές παρεμβάσεις που αφορούν το μέλλον των λιγότερο ευνοημένων και απομακρυσμένων περιοχών, όπως είναι οι νησιωτικές και οι ορεινές περιοχές. Οι νέοι θεσμοί, κανόνες και δομές, χρειάζονται νέους ανθρώπους που θα τους εφαρμόσουν, με σύγχρονες ιδέες και αντιλήψεις. Χρειάζεται – και αυτό θα είναι η δική μας καίρια συμβολή ως Επιτροπή – η ενίσχυση της διάθεσης των πολιτών να συμμετάσχουν στις διαδικασίες της ΤΑ και προτάσεις που να βασίζονται στην εμβάθυνση των αξιών της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συμμετοχής των πολιτών στα Κοινά».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ