Ειδήσεις

Πρόταση ενοχής από την εισαγγελέα που φτάνει μέχρι ισόβια

Πρόταση ενοχής που αγγίζει ακόμα και τα ισόβια, έκανε η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου στη δίκη του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, πρότεινε την ενοχή του για τα αδικήματα της απόπειρας απιστίας και νόθευσης εγγράφου, πρόταση που αν γίνει δεκτή και δεν του αναγνωριστούν ελαφρυντικά μπορεί να φέρει ποινή έως και ισοβίων.

«Με απογοήτευσε»

Καταλήγοντας την 4ωρη αγόρευσή της είπε:

“Ο κατηγορούμενος και έχει τελέσει τις πράξεις για τις οποίες έχει παραπεμφθεί ενώπιον σας αλλά και η στάση του πραγματικά με απογοήτευσε γιατί ήταν ένας τρόπος, ένας άντρας που έχει τόσα προσόντα, που έχει υπηρετήσει σε τόσες θέσεις, που έχει μια αξιοπρεπή οικογένεια, ένα βαρύ βιογραφικό θα έπρεπε να έχει συναίσθηση της ευθύνης. Από εκεί και πέρα η δικαιοσύνη δεν εξοντώνει αλλά δείχνει επιείκεια σε αυτούς που συναισθάνονται αυτό που έκαναν. Δυστυχώς εδώ φάνηκε και αυτό λυπεί, ότι ο κατηγορούμενος δεν σεβάστηκε ούτε την αρχή της αντικειμενικότητας, ούτε την αρχή της αμεροληψίας. Πιστεύω ότι παρέβη τα καθήκοντα. Προτείνω να κηρυχτεί ένοχος και για τα δυο εγκλήματα και ειλικρινά αυτό που με λυπεί και μακάρι να είναι τελευταίο αυτό, ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα είμαστε περιπλανιόμουν όχι για τους προγόνους μας αλλά για το κράτος μας και τη διοίκηση μας και θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα στο εξωτερικό. Μου καλεί ντροπή ακόμα και η ονομασία της λίστας ως Λαγκάρντ και αισθάνθηκα παρά πολύ άβολα βλέποντας τα έγγραφα που συνόδευαν το δεύτερο CD από τη Γαλλία που αναγκαστήκαμε να ξαναζητήσουμε.”

Προφάσεις εν αμαρτίαις

“Προφάσεις εν αμαρτίαις” είναι όλοι οι ισχυρισμοί του Γ. Παπακωνσταντίνου. Ότι η λίστα ήταν μυστική, ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, ότι την έχασε… πιστεύω ότι όλα είναι προφάσεις. Ειδικά ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία… αυτό και αν ήταν πρόφαση” είπε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου. “Τα αρχεία διαγράφηκαν μετά την μετατροπή του πρώτου cd σε usb και πριν δημιουργήσει άλλο στικάκι ο Ι. Διώτης. Αυτό προκύπτει εργαστηριακά. Το περιεχόμενο του usb που δημιούργησε ο κατηγορούμενος νοθεύτηκε από πρόσωπο που είχε συμφέρον. Και ο μόνος που είχε συμφέρον ήταν ο ίδιος ο κατηγορούμενος. Είτε για να βοηθήσει τους συγγενείς του , είτε για να προστατέψει το δικό του όνομα στην πολιτική να μην φανεί στην πορεία, ότι τρεις συγγενείς του ελέγχονται για φοροδιαφυγή” υπογράμμισε η εισαγγελική λειτουργός συμπληρώνοντας:

“Όλοι οι ισχυρισμοί του καταπίπτουν από μόνοι τους, εκείνος είχε το συμφέρον να κάνει τη νόθευση, εκείνος την έκανε. Είδαμε τους τρόπους…υπάρχουν πολλοί τρόποι. Δεν έχει σημασία ποιον τρόπο επέλεξε . Αυτό όμως παραπέμπει στον κ. Διώτη ο οποίος πολλά ξέρει και αρνείται να μιλήσει. Η καταστροφή του usb από τον Διώτη ευνοούσε μόνο τον κατηγορούμενο”, υπογράμμισε.

“Δεν τολμά να εκθέσει κανένα από τους συνεργάτες του γιατί δεν τους έδωσε κανένα cd. Μόνος του έκανε ότι έκανε ίσως με κάποιον έμπιστο του.

«Ούτε Διώτης, ούτε Βενιζέλος»

Στην αναζήτηση του προσώπου που είχε κίνητρο για να διαγράψει τα ονόματα των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου από τη λίστα Λαγκάρντ προχώρησε κατά τη διάρκεια της αγόρευσης της η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου. Επιχειρώντας να αποδυναμώσει το επιχείρημα του κατηγορούμενου που κάνει λόγο για σκευωρία που στήθηκε σε βάρος του για πολιτικούς λόγους είπε:

“Ο Ι. Διώτης δεν είχε κίνητρο να προβεί στην διαγραφή των συγγενών του κατηγορούμενου. Αν κάποιος ήθελε να τον βλάψει, ο κ. Βενιζέλος θα ήταν μεγαλύτερο το πολιτικό κόστος για τον κ. Παπακωνσταντίνου αν τους άφηνε στη λίστα και διέδιδε πως είναι συγγενείς του χωρίς να τους σβήσει”.

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου