Ρεπορτάζ

Φυλάκιση 4 ετών για αποδοχή εικονικών τιμολογίων

Ποινή φυλάκισης 4 ετών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, που θα καταβληθεί σε ισόποσες δόσεις σε διάστημα τριών ετών, αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου 2014, επέβαλε χθες το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε έναν εργολάβο οικοδομών, κάτοικο Ρόδου.

Ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματική ποινή 7.000 ευρώ, ερήμην, για αποδοχή εικονικών τιμολογίων συνολικού ύψους 455.849 ευρώ που καταχώρισε στα βιβλία της επιχείρησής του.
Ο κατηγορούμενος ενεπλάκη στην πολύκροτη υπόθεση διακίνησης εικονικών τιμολογίων ύψους 2,2 εκατ. ευρώ από μια υπήκοο Αλβανίας, που καταζητείται.
Όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, σε βάρος της καταζητούμενης είχε εκδοθεί απόφαση απέλασης διότι φέρεται να είχε δαγκώσει έναν αστυνομικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και εν συνεχεία οι διωκτικές αρχές την έψαχναν για να… λογοδοτήσει.
Το Ελληνικό Δημόσιο έχει προχωρήσει σε αναγκαστική κατάσχεση ακίνητης περιουσίας της αλλοδαπής στην τοποθεσία “Bίγλα” της δημοτικής ενότητας Ιαλυσού για την εξόφληση οφειλής βεβαιωμένου προστίμου ύψους 1.817.873,13 ευρώ από τη διακίνηση των εικονικών τιμολογίων.

Η υπήκοος Αλβανίας Μ. D. του Γ., που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως, ερήμην, σε ποινή κάθειρξης 7 ετών, μετείχε συγκεκριμένα σε επιχειρήσεις από τις οποίες διακινήθηκαν επί 4ετία πλαστά και εικονικά τιμολόγια ύψους 2,203 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία με τη μορφή της ατομικής επιχείρησης και με ιδιοκτήτρια – διαχειρίστρια την Αλβανή υπήκοο, έκανε έναρξη εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Ρόδου.
Η εταιρεία δήλωσε ως βασικό αντικείμενο δραστηριοτήτων την παροχή κατασκευαστικών υπηρεσιών. Συγχρόνως όμως έκανε επεκτάσεις σε διάφορες Δ.Ο.Υ. της επικράτειας με δραστηριότητες που δεν είχαν σχέση με την αρχική έναρξη, όπως ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, ξύλινες κορνίζες κτλ.

Κατά τους διενεργηθέντες ελέγχους της Υπ.ΕΕ. δεν βρέθηκε καμία έδρα επιχείρησης ενώ η εμπλεκόμενη Αλβανή υπήκοος διαπιστώθηκε ότι είναι κάτοχος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Στην υπόθεση εμπλέκονται και δυο μεγάλα ξενοδοχεία της Μυκόνου, τα οποία έκαναν χρήση των συγκεκριμένων τιμολογίων, συνολικής αξίας 973.000 ευρώ.
Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στους συγκεκριμένους παραλήπτες ανήλθε στο ποσό των 1.720.000 ευρώ.
Συνολικά η αξία των τιμολογίων που διακινήθηκαν ανέρχεται στο ποσό των 2,203 εκατ. ευρώ και το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε 4,4 εκατ. ευρώ. Οπως εκτιμάται από στελέχη της Υπ.Ε.Ε., η συγκεκριμένη εταιρεία είναι μέλος κυκλώματος με πελατολόγιο ξενοδοχειακές μονάδες, που κάνουν χρήση παράνομων τιμολογίων για αιτιολόγηση αναπτυξιακών επιδοτήσεων και επιστροφή επενδυτικού Φ.Π.Α.
Η κατηγορούμενη κατέθεσε στα πλαίσια της κυρίας ανάκρισης ότι ήρθε ως οικονομικός μετανάστης με τα δύο αδέλφια της στην Ελλάδα και δραστηριοποιήθηκαν σε οικοδομικές εργασίες. Προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί και να μπορέσουν να εργασθούν, δεν τήρησαν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ασφάλισης, όπως εξάλλου και οι περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες επικολλούν ως ένσημα μόνο τα προβλεπόμενα ελάχιστα από τον νόμο. Η αλλοδαπή ισχυρίστηκε παραπέρα ότι όλες οι εργασίες για τις οποίες εκδόθηκαν φορολογικά παραστατικά έχουν πραγματοποιηθεί.

Ο κατηγορούμενος χθες ισχυρίστηκε ότι ενεπλάκη στην υπόθεση εξαιτίας της συγκεκριμένης αλλοδαπής.
Στην όλη υπόθεση εμπλέκονται ακόμη και δύο αδέλφια που διατηρούσαν εργολαβική εταιρεία στη περιοχή «Μήδεια». Φέρονται συγκεκριμένα να εξέδωσαν δύο τιμολόγια παροχής υπηρεσιών σε ομόρρυθμη εταιρεία με αντικείμενο εργασιών, όπως αναγράφουν τα παραπάνω τιμολόγια, «εμπορία επίπλου – εξοπλισμού», καθαρής αξίας 134.999,99 ευρώ και 11.999,99 ευρώ αντίστοιχα, τα οποία ήσαν εικονικά, καθόσον αφορούσαν ανύπαρκτες στο σύνολό τους συναλλαγές.
Η εταιρεία είχε σταματήσει να δραστηριοποιείται στο διάστημα εκδόσεως των τιμολογίων οι δε πωλήσεις 5.550 τ.μ. πλακιδίων γρανίτη και 43.818 kgr κόλλας πλακιδίων που αναγράφονται σ’ αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ και δεν αποτελούσαν αντικείμενο εργασίας της παραπάνω εταιρείας.
Τα εικονικά αυτά τιμολόγια είχαν δοθεί στον κατηγορούμενο.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη η δικηγόρος κ. Ανθούλα Καραολάνη ενώ το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσώπησε η δικηγόρος κ. Χρ. Ούστρια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου