Τοπικές Ειδήσεις

«Η κοινωνία βιώνει μια κρίση που δεν συγκρίνεται ούτε με τα χρόνια των μνημονίων»

Στην διαπίστωση ότι η τοπική κοινωνία βιώνει μια κρίση που δεν συγκρίνεται ούτε και με τα χρόνια των μνημονίων, προέβη χτες σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος.
Αυτά τα Χριστούγεννα, πολλοί συμπολίτες μας θα τα ζήσουν περιορισμένα –ακόμη κι αν η Ρόδος, είχε το πλεονέκτημα της αύξησης της τουριστικής κίνησης κατά την διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού», δήλωσε ο σεβασμιότατος.
«Ο παραδοσιακός τρόπος παρατηρούμε σήμερα, ότι δεν λειτουργεί πλέον, αφού έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Από εκκλησιαστικής πλευράς, το λειτουργικό κομμάτι των εορτών των Χριστουγέννων παραμένει αναλλοίωτο. Ο κόσμος προσκαλείται να συμμετέχει στο λειτουργικό – εκκλησιαστικό γεγονός (αφού χωρίς αυτό δεν μπορούμε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα) και ανταποκρίνεται. Από χριστιανικής άποψης, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει αλλάξει κάτι (αναφορικά με τη νηστεία, την εξομολόγηση, την προετοιμασία για την Θεία Κοινωνία, την συμμετοχή στις ακολουθίες). Ωστόσο, η όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί και σε άλλες χώρες, έχει ρίξει μια… βαριά ‘σκιά’ στην κοινωνία μας και στις καρδιές των ανθρώπων. Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος είναι πιο επιτακτικό να προσπαθήσουμε, να ζήσουμε αυτή την γιορτή, η οποία σημαίνει ότι: ο Χριστός, έρχεται στον κόσμο, γίνεται άνθρωπος, γεννάται από την Παρθένο Μαρία για να δώσει στον άνθρωπο μια άλλη προοπτική. Η γέννηση του Χριστού φέρνει μια νέα εποχή, η οποία ουδέποτε παλιώνει –παραμένει νέα. Αυτό το γεγονός καλούμεθα να ζήσουμε για να υπερβούμε όλα αυτά τα οποία δημιουργεί η κρίση. Θα ψάλλουμε το ‘επί γης Ειρήνη’ –αν και τα σύννεφα του πολέμου παραμένουν… Ο Θεός γεννάται όμως και είναι μαζί μας!».
Ερωτηθείς σχετικά με το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας στο νησί της Ρόδου και το πώς βιώνουν κάποιοι συμπολίτες μας αυτές τις άγιες ημέρες, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος δήλωσε τα εξής:
«Δυστυχώς, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται τα στοιχειώδη, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους ή στις ευρύτερες οικογενειακές ανάγκες τους. Εμείς, σαν τοπικές κοινωνίες, καλούμεθα να επιδείξουμε πνεύμα αλληλεγγύης και αγάπης αφού και από το υστέρημά του ο καθένας μπορεί να συμβάλει και να βοηθήσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία της Ρόδου λόγω των αυξήσεων στα προϊόντα και στην ενέργεια, του πληθωρισμού κ.λπ. ο Μητροπολίτης ήταν κατηγορηματικός:
«Το πρόβλημα φέτος, είναι πιο έντονο από ό,τι ήταν τα χρόνια των μνημονίων. Οι ανάγκες στην Ρόδο είναι πολλές. Δυστυχώς σήμερα, φτάσαμε στο σημείο να μην υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση από το ευρύτερο σύνολο του πληθυσμού, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ανθρώπων, είναι οι λογαριασμοί οι οποίοι επιβαρύνουν πάρα πολύ τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών».
Ο ίδιος, επεσήμανε ότι υποβάλλονται καθημερινά αιτήματα στην Μητρόπολη Ρόδου (και στις ενορίες, στα χωριά) για βοήθεια και τρόφιμα. «Τα αιτήματα είναι καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον τις γιορτές. Η Μητρόπολη παρέχει τρόφιμα σε εβδομαδιαία βάση –αλλά κι εμείς δυσκολευόμαστε αφού οι δυνατότητες της Εκκλησίας είναι πλέον περιορισμένες. Αυτό συμβαίνει και στις άλλες ενορίες του νησιού».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου