Ειδήσεις

Η υγιεινή διατροφή «συνάντησε» παιδιά στη Μήλο και τη Νίσυρο

Ευκαιρία να αξιολογήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες είχαν οι μαθητές των σχολείων της Μήλου και της Νισύρου στο πλαίσιο της διοργάνωσης του ενημερωτικού εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Τρώω υγιεινά, νιώθω καλά!», της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, στο οποίο συμμετείχε το Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Η εκδήλωση είχε ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σχετικά με τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, τα οφέλη ενός δραστήριου τρόπου ζωής, καθώς και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα οφέλη του ισορροπημένου τρόπου ζωής μέσω της παροχής σχετικού έντυπου ενημερωτικού υλικού, όπως και μέσω της παρακολούθησης ομιλιών έγκριτων επιστημόνων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, διαιτολόγοι, αξιολόγησαν την ποιότητα των διατροφικών συνηθειών όλων των μαθητών που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Οι διατροφικές συνήθειες αξιολογήθηκαν σε συνολικά 296 μαθητές (224 μαθητές από τη Μήλο & 72 μαθητές από τη Νίσυρο) με βάση τον δείκτη KIDMED, ένα διεθνώς αποδεκτό σταθμισμένο επιστημονικό εργαλείο για την εκτίμηση του βαθμού υιοθέτησης των μεσογειακών συνηθειών διατροφής.

Μέτριας ποιότητας διατροφικές συνήθειες

Σύμφωνα με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, η πλειονότητα των μαθητών (55,4%), παρουσιάζει μέτριας ποιότητας διατροφικές συνήθειες.

Περίπου το ένα τρίτο (27,7%) των μαθητών παρουσιάζει καλές διατροφικές συνήθειες, σύμφωνες δηλαδή με το πρότυπο της μεσογειακής δίαιτας, ενώ το υπόλοιπο (16,9%) εμφανίζει ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, οι οποίες δηλαδή απέχουν κατά πολύ από αυτές που χαρακτηρίζονται ως μεσογειακές.

Η πλειονότητα των μαθητών κατέγραψε αρκετές επιθυμητές διατροφικές συνήθειες, όπως η καθημερινή κατανάλωση πρωινού γεύματος και η μη κατανάλωση στο πρωινό αλμυρών ή γλυκών αρτοσκευάσματα εμπορίου. Αντιθέτως, οι πιο συχνές διατροφικές συνήθειες που χρειάζονται βελτίωση αφορούσαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών και ψαριού.

Συγκεκριμένα: Σε ποσοστό 96%, όλα τα παιδιά καταναλώνουν καθημερινά ελαιόλαδο στο σπίτι τους, ενώ σε ποσοστά που κυμαίνονται από 63% έως 73%, παίρνουν καθημερινά πρωινό γεύμα, καταναλώνουν τουλάχιστον ένα φρούτο ή ένα φυσικό χυμό, ενώ καταναλώνουν όσπρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο διαπιστώνεται μικρή κατανάλωση σε ψάρια, δεύτερο φρούτο ή βραστά λαχανικά.

Διατροφή παιδιών στη Σύμη και τη Νίσυρο ΕΥΖΗΝ
Στις σημαντικότερες διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ των διατροφικών συνηθειών των μαθητών των 2 νησιών, αξίζει να αναφερθεί η διαφορά στο ποσοστό των μαθητών που παραλείπουν το πρωινό γεύμα (49% στη Νίσυρο έναντι 34% στη Μήλο).

Επιπλέον, ένα ποσοστό 65% των μαθητών της Νισύρου δεν τρώει ψάρι τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μαθητές της Μήλου είναι 48%, παρόλο που η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε σε μαθητές που κατοικούν σε νησιωτικές περιοχές.

Τέλος, μεγάλη διαφορά παρατηρήθηκε και στην κατανάλωση γλυκών, με τους μαθητές της Νισύρου να αναφέρουν ότι δεν καταναλώνουν γλυκά αρκετές φορές την ημέρα, σε μεγαλύτερο ποσοστό έναντι των μαθητών της Μήλου (82% και 66% αντιστοίχως).

Υιοθετούνται βασικές υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Συμπερασματικά, από το δείγμα των μαθητών των σχολείων της Μήλου και της Νισύρου που αξιολογήθηκαν, φαίνεται ότι οι μαθητές υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό κάποιες βασικές υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά θα πρέπει να ενθαρρύνονται για την ενίσχυσή τους, τόσο συνολικά όσο και ως προς επιμέρους ομάδες τροφίμων, με κυριότερους στόχους την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση και τη συχνότερη κατανάλωση ξηρών καρπών και ψαριού μέσα στην εβδομάδα.

efsyn.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου