ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Βασίλης Α. Υψηλάντης εισηγητής στον Προϋπολογισμό 2024 της Βουλής των Ελλήνων

news room 9 λεπτά ανάγνωση
ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ

Ο Κοσμή­το­ρας της Βουλής και Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου Βασίλης Α. Υψη­λά­ντης για 5η συνε­χό­μενη χρονιά ήταν ο ειση­γη­τής της Νέας Δημο­κρα­τίας στη συζή­τηση στην Ολο­μέ­λεια του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της Βουλής των Ελλήνων για το επόμενο έτος και συγκε­κρι­μένα : α) Έγκριση του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού Δαπανών της Βουλής, οικο­νο­μι­κού έτους 2024 και β) Έγκριση του Απο­λο­γι­σμού Δαπανών της Βουλής, οικο­νο­μι­κού έτους 2022 και του παραρ­τή­μα­τος αυτού (Απο­λο­γι­σμός 2022 των πεπραγ­μέ­νων του Ιδρύ­μα­τος της Βουλής για τον Κοι­νο­βου­λευ­τι­σμό και τη Δημο­κρα­τία).

Ο Βασίλης Α. Υψη­λά­ντης επε­σή­μανε την άρτια λει­τουρ­γία του ελλη­νι­κού νομο­θε­τι­κού σώματος καθώς επίσης και ότι τα μέσα λει­τουρ­γίας της, που χρη­σι­μο­ποιού­νται, ολοένα και βελ­τιώ­νο­νται. Ανα­φέρ­θηκε λεπτο­με­ρώς στα οικο­νο­μικά της Βουλής και στις δια­θέ­σι­μες δαπάνες. Επίσης ειδική αναφορά έκανε στη λει­τουρ­γία του Ιδρύ­μα­τος της Βουλής για τη Δημο­κρα­τία και τον Κοι­νο­βου­λευ­τι­σμό και τη σημα­ντική του συνει­σφορά στην περαι­τέρω εμπέ­δωση τους στη χώρα μας. Παρα­δειγ­μα­τικά ανα­φέρ­θηκε στην προ­σφορά που είχε ζητήσει των εκδό­σεων του Ιδρύ­μα­τος σε βιβλιο­θή­κες των ακρι­τι­κών μας νησιών. Είπε δε χαρα­κτη­ρι­στικά ότι όταν προ­σε­φέρ­θη­σαν τα βιβλία στη βιβλιο­θήκη του Καστελ­λο­ρί­ζου αισθάν­θηκε ότι προ­σφε­ρό­ταν μια «εθνική ασπίδα» στο νησί.

Τα κυριό­τερα σημεία της ομιλίας του επί του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού και απο­λο­γι­σμού της Βουλής και του Ιδρύ­μα­τος είναι τα ακό­λουθα:

«Ο Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για το έτος 2024, έρχεται σε μια περίοδο διε­θνούς γεω­πο­λι­τι­κής και οικο­νο­μι­κής αβε­βαιό­τη­τας, λόγω κυρίως των πολέμων, της κλι­μα­τι­κής κρίσης και των δια­φό­ρων φυσικών κατα­στρο­φών.

Παρά το δύσκολο αυτό διεθνές κλίμα το οποίο επη­ρε­ά­ζει ποι­κι­λό­τροπα και τη χώρα μας, η Βουλή με καθαρές και τολ­μη­ρές θέσεις και απο­φά­σεις προχωρά σε μέτρα που στόχο έχουν τόσον την εξοι­κο­νό­μηση ενέρ­γειας, όσον και την δρα­στική μείωση του περι­βαλ­λο­ντι­κού της απο­τυ­πώ­μα­τος. Πόροι από τα Διαρ­θρω­τικά Ταμεία καθώς και το Πράσινο Ταμείο κατευ­θύ­νο­νται σε έργα για την ενερ­γειακή ανα­βάθ­μιση των κτιρίων και σε δράσεις πρά­σι­νης ανά­πτυ­ξης ώστε ήδη να έχει επι­τευ­χθεί η μείωση της κατα­νά­λω­σης ενέρ­γειας κατά 36%, με παράλ­ληλη μείωση των εκπο­μπών διο­ξει­δίου του άνθρακα σε ποσοστό 39% σε συν­δυα­σμό με την ανα­βάθ­μιση από Δ’ σε Β’ της ενερ­γεια­κής βαθ­μί­δας του κτηρίου.

Επα­νέρ­χο­μαι, λέγο­ντας ότι και ο φετινός Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός που εισά­γε­ται προς επε­ξερ­γα­σία για το έτος 2024, έχει ως θεμε­λιώδη στόχο του την ανα­βάθ­μιση του μηχα­νι­σμού συστη­μα­τι­κής παρα­κο­λού­θη­σης του νομο­θε­τι­κού έργου και του κοι­νο­βου­λευ­τι­κού ελέγχου, την βελ­τι­στο­ποί­ηση των διοι­κη­τι­κών και οικο­νο­μι­κών δια­δι­κα­σιών, των δράσεων εξω­στρέ­φειας, δια­φά­νειας και λογο­δο­σίας και βεβαίως την καλυ­τέ­ρευση της απο­δο­τι­κό­τη­τας του ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού και των υπο­δο­μών της Βουλής.

Βασικό κρι­τή­ριο απ’ ότι δια­πι­στώ­νουμε για την κατάρ­τιση των οικο­νο­μι­κών μεγεθών είναι, η ενί­σχυση του ρόλου αυτού μέσα στην εξε­λι­κτική πορεία της Βουλής, αλλά και ο εκσυγ­χρο­νι­σμός της λει­τουρ­γίας των Διοι­κη­τι­κών – Οικο­νο­μι­κών δια­δι­κα­σιών, η εφαρ­μογή σύγ­χρο­νων μεθόδων οικο­νο­μι­κής παρα­κο­λού­θη­σης και σύγ­χρο­νων πλη­ρο­φο­ρια­κών συστη­μά­των, η απο­δο­τι­κό­τερη λει­τουρ­γία του ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού και η ορθο­λο­γι­στική κατα­νομή και αξιο­ποί­ηση των πόρων, των υπο­δο­μών της Βουλής, αλλά και η ενί­σχυση των δράσεων εξω­στρέ­φειας, δια­φά­νειας και λογο­δο­σίας της Βουλής προς την κοι­νω­νία.

Ο Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2024 ανέρ­χε­ται στο ποσό των 159.400.000 ευρώ, αυξη­μέ­νος κατά 10.500.000 ευρώ σε σχέση με εκείνον του 2023 (αύξηση 7.05%) και είναι σύμ­φω­νος με τα όρια του ανα­θε­ω­ρη­μέ­νου Μεσο­πρό­θε­σμου Προ­γράμ­μα­τος Δημο­σιο­νο­μι­κής Στρα­τη­γι­κής για το αντί­στοιχο έτος. Η αύξηση οφεί­λε­ται κυρίως στην εφαρ­μογή της τρο­πο­ποί­η­σης του ενιαίου μισθο­λο­γίου του Δημο­σίου, σύμφωνα με το Ν.5045/2023 από 1ης/1/2024, στην μισθο­λο­γική ωρί­μανση και στην ανα­στολή μείωσης της προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς, καθώς και στις ανα­τι­μή­σεις αγαθών και υπη­ρε­σιών εξ αιτίας της αύξησης του πλη­θω­ρι­σμού και του υψηλού κόστους ενέρ­γειας.

Επίσης η αύξηση αυτή οφεί­λε­ται και στην παρου­σία μεγα­λύ­τε­ρου αριθμού κοι­νο­βου­λευ­τι­κών ομάδων, καθώς αυξη­μέ­νου αριθμού νεοει­σερ­χο­μέ­νων βου­λευ­τών κατά το 1/3 του Βου­λευ­τι­κού Σώματος.

Τέλος στην αύξηση αυτή συμ­βάλ­λει και η προ­σπά­θεια μετε­γκα­τά­στα­σης διά­σπαρ­των υπη­ρε­σιών της Βουλής σ’ένα κτήριο που γειτ­νιά­ζει με το κύριο κτήριο της Βουλής. Με τον τρόπο αυτό επι­διώ­κε­ται η μείωση όλων των λει­τουρ­γι­κών δαπανών και η δημιουρ­γία μεσο­μα­κρο­πρό­θε­σμα οικο­νο­μίας κλί­μα­κας .

Ο υπό ψήφιση προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός περι­λαμ­βά­νει πιστώ­σεις για τις βου­λευ­τι­κές απο­ζη­μιώ­σεις, τις απο­δο­χές του προ­σω­πι­κού, τις προ­μή­θειες και τα ανα­γκαία υλικά λει­τουρ­γίας των υπη­ρε­σιών, τη συντή­ρηση και επι­σκευή των κτιρίων της, δαπάνες βελ­τί­ω­σης των δεξιο­τή­των και των γνώσεων του ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού όπως επίσης και πιστώ­σεις για την ολο­κλή­ρωση της ψηφια­κής μετά­βα­σης και των πλη­ρο­φο­ρια­κών συστη­μά­των του Κοι­νο­βου­λίου και τέλος της προ­βο­λής του έργου της Βουλής και για τη συμβολή της στην προ­ώ­θηση εθνικών, κοι­νω­νι­κών και πολι­τι­στι­κών σκοπών.

Πριν ανα­φερθώ στις κατη­γο­ρίες των προ­βλε­πό­με­νων δαπανών θέλω να επι­ση­μάνω την παρά­θεση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού επι­δό­σεων και της περι­βαλ­λο­ντι­κής διά­στα­σης του προ­γράμ­μα­τος της Βουλής με συγκρί­σι­μους δείκτες που κατα­τάσ­σουν την Βουλή μας, μεταξύ των πλέον εκσυγ­χρο­νι­σμέ­νων κοι­νο­βου­λίων της Ευρώπης.

Πρώτον, στην κατη­γο­ρία «21», «παροχές σε εργα­ζο­μέ­νους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των τακτι­κών απο­δο­χών αιρετών και οργάνων διοί­κη­σης», πιστώ­σεις για τις μικτές απο­δο­χές των τακτι­κών υπαλ­λή­λων της Βουλής, ορι­σμέ­νου χρόνου και για εργο­δο­τι­κές εισφο­ρές τα πρου­πο­λο­γι­ζό­μενα ποσά για το οικο­νο­μικό έτος 2024, ανέρ­χο­νται στα 118.249.000 Ευρώ. Τα ποσά που δαπα­νή­θη­καν κατά το οικο­νο­μικό έτος 2022 στην κατη­γο­ρία ανήλθαν στο ποσόν των 111.634.000 ευρώ.

Στην κατη­γο­ρία «22», «κοι­νω­νι­κές παροχές που αφορούν απο­ζη­μιώ­σεις συντα­ξιο­δο­τή­σεις προ­σω­πι­κού με σχέση εργα­σίας ιδιω­τι­κού δικαίου και διάφορα βοη­θή­ματα σε φυσικά πρόσωπα», είναι οικο­νο­μι­κές ενι­σχύ­σεις εν είδει υιο­θε­σίας τα πρου­πο­λο­γι­ζό­μενα ποσά για το οικο­νο­μικό έτος 2024, ανέρ­χο­νται στα 707.000 Ευρώ. Τα ποσά που δαπα­νή­θη­καν κατά το οικο­νο­μικό έτος 2022 στην κατη­γο­ρία ανήλθαν στο ποσόν των 742.200 ευρώ.

Στην τρίτη κατη­γο­ρία, «23», «Μετα­βι­βά­σεις», είναι οι τρέ­χου­σες εγχώ­ριες μετα­βι­βά­σεις, φορέων εξω­τε­ρι­κού σε ΟΤΑ και λοιπά νομικά πρόσωπα, εισφο­ρές και συμ­βα­τι­κές υπο­χρε­ώ­σεις μας, της Βουλής, σε διε­θνείς οργα­νι­σμούς. Είναι οι επι­χο­ρη­γή­σεις επεν­δύ­σεων εσω­τε­ρι­κού σε ΟΤΑ και λοιπά νομικά πρόσωπα και είναι και οι «λοιπές κεφα­λαια­κές μετα­βι­βά­σεις», κατα­βολή απο­ζη­μιώ­σεων σε εκτέ­λεση δικα­στι­κών απο­φά­σεων και καταγ­γε­λιών συμ­βά­σεων. Ανέρ­χο­νται στο προ­ϋ­πο­λο­γι­ζό­μενο ποσό των 5.884.000 Ευρώ. Τα ποσά που δαπα­νή­θη­καν κατά το οικο­νο­μικό έτος 2022 στην κατη­γο­ρία ανήλθαν στο ποσόν των 7.211.890 ευρώ.

Η τέταρτη κατη­γο­ρία, είναι η κατη­γο­ρία 24 που αφορά αγορές αγαθών και υπη­ρε­σιών για το οικο­νο­μικό έτος 2024, οι οποίες ανέρ­χο­νται στο ποσό των 29.775.000 ευρώ. Τα ποσά που δαπα­νή­θη­καν κατά το οικο­νο­μικό έτος 2022 στην κατη­γο­ρία, ανήλθαν στο ποσόν των 22.601.175 ευρώ.

Η πέμπτη κατη­γο­ρία, είναι η κατη­γο­ρία 26 που περι­λαμ­βά­νει τις πιστώ­σεις που αφορούν τόκους από εκτέ­λεση δικα­στι­κών απο­φά­σεων ή συμ­βι­βα­στι­κών απο­φά­σεων, για το οικο­νο­μικό έτος 2024, ανέρ­χο­νται στο ποσό των 5.000 ευρώ.

Στον απο­λο­γι­σμό δαπανών της Βουλής οικο­νο­μι­κού έτους 2022, εμπε­ριέ­χε­ται και η κατη­γο­ρία 26 για την οποία δαπα­νή­θηκε συνο­λικό ποσό 54.600 ευρώ.

Στην έκτη κατη­γο­ρία 29, περι­λαμ­βά­νο­νται οι πιστώ­σεις από κατα­νομή. Αφορά το Ειδικό Απο­θε­μα­τικό της Βουλής για το έτος 2023 το ποσό του οποίου ανέρ­χε­ται σε 100.000 ευρώ. Κατά το οικο­νο­μικό έτος 2022 στην κατη­γο­ρία δεν υπήρξαν δαπάνες και η αρχική πίστωση χρη­σι­μο­ποι­ή­θηκε για την ενί­σχυση της πίστω­σης άλλης μεί­ζο­νος κατη­γο­ρίας (23).

Η έβδομη αφορά την κατη­γο­ρία 31 με τίτλο «πάγια περιου­σιακά στοι­χεία». Είναι οι πιστώ­σεις για έξοδα λοιπών υπο­δο­μών, μηχα­νη­μά­των, λογι­σμι­κών, προ­ϊ­ό­ντων πνευ­μα­τι­κής ιδιο­κτη­σίας. Για το οικο­νο­μικό έτος 2024 η πρό­βλεψη ανέρ­χε­ται στο ποσό των 4.600.000 ευρώ. Τα ποσά που δαπα­νή­θη­καν κατά το οικο­νο­μικό έτος 2022 στην κατη­γο­ρία αυτή, ανήλθαν στο ποσόν του 1.583.700 ευρώ.

Η όγδοη αφορά την κατη­γο­ρία 33 και περι­λαμ­βά­νει τις πιστώ­σεις για την αγορά έργων τέχνης που ανέρ­χο­νται στο ποσόν των 80.000 ευρώ. Κατά το οικο­νο­μικό έτος 2022 δαπα­νή­θη­καν 37.600 ευρώ.

Από πλευράς Διοι­κη­τι­κής ταξι­νό­μη­σης της Βουλής των Ελλήνων για το οικο­νο­μικό έτος 2024, στο φορέα του Γρα­φείου του Προ­έ­δρου και των Αντι­προ­έ­δρων της Βουλής το προ­ϋ­πο­λο­γι­ζό­μενο ποσό είναι 6.516.000 ευρώ, στη Γενική Γραμ­μα­τεία της Βουλής 65.505.000 ευρώ και στις λοιπές αυτο­τε­λείς υπη­ρε­σίες, μονάδες και γραφεία, 87.379.000 ευρώ.

Ειδική δια­κριτή αναφορά γίνεται στον Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό δαπανών δύο ανε­ξάρ­τη­των μονάδων του Γρα­φείου Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του Κράτους στη Βουλή συνο­λι­κού ποσού 457.100 ευρώ και της Ειδικής Υπηρεσίας-Επιτροπής Ελέγχου, των Δηλώ­σεων Περιου­σια­κής Κατά­στα­σης οικο­νο­μι­κού έτους 2024 και συγκε­κρι­μένα για έξοδα σε λογι­στι­κές, ελεγ­κτι­κές, μηχα­νο­γρα­φι­κές υπη­ρε­σίες, που ανέρ­χε­ται σε 3.305.300 ευρώ.

Οι προ­βλε­πό­με­νες θέσεις υπαλ­λή­λων, για να έχουμε και μια εικόνα των υπαλ­λή­λων που υπη­ρε­τούν στη Βουλή, κατά την περίοδο 22΄-23΄, είναι συνο­λικά 2036 θέσεις, εκ των οποίων 788 μόνιμοι, 1124 ιδιω­τι­κού δικαίου και 124 μετα­κλη­τοί.

Στις 31/05/23 και 31/05/22 αντί­στοιχα, είναι η ημε­ρο­μη­νία που σύμφωνα με την μεθο­δο­λο­γία κατάρ­τι­σης Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ανα­φέ­ρε­ται ως βάση της εκτι­μώ­με­νης μισθο­λο­γι­κής δαπάνης και η κατά­σταση του προ­σω­πι­κού την ημε­ρο­μη­νία αυτή, έχει ως εξής: υπη­ρε­τού­ντες μόνιμοι υπάλ­λη­λοι 646 έναντι 662 μόνιμων, 786 έναντι 775 ιδιω­τι­κού δικαίου και 21 έναντι 142 μετα­κλη­τών.

Συμπε­ρα­σμα­τικά για τον απο­λο­γι­σμό δαπανών της Βουλής του οικο­νο­μι­κού έτους 2022, οι αρχικές πιστώ­σεις ήταν 144.200.000 ευρώ και μετά την εκτέ­λεση αιτιο­λο­γη­μέ­νων απο­φά­σεων του κ. Προ­έ­δρου της Βουλής, που ανα­φέ­ρο­νται στο υπο­βλη­θέν πόρισμα και τις απο­φά­σεις του Υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών, μειώ­θη­καν κατά 334.835 ευρώ δια­μορ­φώ­θηκε σε 143.865.165 ευρώ. Επε­στρά­φη­σαν 5.830,98 ευρώ.

Πρέπει να επι­ση­μά­νουμε ότι υλο­ποιού­νται μια σειρά πρω­το­βου­λιών και έργων, που δεν επι­βα­ρύ­νουν τον Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό της Βουλής αλλά χρη­μα­το­δο­τού­νται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και του ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Πράσινο Ταμείο.

Ως δια­κριτό παράρ­τημα, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Οργα­νι­σμού του Ιδρύ­μα­τος, έρχεται προς έγκριση ο Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του έτους 2024 του Ιδρύ­μα­τος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοι­νο­βου­λευ­τι­σμό και τη Δημο­κρα­τία, καθώς και ο Απο­λο­γι­σμός του 2022.

Σχετικά με τον Απο­λο­γι­σμό του έτους 2022, το σύνολο των εσόδων από 1.1.2022 έως 31.12.2022 ήταν 151.100,08 ευρώ. Ανα­λυ­τι­κό­τερα: έσοδα από τόκους από προ­θε­σμια­κές κατα­θέ­σεις 114.945,83 ευρώ και έσοδα από πωλή­σεις βιβλίων 36.154,25 ευρώ.

Το σύνολο των εξόδων του έτους 2022 ήταν 1.402.911,50 ευρώ. Το ποσό αυτό αντι­στοι­χεί στο 43,23 % του ποσού των 3.245.000 ευρώ που είχε προ­ϋ­πο­λο­γι­στεί και εγκρι­θεί από το Δ.Σ του Ιδρύ­μα­τος τον Νοέμ­βριο του 2021. Το σύνολο του δια­θέ­σι­μου απο­θε­μα­τι­κού στις 31.12.2022 ανήλθε στο ποσό των 17.418.798,11 ευρώ.

Σχετικά με τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 2024, το σύνολο των δια­θε­σί­μων κατά την 31.08.2023 ήταν 16.554.218,85 ευρώ. Το σύνολο των εσόδων του έτους 2024 υπο­λο­γί­ζε­ται σε 250.000 ευρώ. Το σύνολο των εξόδων του έτους 2024 υπο­λο­γί­ζε­ται σε 3.740.000,00 ευρώ, το οποίο είναι αυξη­μένο κατά 10,98% του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού εξόδων του 2023 που ήταν 3.370.000 ευρώ. Τα πρου­πο­λο­γι­ζό­μενα έσοδα του 2024 είναι χαμη­λό­τερα κατά 3.490.000 ευρώ σε σχέση με τα πρου­πο­λο­γι­ζό­μενα έξοδα του 2024, συνεπώς θα υπάρξει ανάλωση κεφα­λαίου προ­κει­μέ­νου να εκτε­λε­στεί ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2024.

Σε εκτέ­λεση του ετήσιου προ­γράμ­μα­τος ελέγχων του 2022 που εκπο­νή­θηκε από την Ολο­μέ­λεια του Ελεγ­κτι­κού Συνε­δρίου, υπο­βλή­θηκε έκθεση κατα­σταλ­τι­κού ελέγχου δαπανών και υπο­χρε­ώ­σεων του Ιδρύ­μα­τος της Βουλής των Ελλήνων οικο­νο­μι­κού έτους 2022, που απο­τυ­πώ­νει τα απο­τε­λέ­σματα του ελέγχου επί των δαπανών. Σχετικά, δηλαδή, με την ορθή εξό­φληση όλων των ενταλ­μά­των και υπο­χρε­ώ­σεων του Ιδρύ­μα­τος της Βουλής των Ελλήνων, η οποία αφορά στην περίοδο από 01/01/22 – 31/12/22 και των εσω­τε­ρι­κών δικλεί­δων ασφα­λείας. Εκεί εστιά­ζε­ται ο έλεγχος.

Ο έλεγχος κατέ­ληξε στο συμπέ­ρα­σμα ότι εχώ­ρη­σαν νομίμως και κανο­νι­κώς οι πλη­ρω­μές των εντελ­λό­με­νων δαπανών, και η δια­δι­κα­σία κατάρ­τι­σης και υλο­ποί­η­σης του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού είναι σύμφωνη με το υφι­στά­μενο νομικό πλαίσιο. Η κατα­γραφή όλων των πραγ­μα­το­ποι­η­μέ­νων συναλ­λα­γών , δαπανών και όλων των υπο­χρε­ώ­σεων στις οικο­νο­μι­κές κατα­στά­σεις της ελεγ­χό­με­νης χρήσης ανέ­δειξε χρηστή δημο­σιο­νο­μική δια­χεί­ριση.

Κλεί­νο­ντας ευχα­ρι­στώ θερμά, εκ μέρους της Κ.Ο της Ν.Δ, για την εξαι­ρε­τική δουλειά του γρα­φείου προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της Βουλής, όλους τους συνερ­γά­τες και συνα­δέλ­φους οι οποίοι όλο αυτό το διά­στημα εργά­ζο­νται συστη­μα­τικά και κοπια­στικά προ­κει­μέ­νου με τρόπο ανα­λυ­τικό και με εξει­δι­κευ­μέ­νους πίνακες στους οποίους μπορεί να ανα­τρέ­ξει οποιοσ­δή­ποτε, που υπη­ρε­τούν ακριβώς την αρχή της δια­φά­νειας, την εξει­δί­κευση και του τελευ­ταίου ευρώ που δαπα­νά­ται εδώ στη Βουλή. Με βάση λοιπόν όλα αυτά και με τις ευχα­ρι­στίες μου, ειση­γού­μαι την υπερ­ψή­φιση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού δαπανών της Βουλής του οικο­νο­μι­κού έτους 2024 και τον απο­λο­γι­σμό δαπανών της Βουλής για το οικο­νο­μικό έτος 2022, με τα σχετικά Παραρ­τή­ματα του Ιδρύ­μα­τος της Βουλής .

Σας ευχα­ρι­στώ πολύ.»

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.