Ρεπορτάζ

Αναβιώνει πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες ανοικτά της Κω

Αναβιώνει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου την 6η Δεκεμβρίου 2021 το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες ανοικτά της Κω με κατηγορούμενο έναν Σύρο διακινητή.
Πιο συγκεκριμένα ο Α. Ζ. του J. Υπήκοος Συρίας, 34 ετών έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 105 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 25) και σε χρηματική ποινή ύψους 270.500 ευρώ.
Του αποδίδεται ότι την 17η Νοεμβρίου 2015, στη θαλάσσια περιοχή «Ψαλίδι» της Κω, ενεργώντας με πρόθεση, ως κυβερνήτης πλωτού μέσου μετέφερε από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολίτες τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, την πράξη του, δε, αυτή τέλεσε από κερδοσκοπία.
Συγκεκριμένα, μετέφερε από παραθαλάσσια περιοχή πλησίον της πόλης Αλικαρνασού (Bodrum) της Τουρκίας προς την ελληνική επικράτεια προς τη νήσο Κω, με πολυεστερικό σκάφος, χρώματος λευκού με μπλε ρίγα, μήκους έξι μέτρων περίπου, 17 αλλοδαπούς, υπηκόους τρίτων, χωρών και, πιο συγκεκριμένα, δέκα υπηκόους Ιράκ και επτά υπηκόους Συρίας, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος.
Την πράξη του αυτή τέλεσε από κερδοσκοπία, καθόσον για τη μεταφορά κάθε αλλοδαπού έλαβε οικονομικό αντάλλαγμα, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.
Επιπλέον, κατηγορείται για το ότι τον παραπάνω τόπο και κατά τον παραπάνω χρόνο, ενεργώντας με πρόθεση, προκάλεσε τη βύθιση του σκάφους.
Πιο συγκεκριμένα, μολονότι το παραπάνω σκάφος απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια υπερφορτωμένο και χωρίς να τηρεί τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, αυτός έβαινε με αυξημένη ταχύτητα προκαλώντας, έτσι, την ανατροπή και βύθισή του.
Από την παραπάνω πράξη του μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής για τους επιβαίνοντες στο σκάφος, γεγονός που αυτός προέβλεψε και αποδέχθηκε, αφού αυτοί, χωρίς να είναι εφοδιασμένοι με επαρκή σωστικά μέσα, έπεσαν στη θάλασσα και, τελικά διασώθηκαν από αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος έξι από αυτούς, εκ των οποίων τρεις είναι υπήκοοι Ιράκ και τρεις υπήκοοι Συρίας.
Επιπλέον, από την παραπάνω πράξη του επήλθε ο θάνατος εννέα επιβαινόντων, εκ των οποίων έξι ήταν υπήκοοι Ιράκ και τρεις υπήκοοι Συρίας.
Σημειώνεται, ότι κατά της πρωτόδικης αποφάσεως ο κατηγορούμενος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και πέτυχε την εν μέρει αναίρεσή της ως προς τις διατάξεις περί επιβολής ποινής και ως προς τις διατάξεις περί απόρριψης των αιτημάτων για αναγνώριση της συνδρομής των ελαφρυντικών περιστάσεων του άρθρου 84 παρ. 2 στ. α’ και ε’ του νέου ΠΚ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου