Ρεπορτάζ

Βαρύτατες κατηγορίες σε λογιστή ξενοδοχειακής εταιρείας των Κολυμπίων

Οι κατηγορίες της απάτης κατ’ εξακολούθηση, της υπεξαίρεσης από εντολοδόχο και της πλαστογραφίας αποδίδονται σε λογιστή, που θα καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021.
Ο λογιστής καταμηνύθηκε από ξενοδοχειακή εταιρεία των Κολυμπίων. Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου δεν απηύθυνε κατηγορία εις βάρος μιας υπαλλήλου με αυξημένα καθήκοντα στην ίδια εταιρεία, που είχε καταμηνυθεί και έθεσε με διάταξη το σκέλος της υπόθεσης που την αφορά στο αρχείο.
Η γυναίκα είχε αναλάβει με τον πρώην λογιστή το λογιστήριο γνωστού ξενοδοχείου στα Κολύμπια, ιδιοκτησίας μονοπρόσωπης ξενοδοχειακής εταιρείας, μέλος γερμανικού ομίλου εταιρειών.

Ο όμιλος έχει εκμισθώσει την ξενοδοχειακή μονάδα και για τις ανάγκες του προσέλαβε έναν λογιστή που φέρεται να ασκούσε και διευθυντικά καθήκοντα, έως και τον Ιούνιο του 2018, που κατήγγειλε τη μεταξύ τους σύμβαση για σπουδαίο λόγο.
Ταυτόχρονα, απασχολούσε και μια δεύτερη αρχικά ως συνεργάτιδα του πρώτου και ακολούθως ως διευθύντρια.
Ο όμιλος ανέθεσε στους δύο αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσίες εκπροσώπησης συμπεριλαμβανομένης και της πραγματοποίησης πληρωμών μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ σε προμηθευτές και άλλους τρίτους.
Από έλεγχο που φέρεται να διεξήχθη από το έτος 2017 από εταιρεία Ορκωτών Λογιστών, προέκυψαν ελλείμματα που οδήγησαν στην καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους.
Φέρεται συγκεκριμένα να προέκυψε μεταξύ άλλων η έκδοση επιταγών επ’ ονόματι του πρώτου για εξόφληση δήθεν αποδοχών του, ενώ αυτές είχαν εξοφληθεί οι οποίες δόθηκαν σε τρίτους ή εισπράχθηκαν από τον ίδιο ύψους περίπου 16.000 ευρώ.
Μάλιστα, φέρεται να υφάρπαξε την υπογραφή πρώην διευθυντή της εταιρείας ο οποίος μετά την αποχώρησή του δεν είχε δυνατότητα ελέγχου.
Επιπλέον, εκδόθηκαν επιταγές ύψους 17.000 ευρώ περίπου χωρίς αιτιολογία και βάσιμο λόγο αλλά και πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές με την χρήση web banking σημαντικού ύψους.
Ο πρώτος φέρεται μάλιστα να έχει συνομολογήσει οφειλή ύψους 35.000 ευρώ στην εταιρεία, αν και η βλάβη που του αποδίδεται ότι προξένησε είναι μεγαλύτερη.
Η γυναίκα ενίσταται και διαμαρτύρεται εντόνως για την αντιμετώπιση που έτυχε από την εταιρεία και τον εκπρόσωπό της αρνούμενη κατηγορηματικά ότι είχε οιαδήποτε σχέση με τις αδικοπραξίες του πρώην λογιστή. Τονίζει ακόμη ότι αποκλειστικά υπεύθυνη και υπόλογη είναι η φερόμενη σήμερα ως μηνύτρια Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία δια των εκπροσώπων της εκχώρησε αρμοδιότητες στον πρώην λογιστή, τον οποίον όρισε ως οικονομικό διευθυντή της και υπεύθυνο του λογιστηρίου, έναν άνθρωπο στερούμενο των τυπικών αλλά και των ουσιαστικών προσόντων.
Καταμήνυσε εξάλλου και τον πρώην λογιστή για τα αδικήματα της απάτης, διότι με απατηλά μέσα πέτυχε να προβεί σε πληρωμές οι οποίες δεν αντιστοιχούσαν σε δικαιούχους, αλλά τα χρήματα τα καρπωνόταν ο ίδιος, όπως άλλωστε ομολόγησε.
Εν πάση περιπτώσει ο λογιστής κατηγορείται ως υπαίτιος για το ότι στη Ρόδο, κατά το χρονικό διάστημα από 20.12.2016 έως 31.10.2018, με πρόθεση, με περισσότερες πράξεις, μερικές εκ των οποίων συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, τέλεσε περισσότερα εγκλήματα και συγκεκριμένα:
– Στη Ρόδο, κατά το χρονικό διάστημα από 20.12.2016 έως 30.5.2017, με πρόθεση με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος και αποβλέποντας με τις μερικότερες πράξεις του στο συνολικό περιουσιακό όφελος ως αποτέλεσμα των πράξεων αυτών, με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος παράνομο περιουσιακό όφελος, έβλαψε ξένη περιουσία πείθοντας άλλον σε πράξη με την εν γνώσει του παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών και ειδικότερα, στον ανωτέρω τόπο και χρόνο, παρέστηκε ψευδώς στον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο και τότε εκτελούντα χρέη νομίμου εκπροσώπου της εγκαλούσας εταιρείας, στην οποία εργαζόταν ο κατηγορούμενος ως οικονομικός διευθυντής/υπεύθυνος λογιστηρίου, ότι του οφείλονται καταβολές για δεδουλευμένες παροχές του.
Αποτέλεσμα της ανωτέρω παράστασης ψευδούς γεγονότος του κατηγορουμένου, ήταν να πεισθεί να εκδώσει έντεκα επιταγές της εταιρίας με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού της. Με την έκδοση των επιταγών η εγκαλούσα εταιρία υπέστη ισόποση περιουσιακή ζημία συνολικού ύψους 16.500 ευρώ.
-Στη Ρόδο, κατά το χρονικό διάστημα από 10.2.2017 έως 6.6.2018 με πρόθεση, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος και αποβλέποντας με τις μερικότερες πράξεις του στο συνολικό περιουσιακό όφελος ως αποτέλεσμα των πράξεων αυτών, ιδιοποιήθηκε παρανόμως ξένο ολικά κινητό πράγμα, που του το εμπιστεύτηκαν λόγω της ιδιότητός του ως εντολοδόχου. Ειδικότερα, στον ως άνω τόπο και χρόνο, με πρόθεση, ως οικονομικός διευθυντής/ υπεύθυνος λογιστηρίου, εξέδωσε οκτώ επιταγές της εγκαλούσας εταιρίας εις διαταγην του ιδίου, τις οποίες εισέπραξε και μεταβίβασε περαιτέρω, ιδιοποιούμενος παρανόμως το ενσωματωμένο σε αυτές χρηματικό ποσό συνολικού ύψους 17.823 ευρώ.
Επιπλέον φέρεται κάνοντας χρήση της υπηρεσίας ηλεκτρονικής τραπεζικής πραγματοποίησε δέκα μεταφορές χρηματικών ποσών συνολικού ύψους 34.312,13 ευρώ.
– Στη Ρόδο, στις 31.10.2018, φέρεται με πρόθεση να κατάρτισε πλαστό έγγραφο και συγκεκριμένα, κατά επιταγή ύψους 100.000€, με φερόμενη ημερομηνία εκδόσεως την 31η.10.2018, εκδοθείσα στο όνομα της εγκαλούσας εταιρίας και εις διαταγή της εταιρίας καθαριότητας θέτοντας κατ’ απομίμηση στη θέση του εκδότη, χωρίς να της έχει χορηγηθεί συναίνεση προς τούτο, και την υπογραφή της εγκαλούσας διευθύντριας του ξενοδοχείου, κατά τρόπο ώστε να φέρεται ως τεθείσα από την ίδια.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κκ. Μύριαμ Τομαρά και Στέλιος Κιουρτζής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου