Ρεπορτάζ

Tι λέει η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ για τα ελαιοτριβεία της Ρόδου

Την θέση της ΔΕΥΑΡ σχετικά με την διαδικασία της λειτουργίας των ελαιοτριβείων στο νησί της Ρόδου, ξεκαθαρίζει η διοίκηση. Με αφορμή και τα δημοσιεύματα της «δ» σχετικά με τις διαμαρτυρίες μερίδας των ιδιοκτητών ελαιοτριβείων για την ταλαιπωρία τους σε θέματα γραφειοκρατίας, ο πρόεδρος της επιχείρησης και ο γενικός διευθυντής της, δήλωσαν χτες στην «δ» ότι είναι αναγκαίο να ομαλοποιηθεί αλλά και να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την διάθεση των αποβλήτων στον βιολογικό.
Όπως έγραψε η «δ», τα ελαιοτριβεία που λειτουργούν στο νησί μας είναι δύο ειδών: τα διφασικά και τα τριφασικά. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στα έξι (6) συνολικά διφασικά ελαιοτριβεία καθώς τα λύματά τους δεν μπορεί να τα δέχεται εφεξής ο βιολογικός της Ρόδου.
Μετά την πρόσφατη απόφαση του δ.σ. της ΔΕΥΑΡ με η οποία:
«ενέκρινε την διάθεση υγρών αποβλήτων των διφασικών ελαιοτριβείων, με τα αστικά λύματα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού της ΔΕΥΑΡ, υπό την προϋπόθεση να είναι συμβατά και να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι ώστε η ποιοτική τους σύσταση να μην διαφέρει αισθητά από τον μέσο όρο της σύστασης των αστικών λυμάτων τηρώντας έτσι και τους απαραίτητους περιβαλλοντικού όρους. Ως εκ τούτου επιτρέπεται η λειτουργία των διφασικών ελαιοτριβείων προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι αγρότες και να αποφευχθεί οποιαδήποτε οικονομική συνέπεια» όπως αναφέρει χαρακηριστικά, ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά:
1. Ακριβές αντίγραφο της «Άδειας Εγκατάστασης Διφασικού Ελαιοτριβείου»
2. Επικυρωμένη Υπεύθυνη δήλωση του Νομίμου Εκπροσώπου με την οποία να δηλώνεται η πλήρης συμμόρφωση και εφαρμογή των οριζομένων στην Άδεια Εγκατάστασης του Διφασικού Ελαιοτριβείου
3. Επικυρωμένη Υπεύθυνη δήλωση στην οποία βεβαιώνεται ότι θα τηρήσετε τους όρους που θα προβλέπονται στην άδεια λειτουργίας (όταν αυτή εκδοθεί του διφασικού ελαιοτριβείου)
4. Κατάθεση νομιμοποιητικών εγγράφων σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του διφασικού ελαιοτριβείου είναι Νομικό Πρόσωπο (εταιρεία, συνεταιρισμός)
«Η σχετική απόφαση έχει αναρτηθεί στη ‘Διαύγεια’ και ζητάμε συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Την ΔΕΥΑΡ την ενδιαφέρουν αυτά τα δικαιολογητικά. Οι όροι είναι σαφείς. Όσον αφορά τα λύματα, ζητάμε να είναι συμβατά με τα αστικά λύματα που έχουν συγκεκριμένους όρους ρύπων. Αυτά θα ελέγχονται από το ειδικό εργαστήριο της ΔΕΥΑΡ (και όχι από ιδιωτικά) ενώ θα γίνονται οι έλεγχοι συστηματικά. Εάν είναι συμβατά, θα γίνονται αποδεκτά στον βιολογικό. Οι δειγματοληψίες θα γίνονται και σε κάθε βυτίο ξεχωριστά. Σε αυτή την διαδικασία υπάρχει πάντα μια καθυστέρηση δύο ωρών –μέχρι την εξαγωγή των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, θα ζητηθεί ο ιδιοκτήτης να έρθει σε συμφωνία με τον βυτιοφορέα ώστε να περιμένει χωρίς διαμαρτυρίες. Μας ενδιαφέρει να είμαστε απολύτως σίγουροι για την ποιότητα των αποβλήτων, εφεξής. Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος ότι θα εφαρμοστεί η απόφαση του δ.σ. Ωστόσο, για την επιχείρηση το ζήτημα θεωρείται ότι διευθετήθηκε», δήλωσε ο κ. Διακομανώλης.
Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις, η επιστολή έχει σταλεί προς τους ενδιαφερόμενους αλλά μέχρι στιγμή δεν έχει ανταποκριθεί κανένας –αν και η ελαιουργική περίοδος ανοίγει, κανονικά, σε λίγες ημέρες:
«Τα απόβλητα αυτά είναι πολύ τοξικά. Πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία υπό αυστηρούς όρους. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπει ‘τάξη’ και να μην υπάρξει ποτέ ξανά πρόβλημα ούτε με τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, ούτε σε κανένα άλλο επίπεδο. Είναι άλλωστε και ζήτημα περιβαλλοντικό» σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Μανωλάκη.
Σχετικά με τα τριφασικά, η αίτησή τους να χρησιμοποιούν τον βιολογικό, απορρίπτεται 100%.

Θυμίζουμε πως υπάρχουν σε εκκρεμότητα κάποιες καταγγελίες από ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων (μεταξύ τους) ενώ δεν αποκλείονται στο επόμενο διάστημα, να σημειωθούν και άλλες τέτοιες ενέργειες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου