«Επί τάπητος» είναι αποφασισμένη να θέσει, η δημοτική αρχή Ρόδου, το ζήτημα με την φιλοξενία των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στο νησί μας.
Αυτό δήλωσε κατηγορηματικά στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Προσχολικής Αγωγής, Οικολογίας, Ισότητας και Μετανάστευσης κ. Στράτος Καρίκης.
Ερωτηθείς σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει η νέα δημοτική αρχή Ρόδου για το φλέγον ζήτημα, δήλωσε:
«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που η νέα δημοτική αρχή, θέλει να το χειριστεί με προσοχή.
Έχω εισηγηθεί προς τον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη (το θέμα θα έρθει και αργότερα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο), να γίνει ένας διαγωνισμός που θα καλύψει, συνολικά, την σίτιση των φιλοξενούμενων προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνον στον εθελοντισμό –καλό είναι να συνεχίσουν να βοηθούν, αλλά χρειάζεται και η παρέμβαση του Δήμου Ρόδου.
Εάν εξασφαλίσουμε την σίτιση με πόρους που θα έχουμε κατοχυρώσει, θα προχωρήσουμε στην κάλυψη της ένδυσης. Βεβαίως, το βασικό πρόβλημα παραμένει η στέγαση –αλλά είναι νωρίς για ανακοινώσεις. Θα εξετάσουμε με πολλή προσοχή το θέμα, θα το φέρουμε προς συζήτηση στο τραπέζι του διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (επιστημονικούς, τοπικούς, επαγγελματικούς κ.λπ.) και τις αρχές, για να βρεθεί μία λύση.
Η Ρόδος δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση να αντέξει δομή προσφύγων (hotspot).
Άλλωστε η γεωγραφική μας θέση, δεν μας έχει καταστήσει τους κύριους δρόμους των μεταναστευτικών ροών όπως άλλα νησιά. Έτσι λοιπόν, με βάση τους αριθμούς και με τα δεδομένα θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για το νησί μας, κοινώς αποδεκτή και ενδεδειγμένη».
Ο κ. Καρίκης με αυτή την δήλωσή του, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο δημιουργίας hotspot στην Ρόδο, λέγοντας:
«Είναι κάθετη θέση. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι ο τρόπος διαχείρισης του ζητήματος στο πλαίσιο και των νέων αποφάσεων και πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που έχει ανακοινώσει».

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ
ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ
ΚΤΗΡΙΑ
Αναφερόμενος στην αρμοδιότητά του σχετικά με την Παιδεία, ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε τα εξής: «Είναι ένας τομέας στον οποίο ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, έχει δώσει πρωτεύοντα ρόλο θέτοντάς τον στις πρώτες προτεραιότητές του.
Σε αυτό το πλαίσιο είχαμε πολλές επαφές με τους συναρμόδιους, ζητώντας ενδελεχή ενημέρωση και καταγραφή των προβλημάτων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Εμείς θα συνεχίσουμε την ενημέρωση και τις επαφές ώστε κατά την κατάρτιση του επόμενου Τεχνικού Προγράμματος η κατανομή των πόρων στις Σχολικές Επιτροπές, να γίνει με κριτήρια που θα έχουν θέσει οι ίδιοι οι φορείς. Δεν θέλουμε να νιώθει κανείς αδικημένος σε αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε να γίνει ένας δημοκρατικός προγραμματισμός όπου θα ανακοινώνουμε αναλυτικά, τι γίνεται σε κάθε σχολείο ώστε να μην υπάρχει καμία ‘σκιά’ και τα κριτήρια με τα οποία θα παρεμβαίνουμε, να είναι ορθά και συγκεκριμένα».
Ο κ. Καρίκης, αναφερόμενος στην συνεργασία του Δήμου Ρόδου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είπε ότι υπάρχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα για την κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων.
«Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την ΠΝΑι. Καταγράφουμε τις ανάγκες ώστε να προχωρήσουμε στην κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων –στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ΣΔΙΤ τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να προχωρήσουμε στην ανέγερση νέων κτηρίων.
Επίσης σημαντικά είναι τα θέματα των αδειών και της πυρασφάλειας στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς. Όπου υπάρχουν άμεσες ανάγκες και μάλιστα, περιπτώσεις που απαιτείται άμεση παρέμβαση θα χρησιμοποιήσουμε και ιδιώτες, ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή λειτουργία των σχολείων σε όλο το νησί».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ