ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολεοδομικό σχέδιο: Οι προτεραιότητες για το Καστελλόριζο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Η επίλυση των πολε­ο­δο­μι­κών εκκρε­μο­τή­των, όπως η οριο­θέ­τηση του οικι­σμού και η ενί­σχυση των δυνα­το­τή­των ανά­πτυ­ξης του πρω­το­γε­νούς τομέα, είναι ανάμεσα στις προ­τε­ραιό­τη­τες του νέου πολε­ο­δο­μι­κού σχεδίου του νησιω­τι­κού συμπλέγ­μα­τος του Δήμου Μεγί­στης. Το πολε­ο­δο­μικό σχέδιο θα προ­βλέ­πει και την ενί­σχυση των υπο­δο­μών σε θέματα δια­χεί­ρι­σης υδάτων, λυμάτων και απορ­ριμ­μά­των. Τα τρία εναλ­λα­κτικά σενάρια για το τοπικό πολε­ο­δο­μικό σχέδιο παρου­σιά­στη­καν προχθές στο Καστελ­λό­ριζο – μάλιστα για συμ­βο­λι­κούς λόγους στο νησί μετέβη και ο γενικός γραμ­μα­τέας Χωρικού Σχε­δια­σμού Ευθύμης Μπα­κο­γιάν­νης. Ανάμεσα στα όσα προ­τεί­νο­νται για το νησί:

• Θα οριο­θε­τη­θεί ο οικι­σμός της Μεγί­στης και θα κυρωθεί το δίκτυο κοι­νό­χρη­στων χώρων του. Σε πρώτη φάση το πολε­ο­δο­μικό σχέδιο δεν προ­τεί­νει επέ­κταση του οικι­σμού, ωστόσο αυτό θα εξε­τα­στεί ανα­λυ­τι­κό­τερα στη δεύτερη φάση. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το νησί των 600 κατοί­κων σήμερα είχε το 1920 περί τους 15.000 κατοί­κους. Επίσης, παρά τη μεγάλη από­στασή του από την ηπει­ρω­τική Ελλάδα, το νησί δεν ήταν αδιά­φορο ως προ­ο­ρι­σμός: είναι χαρα­κτη­ρι­στικό ότι την προη­γού­μενη δεκα­ε­τία είχε απο­κα­λυ­φθεί εκεί κύκλωμα ντόπιων το οποίο υφάρ­παζε περιου­σίες που ανήκαν σε Ελλη­νο­αυ­στρα­λούς με κατα­γωγή από το νησί και τις μετα­πω­λού­σαν.

• Το πολε­ο­δο­μικό σχέδιο προ­τεί­νει να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί έκταση στο Μαν­δράκι για να δημιουρ­γη­θούν κτίρια για τη στέγαση δημο­σίων υπαλ­λή­λων που εργά­ζο­νται στο νησί και να αξιο­ποι­η­θεί ο λιμε­νί­σκος του ως αλιευ­τικό κατα­φύ­γιο.

• Ακόμη το σχέδιο προ­τεί­νει μια νέα θέση λιμένα (βορειο­δυ­τι­κώς του οικι­σμού) για την απο­συμ­φό­ρηση του Κορ­δο­νιού, στην οποία προ­τεί­νε­ται να διε­ρευ­νη­θεί και η λει­τουρ­γία υδα­το­δρο­μίου.

• Προ­βλέ­πε­ται η χρήση δημο­τι­κών εκτά­σεων και κτιρίων για κάλυψη κοι­νό­χρη­στων και κοι­νω­φε­λών αναγκών, καθώς και θέση για τη δημιουρ­γία βιο­λο­γι­κού καθα­ρι­σμού.

• Μια ενδια­φέ­ρουσα πρόταση αφορά στη δημιουρ­γία συνε­δρια­κών εγκα­τα­στά­σεων στο νησί, ώστε λόγω του ακρι­τι­κού χαρα­κτήρα του να ανα­πτύ­ξει συνε­δριακό του­ρι­σμό.

Αξίζει να σημειω­θεί ότι το 88,8% της έκτασης του νησιού είναι χαρα­κτη­ρι­σμένο δασικό και η νήσος Ρω είναι κατα­φύ­γιο άγριας ζωής. Επίσης, ολό­κληρο το Καστελ­λό­ριζο, η Ρω και η Στρογ­γυλή, καθώς και ο θαλάσ­σιος χώρος τους, είναι ενταγ­μένα στο δίκτυο Natura 2000. Ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζουν και οι ανα­φο­ρές του πολε­ο­δο­μι­κού σχεδίου στο «εξα­φα­νι­σμένο» ειδικό χωρο­τα­ξικό για τον του­ρι­σμό, σύμφωνα με το οποίο πρώτος στρα­τη­γι­κός στόχος για τον Δήμο Μεγί­στης είναι «η ανά­δειξη της ταυ­τό­τη­τας του συμπλέγ­μα­τος και του εθνικού ρόλου του ως “φανο­στάτη” της ελλη­νι­κής και ευρω­παϊ­κής επι­κρά­τειας».

Πηγή: kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.