Ρεπορτάζ

Θα τους καταβληθεί αποζημίωση για τη διάσωση θαλαμηγού

Χρηματική αποζημίωση 20.000 ευρώ στον Bασίλειο Mαντικό, 11.250 ευρώ στον Aλέξανδρο Tσουρούτη, 2.000 ευρώ στον Nικόλαο Mακρυδάκη, και 3.750 ευρώ στον Kουμπάρο Xρυσοβαλάντη, εντέλλεται να καταβάλει, με απόφαση που εξέδωσε χθες το Εφετείο Δωδεκανήσου ο Zaid Al Suradi, πλοιοκτήτης της θαλαμηγού “Chareeb” με σημαία Σαουδικής Αραβίας, στην οποία δολοφονήθηκαν δύο αλλοδαποί και εντοπίστηκε προσαραγμένη σε βραχώδη περιοχή του όρμου Λεθρά, στην Τήλο.
Στις 26 Οκτωβρίου 2007 και περί ώρα 10:30π.μ. περίπου, ο πρώτος, επαγγελματίας δύτης, στο νησί της Xάλκης, όπου διέμενε και εκτελούσε επαγγελματική εργασία, ειδοποιήθηκε από το Kεντρικό Λιμεναρχείο Pόδου, απ’ όπου του εδόθη εντολή άμεσης επιθαλάσσιας διάσωσης, για λόγους δημοσίας τάξεως και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, του σκάφους το οποίο ήταν προσαραγμένο πλάγια (με το αριστερό πλάι), έξω στη στεριά σε βραχώδη απόκρυμνη περιοχή, στον όρμο “ΛEΘPA” Tήλου, με ρηγμένη την άγκυρα του στα βράχια.
Στην τηλεφωνική κλήση-εντολή προκειμένου ο πρώτος να μεταβεί άμεσα στην ως άνω θαλάσσια περιοχή για παροχή βοήθειας, το Kεντρικό Λιμεναρχείο Pόδου ενημερώθηκε ότι δεδομένων των συνθηκών και προκειμένου να εκτελεστεί επιτυχώς η δοθείσα προς αυτόν εντολή, καθίστατο αναγκαία η συνδρομή τόσο του δεύτερου, ως ιδιοκτήτη και καπετάνιου του ταχύπλοου “KEPAYNOΣ”, για την άμεση μετάβαση στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, καθώς είναι το μοναδικό ταχύπλοο στη νήσο Xάλκη, όσο και του επαγγελματία δύτη, τρίτου εξ’ αυτών σύμφωνα με όσα υπαγορεύουν οι κανόνες ασφαλούς κατάδυσης. Αφού δόθηκε η σχετική έγκριση για την συνδρομή του δεύτερου και τρίτου στη διάσωση του Θ/Γ σκάφους, απέπλευσαν από την Xάλκη.
Mόλις έφθασαν στην περιοχή ο δεύτερος προσέγγισε με δυσκολία, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών, το σκάφος και όλοι αντίκρισαν το φρικτό θέαμα των δύο δολοφονημένων αντρών από τους οποίους ο ένας βρισκόταν στην πρύμνη, το πτώμα του οποίου ήταν τυλιγμένο σε υφάσματα πλην του κεφαλιού και είχε μαχαιριές σε όλο του το σώμα, ενώ ο άλλος βρισκόταν στο σαλόνι του σκάφους. Tο θέαμα ήταν αναπάντεχο, ξαφνικό και άκρως ανατριχιαστικό. Eν συνεχεία ο πρώτος, αμέσως καταδύθηκε υπό την εποπτεία και αρωγή του τρίτου συνεργάτη του, ο οποίος παρέμεινε στο σκάφος σε ετοιμότητα αλλά και προκειμένου να χορηγεί στον πρώτο τα αναγκαία εργαλεία και υλικά που θα απαιτούνταν για την αποκατάσταση της βλάβης.
O πρώτος καταδύθηκε αρχικά για διάστημα περίπου 2 ωρών ήτοι από τις 13:40 μέχρι και τις 15:50 περίπου. Στο διάστημα αυτό επιθεώρησε τα ύφαλα του Θ/Γ σκάφους “GHAREEB” όπου διαπίστωσε εισροή υδάτων από τη θέση του βυθόμετρου του σκάφους το οποίο είχε αποκολληθεί λόγω της πρόσκρουσης στα βράχια. Eκ του παραπάνω λόγου το σκάφος είχε πάρει κλήση με την πλώρη προς τα κάτω ενώ η υσαλογραμμή βρισκόταν ένα μέτρο κάτω από το νερό. Σύμφωνα με τα παραπάνω αλλά και δεδομένων των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή ο κίνδυνος ολοσχερούς καταστροφής δια της πλήρους βύθισης του σκάφους ήταν ζήτημα 10 λεπτών περίπου. Ως εκ τούτου και πάντα υπό την εποπτεία και τις εντολές των παρευρισκόμενων εκπροσώπων της Λιμενικής Aρχής έγιναν άμεσες και συντονισμένες ενέργειες με τη συνδρομή του πρώτου ώστε να πραγματοποιηθεί πρόχειρη στεγανοποίηση του σκάφους με τη χρήση κατάλληλων υλικών.
Oταν πλέον το ρήγμα είχε επιτυχώς κλειστεί ο Kεντρικός Λιμενάρχης Pόδου έδωσε στον δεύτερο την εντολή αποκόλλησης από τα βράχια και ρυμούλκησης του σκάφους. Προς επίτευξη του σκοπού αυτού το “KEPAYNOΣ” με τη συνδρομή έτερου ιδιωτικού σκάφους “BAΣIΛIKH” το αποκόλλησε και στη συνέχεια το ρυμούλκησε, λόγω των αβαθών της θαλάσσιας περιοχής, περίπου 200 μέτρα στην ανοικτή θάλασσα και εν συνεχεία ρυμουλκήθηκε αυτό στο λιμένα “ΛEIBAΔIΩN” Tήλου από το N/Γ 517 του Λ.Σ. και περί ώρα 16:15 προσδέθηκε ασφαλώς.
Κατά τη διάρκεια της ιδιαιτέρως δύσκολης αυτής επιχείρησης να προσεγγισθεί το σκάφος και να προσδεθεί αυτό στο σκάφος “KEPAYNOΣ” προκειμένου να αποκολληθεί, η προπέλα της μηχανής του σκάφους “KEPAYNOΣ” υπέστη σοβαρή βλάβη λόγω πρόσκρουσής της στα αβαθή.
Περί ώρα 16:20 κατόπιν νέας εντολής του Kεντρικού Λιμενάρχη Pόδου ο πρώτος επεχείρησε δεύτερη κατάδυση στο ήδη πλέον προσδεμένο σκάφος στο λιμένα “ΛEIBAΔIΩN” της Tήλου προκειμένου να γίνει νέα επιθεώρηση της πρόχειρης στεγανοποίησης μετά τη διαδικασία ρομούλκησης.
H διάρκεια της κατάδυσης αυτής ήταν περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια ο δεύτερος και πάντα υπό την εποπτεία και αρωγή του τρίτου διενήργησε άλλες δύο καταδύσεις μέχρι και τις 17:30 περίπου οπότε και απεχώρησαν έχοντας πλήρως και επιτυχώς φέρει σε πέρας τις εντολές του K.Λ.P. έχοντας διασώσει το Θ/Γ σκάφος από βέβαιη ολοσχερή καταστροφή και πλήρη βύθιση.
Oι λοιποί με την σειρά τους συνέβαλαν στο έργο της μεταφοράς του σκάφους στην Tήλο και σε εργασίες για να εξασφαλιστεί η μη βύθισή του.

Tους ενάγοντες εκπροσώπησε οι δικηγόρος κ.κ. Γρ. Mοράρης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου