Ειδήσεις

Στη βρωμιά και στη δυσοσμία έχει παραδοθεί η πόλη! Γενική η αποτυχία στον τομέα Καθαριότητας

Η πόλη της Ρόδου ουδέποτε μέχρι τώρα, ιδιαιτέρως από τις δημοτικές εκλογές κι εδώ, υπήρξε τόσο βρώμικη. Οι δρόμοι «στενάζουν» υπό το “βάρος”  των σκουπιδιών, παντού, έξω από τους κάδους, σωροί τα σκουπίδια και τα άχρηστα αντικείμενα, από κλαδιά δέντρων, ψυγεία, πολυθρόνες, καρέκλες, τραπέζια, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ξύλινα και μεταλλικά κιβώτια και ό,τι άλλο φανταστεί κανείς.
Φυσικά, για την άθλια αυτή κατάσταση, η οποία δείχνει και το επίπεδο του πολιτισμού μας και μάλιστα εν έτει σωτηρίω 2014, δεν φταίει μόνο ο Δήμος Ρόδου και ειδικότερα η Υπηρεσία Καθαριότητας, που μονίμως «αγρόν αγοράζει», αλλά και όλοι εμείς, οι δημότες, άνδρες και γυναίκες, που δεν εννοούμε να καταλάβουμε ότι η ρύπανση και η μόλυνση του περιβάλλοντος  δεν προσβάλλει μόνο την εικόνα της τουριστικής πόλεως, της υποτιθέμενης μάλιστα «ευρωπαϊκής», αλλά συνιστά άμεσο κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία.
Η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας αποτελούν, ωστόσο, αγαθά που οφείλει η Πολιτεία να κατοχυρώσει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, γι’ αυτό και μέγα προβάλλει το ερώτημα, αν επιβάλλεται πλέον εκ των πραγμάτων η αυτεπάγγελτη επέμβαση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής».

Την περασμένη Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου, η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ρόδου, κάτω και από την ασφυκτική πίεση των δημοσιευμάτων και των αντιδράσεων των υγιών πολιτών (γιατί οι ασυνείδητοι και βρωμιάρηδες δεν καταλαβαίνουν), εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Από την Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Ρόδου γνωστοποιήθηκε ότι από τη Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014, θα ξεκινήσουν συστηματικοί έλεγχοι για την τήρηση του κανονισμού καθαριότητας από ειδικά συνεργεία της Διεύθυνσης.
Επισημαίνεται ότι ο κανονισμός καθαριότητας, που έχει ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου και είναι αναρτημένος  στην ιστοσελίδα του Δήμου Ρόδου, προβλέπει πρόστιμα για τους παραβάτες, τα οποία και θα επιβάλλονται μετά τη βεβαίωση της παράβασης από τα συνεργεία ελέγχου».
Την “αγαθή” αυτή πρόθεση της Υπηρεσίας αμφισβήτησε, ωστόσο, άμεσα η «δημοκρατική», ισχυριζόμενη, ότι «τίποτα δεν πρόκειται να γίνει» και δυστυχώς επιβεβαιώνεται.
Γιατί ούτε συνεργεία  ελέγχου είδε κανείς, ούτε για πρόστιμα άκουσε, αλλ’ ούτε και για καθαρισμό των χώρων έξω από τους κάδους, που έχουν καταντήσει πραγματικές χωματερές και εστίες μολύνσεων.
Αψευδής μάρτυρας και πάλι η οδός Σουλίου, η οποία συναγωνίζεται τις πιο βρώμικες εστίες μολύνσεως του Μπαγκλαντές και του Πακιστάν (στ’ αλήθεια, η Διεύθυνση Υγιεινής, τι ρόλο παίζει τελικά;) παρά τις συνεχείς και επώνυμες καταγγελίες και την απόδειξη των ασυνείδητων συμπολιτών μας.
Εδώ και δέκα ημέρες τουλάχιστον η Υπηρεσία Καθαριότητας όχι μόνο πρόστιμα δεν επέβαλε αλλ’ούτε και τα ογκώδη αντικείμενα απομακρύνει. Και τούτο, παρά τη δημόσια έκκληση προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, αλλά και προς τον δήμαρχο, ο οποίος, μπορεί να «εντέλλεται», αλλ’ όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν βρίσκει «ευήκοον ους», ακόμα και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Κατέστη πλέον «ηλίου φαεινότερον» ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας χρειάζεται ανασύνθεση και αναδιοργάνωση.
Δεν θα έβλαπτε μάλιστα αν ο δήμαρχος, που «αλωνίζει, ούτως ή άλλως το νησί, πραγματοποιούσε, παίρνοντας μαζί του και όλους όσους έχουν την ευθύνη της καθαριότητας, αυτοψία στην πόλη για να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασιν» την άθλια κατάσταση. Να μην επαναπαύεται στις «διαβεβαιώσεις» των υπηρεσιακών παραγόντων, γιατί στο κάτω – κάτω, αυτός θα «πληρώσει» μια μέρα τα σπασμένα, όπως τα «πλήρωσαν» και οι προηγούμενοι.
Περιττό δε να τονιστεί ότι  οδοκαθαριστές έχουν να δουν οι δημότες από την προεκλογική περίοδο, τότε που επιχειρήθηκε για τελευταία φορά, να ριχθεί στάχτη στα μάτια των δημοτών.
Εν κατακλείδι, κρίνουμε σκόπιμο να ενθυμίσουμε, ότι αύριο αναμένονται στη Ρόδο κορυφαίοι παράγοντες της ελληνικής Δικαιοσύνης για να μετάσχουν σε συνέδριο με θέμα «Το Δίκαιο Προστασίας του Περιβάλλοντος», το οποίο, ως φαίνεται, κάποιοι αγνοούν σ’ αυτό το νησί.
Ελπίζουμε, πραγματικά, να μην βρεθούν στην ανάγκη κάποιοι ευαίσθητοι συμπολίτες μας, να υποβάλουν μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου, για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, στον τομέα της καθαριότητας.

Γιατί ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου