ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν φέτος οι οδηγοί για καύσιμα – Ο ρόλος των φόρων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Βενζινάδικο
Μέγεθος γραμμάτων

Την τέ­ταρ­τη υψη­λό­τε­ρη φο­ρο­λο­γία στην Ευ­ρώ­πη έχει η Ελ­λά­δα κάτι που επι­βα­ρύ­νει ση­μα­ντι­κά τις τιμές, που τις τε­λευ­ταί­ες μέρες έχουν πάρει την ανιού­σα.

Μέρες εξό­δου για τον Δε­κα­πε­νταύ­γου­στο ωστό­σο οι οδη­γοί κα­λού­νται πλη­ρώ­σουν την 4η ακρι­βό­τε­ρη βεν­ζί­νη στην Ευ­ρώ­πη. Πέρα από την ανιού­σα των διε­θνών τιμών του πε­τρε­λαί­ου, η με­γά­λη φο­ρο­λο­γι­κή επι­βά­ρυν­ση των καυ­σί­μων, που «κου­μπώ­νει» ανα­λο­γι­κά στις «κα­θα­ρές» τιμές, απο­τε­λεί έναν ση­μα­ντι­κό πα­ρά­γο­ντα που επι­βα­ρύ­νει τις τιμές. Να ση­μειω­θεί ότι τα καύ­σι­μα επι­βα­ρύ­νο­νται και με έναν από τους υψη­λό­τε­ρους συ­ντε­λε­στές ΦΠΑ στην Ευ­ρώ­πη, ο οποί­ος, μά­λι­στα, υπο­λο­γί­ζε­ται στην τιμή μετά φόρων, δη­λα­δή μετά από τον ΕΦΚ και τα διά­φο­ρα τέλη.

Αξί­ζει να ση­μειω­θεί αν αφαι­ρε­θούν οι φόροι οι τιμές βρί­σκο­νται κάτω από το μέσο όρο της Ευ­ρω­ζώ­νης, με μόλις 0,65 ευρώ ανά λίτρο. Οι φόροι ου­σια­στι­κά τρι­πλα­σιά­ζουν την τε­λι­κή τιμή που κα­λεί­ται να πλη­ρώ­σει ο κα­τα­να­λω­τής.

Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι νέα συ­γκρι­τι­κή με­λέ­τη από το Tax Foundation κα­τα­δει­κνύ­ει το μέ­γε­θος της φο­ρο­λο­γι­κής επι­βά­ρυν­σης. Όπως ανα­φέ­ρει στην ανά­λυ­σή του το ελά­χι­στο όριο Ει­δι­κού Φόρου Κα­τα­νά­λω­σης στην αμό­λυ­βδη στην ΕΕ είναι 0,36 ευρώ ανά λίτρο (359 ευρώ ανά 1.000 λίτρα). Ωστό­σο δυο μόνο κράτη μέλη της ΕΕ εφαρ­μό­ζουν το συ­γκε­κρι­μέ­νο συ­ντε­λε­στή. Εκτός λοι­πόν από τη Βουλ­γα­ρία και τη Ουγ­γα­ρία οι υπό­λοι­πες χώρες επι­βά­λουν υψη­λό­τε­ρους ΕΦΚ στα καύ­σι­μα με τον βα­ρύ­τε­ρο φόρο να τον πλη­ρώ­νουν οι Ολ­λαν­δοί και να ακο­λου­θούν οι Ιτα­λοί και οι Φιν­λαν­δοί. Στην 4η θέση φι­γου­ρά­ρει η Ελ­λά­δα, όπου ο ΕΦΚ ανέρ­χε­ται σε 0,70 ευρώ ανά λίτρο, δη­λα­δή, 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα ενώ η Ολ­λαν­δία είναι στα 813 ευρώ, η Ιτα­λία στα 728 ευρώ και η Φιν­λαν­δία στα 724 ευρώ.

Πηγή news247.gr

Γιώρ­γος Αλε­ξά­κης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.