Ειδήσεις

Σε κατάσταση αναμονής οι τουριστικοί επιχειρηματίες

Αντ. Καμπουράκης: «Η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι προϋπόθεση για να υπάρξει κανονικότητα, ομαλότητα και ηρεμία στον τουρισμό»

«Μόνο όταν θα υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων, θα πνεύσει άνεμος αισιοδοξίας στον τομέα του τουρισμού».
Αυτό τόνισε, ομιλώντας στη «δ», ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
«Η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι προϋπόθεση για να υπάρξει κανονικότητα, ομαλότητα και ηρεμία στον τουρισμό. Υπάρχει πόνος αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κλείσει η συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου αναφέρθηκε και στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά για την επίλυση προβλημάτων που γίνονται τροχοπέδη στον τουρισμό.
«Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά προσπαθεί ώστε να μην γίνει πράξη ο κακός εφιάλτης. Ακούσαμε πως η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαλλόταν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου. Άνεμος αισιοδοξίας λοιπόν, θα υπάρξει όταν θα υπογραφεί η συμφωνία. Αυτό χρειάζεται για να προχωρήσουμε στη δουλειά μας δηλαδή στην εξυπηρέτηση των πελατών και στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της Ρόδου. Πρέπει να εξηγήσουμε και τους λόγους για τους οποίους είναι ανάγκη τώρα να έρθουν τουρίστες ακόμη και από μακρινούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΞΡ.
Ο πρόεδρος της ΕΞΡ δήλωσε πως στην παρούσα φάση οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό αναγκάστηκαν να εστιάσουν την προσοχή τους σε άλλα θέματα όπως για παράδειγμα οι αγορές, οι εισπράξεις και οι πληρωμές.
Σε ερώτηση αν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που ανέκυψε με την τροφοδοσία των ξενοδοχείων, ο κ. Καμπουράκης δήλωσε:
«Τίποτε δεν έχει αντιμετωπιστεί. Υπάρχει μια εξαιρετικά μεγάλη βοήθεια από την κ. Ε. Κουντουρά. Ίσως, όμως, όλα αυτά να μην είναι αρκετά, αν δεν επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Είναι δεδομένο ότι η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων. Αυτό που έχει ανάγκη η Ρόδος για να έχουν εργασία και εισοδήματα όλοι για τώρα και το χειμώνα, είναι να επιστρέψουμε στη γαλήνη. Αν δεν έχουμε αφίξεις τίποτε καλό δεν μπορεί να υπάρξει».
Σχετικά με την κάλυψη των απωλειών που έχουν ήδη δημιουργηθεί εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου δήλωσε:
«Βασικός κανόνας στα ξενοδοχεία είναι πως τα κενά δωμάτια δεν “στοκάρονται”. Θέλω να εξηγήσω με τον όρο αυτό, ότι τα τουριστικά καταλύματα δεν είναι σούπερ μάρκετ. Πρέπει να ξεχάσουμε τη ζημιά που έχουμε πάθει, να απεμπολήσουμε τη συζήτηση για την διόρθωση των χθεσινών προβλημάτων και να δεχθούμε πως θα πρέπει να αγωνιστούμε, και να κάνουμε θυσίες για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και για να αντιμετωπιστεί και η ανεργία. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τις πολιτικές εξελίξεις που οδηγούν σε λύση του προβλήματος όσο και αν αυτό μας στοιχίσει».
Στην κατάσταση που επικρατεί τώρα στον τουρισμό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος.
«Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δεν μπορούμε να πούμε πως άρχισαν από τώρα να αυξάνονται οι κρατήσεις. Παραμένει η στασιμότητα και η παγωμάρα», δήλωσε ο κ. Ματσίγκος.
Σε ερώτηση αν θα επιβληθεί η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, ο κ. Ματσίγκος δήλωσε πως αυτό ήταν ένα λάθος που διορθώθηκε.
«Δεν θα επιβληθεί αναδρομικά η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή. Στο κείμενο της συμφωνίας που είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει πως έγινε λάθος. Πιστεύω πως έχει διορθωθεί».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων δήλωσε πως η αύξηση του ΦΠΑ θα έχει επιπτώσεις στις επιχειρήσεις.
«Δεν μπορεί η αύξηση να μεταφερθεί στους πελάτες. Θα είναι ένα κόστος που θα επιβαρύνει πολύ τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Ματσίγκος.
Σχετικά με την έναρξη των συζητήσεων με τους ξένους τουριστικούς πράκτορες για την υπογραφή των συμβολαίων για τη σεζόν του 2016, ο κ. Γιώργος Ματσίγκος δήλωσε:
«Έχουν έρθει στη Ρόδο αρκετοί ξένοι τουριστικοί πράκτορες. Ακόμη όμως επικρατεί αμφιβολία και δυσπιστία για τα αποτελέσματα. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Δεν θα πρέπει τα βάρη να πέσουν στους πελάτες. Θα γίνει προσπάθεια να απορροφήσουν την αύξηση οι ξενοδόχοι».
Σε ερώτηση αν έχουν ακυρωθεί κρατήσεις σε ξενοδοχεία του νησιού ο κ. Ματσίγκος εξήγησε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει.
«Δεν μπορεί να γίνουν ακυρώσεις. Η Ρόδος στηρίζεται σε τουριστικά πακέτα που έχουν αγοραστεί από ξένα τουριστικά πρακτορεία. Οι πελάτες που θα τα ακυρώσουν θα χάσουν τα χρήματα που έδωσαν. Μπορούν να ακυρωθούν μόνο οι κρατήσεις που έχουν γίνει μέσω ίντερνετ», δήλωσε ο κ. Γιώργος Ματσίγκος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων δήλωσε πως όλοι θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι και σε ετοιμότητα.
«Θα πρέπει πρώτα να ψηφιστεί η συμφωνία. Μόνο έτσι θα απομακρυνθούν οι κίνδυνοι που απειλούν και τον τουρισμό. Δεν χρειάζονται απρόοπτα. Θα πρέπει να υπάρχει ηρεμία στη χώρα», τόνισε ο κ. Γιώργος Ματσίγκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου