Αθλητικά

Αυγενάκης και ΕΟΕ μίλησαν για όλα τα ανοικτά ζητήματα του αθλητισμού

Σε εξαιρετικό πνεύμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά, με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Την αποτελούσαν οι Σπύρος Καπράλος (πρόεδρος), Μανώλης Κολυμπάδης (γενικός γραμματέας), Στέλιος Αγγελούδης (αντιπρόεδρος), Αντώνης Νικολόπουλος (ταμίας) και τα μέλη της ολομέλειας, Αριστείδης Αδαμόπουλος, Γιώργος Αλικάκος, Ξένια Αργειτάκη, Θανάσης Βασιλειάδης, Γιάννης Καρράς και Μανώλης Κατσιαδάκης. Παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ, Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

Η ατζέντα της συζήτησης περιλάμβανε τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων», την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και το υπό διαμόρφωση αθλητικό Νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων, έγιναν γνωστά τα εξής:

ΕΟΚΑΝ
Η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ), που εκκρεμεί από το 2012, σε αντικατάσταση του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), βρίσκεται στην τελική φάση των υπογραφών. Έχει προϋπολογιστεί κονδύλι χρηματοδότησης της λειτουργίας του, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ και ο χώρος στέγασής του, στο ΟΑΚΑ.
Παράλληλα επισπεύδονται και οι διαδικασίες που αφορούν στην ανάκληση της άρσης πιστοποίησης για το Εργαστήριο Ντόπινγκ, που έχει υπαχθεί στον Δημόκριτο.
Επιπλέον, από σήμερα, 15 Ιουνίου, επαναρχίζουν οι έλεγχοι ντόπινγκ με τον WADA να ζητά περίπου 3.000 και τους δειγματολήπτες να κληρώνονται ηλεκτρονικά.
Η αντιπροσωπεία της ΕΟΕ υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τις εξελίξεις που ξαναβάζουν τη χώρα μας στην παγκόσμια κοινότητα καταπολέμησης του ντόπινγκ, συμμορφούμενη με τους κανόνες του WADA, για τους οποίους αδιαφορούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
«ΠΕΛΟΠΑΣ»: Εντός της εβδομάδας παρουσιάζεται σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ η πλατφόρμα καταγραφής κάθε αθλητικής εγκατάστασης που υπάρχει στην Ελλάδα και η συντριπτική πλειοψηφία τους υπάγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. Καταγραφή για να γνωρίζουμε τι διαθέτουμε, πού, πώς, σε ποια κατάσταση είναι και να σχεδιάζονται στοχευμένα και αποτελεσματικά οι ανάγκες κατά τόπους.

ΜΗΤΡΩΟ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΕΚΤΑΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
Συμφωνήθηκε ότι η δημιουργία του «Μητρώου Αθλητικών Σωματείων» δεν έχει ημερομηνία λήξης και είναι απολύτως απαραίτητη για τη διαφάνεια στο αθλητικό τοπίο της χώρας. Ξεκαθαρίστηκε ότι το Μητρώο είναι δυναμικό, με συνεχή λειτουργία, χωρίς αποκλεισμούς για όποιον επιθυμεί οποτεδήποτε να εγγραφεί και πως θα είναι προσβάσιμες σε όλους (γονείς, αθλητές, προπονητές, παράγοντες, χορηγούς, δημοσιογράφους) οι πληροφορίες περί της νομιμότητας λειτουργίας των σωματείων.
Εντός των προσεχών ημερών, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, θα ανακοινωθεί το ποσό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των ερασιτεχνικών σωματείων, στην υλοποίηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Η ΕΟΕ, μάλιστα, ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρακινήσει τις 27 Ολυμπιακές Ομοσπονδίες μέλη της, προκειμένου να αποστείλουν στη ΓΓΑ η κάθε μία τον κατάλογο ενεργών και κατεχόντων Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης σωματείων της, ώστε η διασταύρωση των στοιχείων να γίνει γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά και τα χρήματα της έκτακτης επιχορήγησης στα σωματεία να κατανεμηθούν όσο το δυνατόν πιο δίκαια.

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Σε ότι αφορά στις διατάξεις του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, που θα είναι έτοιμο σε μερικές εβδομάδες, ο κ. Αυγενάκης παρουσίασε τον ογκώδη φάκελο με προτάσεις και παρατηρήσεις των αθλητικών φορέων, μετά την ανοικτή πρόσκληση του Υφυπουργείου πριν από μερικούς μήνες.
Συμφωνήθηκε ότι θα δημιουργηθεί άμεσα Ομάδα Εργασίας με στελέχη της ΕΟΕ και του Υφυπουργείου για επεξεργασία διατάξεων και ο κ. Αυγενάκης δεσμεύτηκε ότι θα παραστεί στην Ολομέλεια της ΕΟΕ, για να συζητήσει λεπτομερέστερα επί των αλλαγών που θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου, το οποίο θα ρυθμίζει ακόμα θέματα του καταστατικού της ΕΟΕ και τη λειτουργία της πλατφόρμας Macolin.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μετά την ολοκλήρωση της σχεδόν 3ωρης συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, επισήμανε:
«Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό, τον γγΑ, όπως και τον πρόεδρο του ΕΣΚΑΝ. Ακούσαμε με ικανοποίηση ότι έχουν προχωρήσει τα θέματα που αφορούν στα ζητήματα περί ντόπινγκ. Η χώρα μας κινδύνευε να αποκλειστεί και με χαρά μάθαμε ότι έχει προχωρήσει το νομικό πλαίσιο και από την άλλη πλευρά έχουν εξασφαλιστεί και οι πόροι, ώστε να διεξάγονται πολλά τεστ, που πρέπει να γίνονται στους αθλητές μας, να μη επιβαρύνονται οι Ομοσπονδίες και να έχουμε διαφάνεια και καθαρό αθλητισμό, που όλοι επιδιώκουμε.
Συνεννοηθήκαμε και πληροφορηθήκαμε πολλά για θέματα που αφορούν στις Ολυμπιακές μας εγκαταστάσεις. Πολλές ήταν παραμελημένες για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα ξαναβρούν τρόπο να λειτουργήσουν. Όπως τα Λιόσια, που θα υπάρξει συνεργασία ιδιωτικού τομέα (της ΚΑΕ ΑΕΚ) με τις αθλητικές Ομοσπονδίες, το ΟΑΚΑ που εκσυγχρονίζεται και φιλοξενεί πάρα πολλές Ομοσπονδίες και πολλές άλλες εγκαταστάσεις που σταδιακά θα δοθούν στον αθλητισμό, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό.
Στη συνέχεια μιλήσαμε και για το Μητρώο αθλητικών Σωματείων, καταλάβαμε την ανάγκη να γίνει αυτό το Μητρώο, διότι σε αυτά τα σωματεία θα δοθεί και οικονομική ενίσχυση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που την έχουν ανάγκη και είναι πολλά τα χρόνια που τα σωματεία δεν έχουν λάβει τέτοιου είδους ενίσχυση.
Και, βέβαια, επικεντρωθήκαμε και στο επίμαχο θέμα που είναι αυτό των εκλογικών διαδικασιών, τον εκλογικό νόμο που θα έρθει. Δεν είναι ακόμα έτοιμος και βεβαίως θα τοποθετηθούμε όταν θα ετοιμαστεί. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα έρθει ο ίδιος στην Ολομέλεια να μας τον παρουσιάσει. Να εκφράσουμε και εμείς τις απόψεις μας και νομίζω, σε ένα πνεύμα που όλοι θέλουν διαφάνεια χωρίς δικαστικές εμπλοκές, θα βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να προχωρήσουν και οι Ομοσπονδίες να κάνουν τις εκλογές τους με τα σωστά σωματεία και μετά από εκεί και πέρα η δημοκρατία θα κερδίσει.
Οι Ομοσπονδίες καλούνται να κάνουν αυτό που πρέπει για το καλό του αθλήματος τους και όλοι μαζί να ενδιαφερθούμε για το καλό του ελληνικού αθλητισμού.
Νομίζω ότι υπάρχει ένα εξαιρετικό πνεύμα συνεργασίας με τον Υπουργό και ο καθένας θα βάλει το λιθαράκι του σε αυτή την προσπάθεια. Δεν είναι μόνος του ο Υπουργός. Όλοι μας ενδιαφερόμαστε για το καλό του αθλητισμού και αυτό θα κάνουμε. Είμαστε στη διάθεσή του για να βοηθήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε:
«Υπήρξε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπου τους παρουσιάσαμε τον νέο Οργανισμό για το ντόπινγκ, τον ΕΟΚΑΝ, που αντικαθιστά το ΕΣΚΑΝ. Το πως εμείς τον οραματιζόμαστε, πως τον σχεδιάζουμε και ποια είναι τα επόμενα βήματα που έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε, καθώς και το χρονοδιάγραμμα αυτών. Χάρηκα διότι υπήρξε μεγάλη ικανοποίηση για το θέμα αυτό, που είναι σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια. Τόσο ο γγΑ, όσο και ο πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ, νυν ΕΟΚΑΝ, έχουν δουλέψει με τους συνεργάτες τους για να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα αποδεκτό από όλους.
Επίσης, παρουσιάσαμε το πλάνο των κινήσεων που έχουμε ήδη κάνει και προγραμματίζουμε να κάνουμε σχετικά με την αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων. Μια πονεμένη ιστορία, καθώς επί σειρά ετών οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, π.χ. δείτε το ΟΑΚΑ, είναι παρατημένες και παραμελημένες. Είμαστε εδώ με διοικήσεις που παλεύουν και καθημερινά νοικοκυρεύουν και βελτιώνουν τόσο τις εγκαταστάσεις όσο φυσικά και τον περιβάλλοντα χώρο τους.
Παρουσιάσαμε, επιπλέον, το πλάνο των ενεργειών που έχουμε κάνει για την Παιανία, το Ολυμπιακό Χωριό, το Σχιστό, το Σκοπευτήριο στον Βύρωνα, φυσικά το ΟΑΚΑ, τον Άγιο Κοσμά και συνεχίζουμε.
Προχωρήσαμε τη συζήτηση και για το θέμα του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων. Ξεκαθαρίσαμε ότι η πλατφόρμα δεν κλείνει και γι’ αυτό παρακαλούμε όλα τα αθλητικά σωματεία να προχωρήσουν στην προεγγραφή και να προσκομίσουν όσα δικαιολογητικά απαιτούνται, ούτως ώστε να έχουν πλέον την νομιμοποίηση, να λειτουργούν σωστά και με διαφάνεια. Σε αυτό συμφώνησαν άπαντες.
Συμφωνήσαμε και σε κάτι ακόμα, το οποίο επίσης με χαροποίησε: Να παρακινήσει η ΕΟΕ και τις Ομοσπονδίες, που δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, να προσκομίσουν τις λίστες των ενεργών σωματείων που έχουν και την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, έτσι ώστε να γίνει και ο σχετικός έλεγχος από τις υπηρεσίες της ΓΓΑ και το Μητρώο να είναι πολύ πιο γρήγορα έτοιμο, αν και αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο ρυθμός είναι πολύ ικανοποιητικός. Έχουν προεγγραφεί περίπου 5.000 σωματεία και πλέον συνεχίζεται η εξέταση του φακέλου τους από τις υπηρεσίες μας.
Συζητήσαμε και για τον νέο αθλητικό νόμο, τις διαδικασίες στις εκλογές του φθινοπώρου. Είναι σαφές ότι το πότε θα γίνουν οι εκλογές, δηλαδή την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής τους, την ορίζουν οι Ομοσπονδίες, Τον τρόπο, όμως, το γενικό πλαίσιο το ορίζει το Υπουργείο, ενώ κάποιες λεπτομέρειές τους ορίζονται όπως τα καταστατικά τους προβλέπουν».
Κλείνοντας, ο κ. Αυγενάκης είπε: «έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες, όλα τα πρωτόκολλα που έχουν εκπονηθεί και βέβαια έχουμε ήδη παρακολουθήσει αγώνες από την τηλεόραση. Το επόμενο στάδιο είναι να απολαύσουμε αγώνες με φιλάθλους στις κερκίδες. Είναι το αμέσως μεγάλο στοίχημα, όπου και εκεί χρειάζεται ειλικρινή προσπάθεια και από τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή τη διοργανώτρια αρχή, την πολιτική ηγεσία και βεβαίως την υγειονομική οικογένεια, τους επιστήμονες που απαρτίζουν την υγειονομική επιτροπή της ΓΓΑ και του ΕΟΔΥ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου