Ενα σημαντικό deal μεταξύ εταιρείας, που εδρεύει στην Κύπρο και ντόπιων επιχειρηματιών με ιστορία στην λειτουργία πετυχημένων πολυκαταστημάτων συζητείται ευρέως στους επιχειρηματικούς κύκλους του νησιού, τις τελευταίες ημέρες.
Η γνωστή εταιρεία «Αφοί Πάππου ΑΕΒΕ» στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται το πρώτο και μεγαλύτερο πολυκατάστημα στο νησί, στην «καρδιά» του εμπορικού κέντρου, στην οδό 25ης Μαρτίου, μετά την αναστολή της λειτουργίας του το Νοέμβριο του 2011, πωλήθηκε συγκεκριμένα στην εταιρεία «Policoro Limited», που εδρεύει στην Λεμεσό.
Εκπρόσωπος της τελευταίας εταιρείας είναι ο δικηγόρος κ. Αθανάσιος Δάμης που ήλθε σε συμφωνία με τους μετόχους της Ροδίτικης εταιρείας και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΔ κ. Γιάννη Πάππου και τα εξαδέλφια του κ.κ. Νικόλαο και Γιάννη Πάππου, για την εξαγορά της, έναντι σημαντικού τιμήματος.
Η Κυπριακή εταιρεία έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την πώληση ή εκμίσθωση του και σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δύο γνωστές εταιρείες πώλησης έτοιμων ενδυμάτων, που διατηρούν ήδη δύο καταστήματα στο νησί.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με μέθοδο που θυμίζει «sales και lease back» η Κυπριακή εταιρεία έχει προτείνει στους πωλητές να εκμισθώσουν το ακίνητο και να το λειτουργήσουν.
Το «sales και lease back» δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πουλήσουν σε μία εταιρεία leasing κάποιο ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους και στη συνέχεια να το μισθώσουν από αυτήν. Δηλαδή η εταιρεία leasing αγοράζει το πάγιο από τον πελάτη και τον εκμισθώνει πάλι σ΄αυτόν σύμφωνα με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί (διάρκεια, μίσθωμα, πρόγραμμα αποπληρωμής κ. ά.).
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται δύο πράγματα. Η εξασφάλιση ρευστότητας από την επιχείρηση και παράλληλα η εξασφάλιση της κυριότητας του ακινήτου όταν λήξει η περίοδος μίσθωσης που έχει οριστεί από τη σύμβαση.
Το τίμημα της μίσθωσης είναι μεγάλο (γίνεται λόγος για 30.000 ευρώ τον μήνα) και η πλευρά του κ. Γιάννη Πάππου φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει στο κέντρο της πόλης την δραστηριότητά της.
Η εταιρεία «Αφοί Πάππου ΑΕΒΕ» είναι μια αμιγώς Ροδίτικη εταιρεία, που λειτουργούσε από το 1980 το γνωστό πολυκατάστημα στο νησί, εμβαδού 2.500 τ.μ..
Τα μεγάλα κατάστημα «Πάππου» δεν ήταν ένα πολυκατάστημα αλλά αποτελούσε έναν προορισμό για τους Ροδίτες που τα επισκέπτοντο την δεκαετία του 80′ όχι μόνο για αγορές αλλά και για συναντήσεις. Όπως το ιστορικό «Μινιόν» αποτελούσε σήμα κατατεθέν στην Αθήνα έτσι και στο νησί της Ρόδου το κατάστημα «Πάππου» ήταν σημείο συνάντησης και αναφοράς.
Ο μόνος ανταγωνιστής της εταιρείας «Πάππου» τα «χρυσά χρόνια» της λειτουργίας της, ήταν τα πολυκαταστήματα Παντελαίου, στην εταιρεία του οποίου είχε ποσοστό και ο όμιλος Κλαουδάτου της Αθήνας.
Ο Παντελαίος στην πορεία ανέστειλε τη λειτουργία του ως πολυκατάστημα και το κατάστημα «Πάππου» λειτουργούσε ουσιαστικά ως μονοπώλιο στο κέντρο της Ρόδου.
Σε 6 ορόφους οι 80 περίπου υπάλληλοι του εξυπηρετούσαν εκατοντάδες Ροδίτες καθημερινά στις αγορές τους σε τρόφιμα, καλλυντικά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα, παιδικά είδη και παιχνίδια.
Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και του αδυσώπητου ανταγωνισμού από τις πολυεθνικές εταιρείες, οι τρεις όροφοι με τις ηλεκτρικές συσκευές, τα ρούχα και τα παιχνίδια διέκοψαν την λειτουργία τους.
Τα έσοδα της επιχείρησης που λειτουργούσε πριν την αναστολή της με 14 υπαλλήλους ήταν ικανοποιητικά.
Οι οικογένειες των κκ Δημήτρη και Γεωργίου Πάππου θεώρησαν ωστόσο ότι η περιουσία τους στο κέντρο της πόλης έμενε ουσιαστικά αναξιοποίητη αφού ήδη ο ανταγωνισμός με όμοια καταστήματα στις παρυφές της πόλης και στην περιφέρεια είχε επεκταθεί και αναπτυσσόταν.
Μεταβίβασαν εξάλλου τις μετοχές τους στα παιδιά τους.
Τα παιδιά του κ. Δημήτρη Πάππου, οι κκ Νίκος και Γιάννης Πάππου λειτουργούν παράλληλα τα πολυκαταστήματα Ace και Bazaar στην οδό Ηλία Βενέζη, ενώ ο γιος του κ. Γεωργίου Πάππου, κ. Γιάννης Πάππου τα ομώνυμα σούπερ μάρκετ στην Ιξιά και στην οδό Καναδά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ