Ειδήσεις

Κεραμέως: Συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ – Τέλος στην άκριτη ίδρυση

Οι συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ με γνώμονα τον εξορθολογισμό του πανεπιστημιακού χάρτη θα προχωρήσουν, παρά τις παραδοσιακές πιέσεις, θέτοντας τέλος στην άκριτη μαζική ίδρυση τους, τονίζει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η αρχή γίνεται από τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως πρότεινε η σύγκλητος του Ιδρύματος, με το υπουργείο να τονίζει πως δεν ισχύει πια η στρατηγική που υιοθετήθηκε εδώ και τρεις δεκαετίες, ΑΕΙ σε κάθε πόλη.

Η υπουργός τονίζει στην Καθημερινή της Κυριακής, επίσης, ότι συνεχίζεται η συνολική προσπάθεια εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη, μετά την άκριτη μαζική ίδρυση ή πανεπιστημιοποίηση άνω των 100 τμημάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας ή βιωσιμότητας και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Να θυμίσουμε ότι ο συνολικός αριθμός των θέσεων στα ΑΕΙ είναι 77.415, δηλαδή 555 λιγότερες από πέρσι, ενώ ο αριθμός των υποψηφίων υπολογίζεται σε περίπου 100.000.

Ως προς το συντελεστή της ΕΒΕ, 196 τμήματα επέλεξαν το χαμηλότερο δυνατό συντελεστή, που είναι το 0,8. Τα περισσότερα υψηλόβαθμα τμήματα επέλεξαν τον υψηλότερο συντελεστή, το 1,2, ενώ στα τμήματα που αρνήθηκαν να ορίσουν συντελεστή, το Υπουργείο Παιδείας όρισε τον χαμηλότερο, δηλαδή το 0,8.

Κάποια τμήματα, ωστόσο, έθεσαν πολύ υψηλούς συντελεστές στο ειδικό μάθημα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, που ενδέχεται να τους στερήσει πολλούς φοιτητές. Για παράδειγμα, το τμήμα Γραφιστικής και αρκετά τμήματα Αρχιτεκτόνων όρισαν ως συντελεστή για τα δύο σχέδια το 1, που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να γράψουν τουλάχιστον 15, για να έχουν δικαίωμα να δηλώσουν το τμήμα.

Πηγή: in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου