ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης: Το πανεπιστήμιο του York θέλει να δημιουργήσει παράρτημα στην Ελλάδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Κ

Η ορκω­μο­σία του Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τίας, Κων­στα­ντί­νου Τασούλα, η απουσία κομ­μά­των από αυτή, μια σειρά από κυβερ­νη­τι­κές δράσεις σε Υγεία, Οικο­νο­μία, Παιδεία, Δικαιο­σύνη, η ανα­βάθ­μιση της επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας από τον οίκο Moody’s και η αστική ανά­πλαση στο Μάτι, απα­σχό­λη­σαν – μεταξύ άλλων – την κυρια­κά­τικη ανάρ­τηση του Κυριά­κου Μητσο­τάκη στο Facebook.

Στην αρχή της τοπο­θέ­τη­σής του, ανα­φέρ­θηκε στην αλλαγή στην Προ­ε­δρία της Δημο­κρα­τίας, ευχα­ρι­στώ­ντας την απερ­χό­μενη Κατε­ρίνα Σακελ­λα­ρο­πού­λου και καλω­σο­ρί­ζο­ντας τον νέο Πρόεδρο, Κων­στα­ντίνο Τασούλα. Χαρα­κτή­ρισε δε αντι­θε­σμική την επιλογή ορι­σμέ­νων κομ­μά­των να μην παρευ­ρε­θούν στην ορκω­μο­σία του.

Στον χώρο της εκπαί­δευ­σης, στάθηκε ιδιαί­τερα στο ενδια­φέ­ρον του University of York για δημιουρ­γία παραρ­τή­μα­τος στην Ελλάδα, αλλά και στο νέο πρό­γραμμα «Μαριέττα Γιαν­νά­κου» που προ­βλέ­πει ανα­καί­νιση σχο­λι­κών κτιρίων σε όλη τη χώρα. Παράλ­ληλα, ανα­φέρ­θηκε στο eVivlio, μια νέα εφαρ­μογή με δωρεάν ηχητικά βιβλία για μαθητές και εκπαι­δευ­τι­κούς.

Στη συνέ­χεια, έκανε ειδική μνεία στον Εθνικό Ηλε­κτρο­νικό Φάκελο Υγείας, ο οποίος συγκε­ντρώ­νει όλα τα ιατρικά δεδο­μένα των πολιτών σε μία εύχρη­στη πλατ­φόρμα, καθώς και στο ηλε­κτρο­νικό πινάκιο, που επι­τα­χύ­νει τις δια­δι­κα­σίες στη Δικαιο­σύνη.

Στην οικο­νο­μία, ο πρω­θυ­πουρ­γός υπο­γράμ­μισε την ανα­βάθ­μιση της Ελλάδας στην επεν­δυ­τική βαθμίδα από τον οίκο Moody’s, τη μείωση της ανερ­γίας και την επέ­κταση των προ­γραμ­μά­των απα­σχό­λη­σης. Επίσης, ανα­φέρ­θηκε στην ενί­σχυση του ΕΚΑΒ με νέα ασθε­νο­φόρα, καθώς και στις δράσεις του προ­γράμ­μα­τος ΑΙΓΙΣ για την Πολι­τική Προ­στα­σία και τη δασο­προ­στα­σία.

Τέλος, έκανε αναφορά στις ενέρ­γειες για την κατα­πο­λέ­μηση της παρα­βα­τι­κό­τη­τας, επι­ση­μαί­νο­ντας τις πρό­σφα­τες εξαρ­θρώ­σεις εγκλη­μα­τι­κών οργα­νώ­σεων, τις εντα­τι­κο­ποι­η­μέ­νες δράσεις κατά της ρευ­μα­το­κλο­πής και τις ελέγ­χους αυθαί­ρε­των κατα­σκευών στη Μύκονο.

Ο απο­λο­γι­σμός ολο­κλη­ρώ­θηκε με την αναφορά στην ανα­καί­νιση αθλη­τι­κών εγκα­τα­στά­σεων, με έμφαση στην πλήρως ανα­και­νι­σμένη Ολυ­μπιακή πισίνα, που παρα­δί­δε­ται ξανά στους αθλητές και την κοι­νω­νία.

Ανα­λυ­τικά η ανάρ­τηση του πρω­θυ­πουρ­γού:

«Καλή σας ημέρα. Πριν ξεκι­νήσω με τον απο­λο­γι­σμό αυτής της εβδο­μά­δας, θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχα­ρι­στήσω θερμά την απερ­χό­μενη Πρόεδρο της Δημο­κρα­τίας, κα. Κατε­ρίνα Σακελ­λα­ρο­πού­λου, για την εξαί­ρετη θητεία της ως πρώτη γυναίκα Πρόεδρο. Μετου­σί­ωσε σε πράξη και με υπο­δειγ­μα­τικό τρόπο την κατα­κτη­μένη θεσμική ισότητα των φύλων στο ανώτατο πολι­τειακό επίπεδο. Και να ευχηθώ καλή θητεία στο νέο μας Πρόεδρο, κ. Κων­στα­ντίνο Τασούλα, που έρχεται σε πολύ δύσκο­λες συν­θή­κες να υπη­ρε­τή­σει το ανώτατο αξίωμα της χώρας με τροπο ενο­ποι­η­τικό για το έθνος και θεσμικά υπεύ­θυνο για τη χώρα μας. Η αντι­θε­σμική στάση κάποιων κομ­μά­των που επέ­λε­ξαν να απου­σιά­σουν από την ορκω­μο­σία του μας θλίβει και μαρτυρά ότι προ­τι­μούν να πετρο­βο­λούν τη δημο­κρα­τία από το πεζο­δρό­μιο αντί να την υπη­ρε­τούν με υπευ­θυ­νό­τητα εντός του κοι­νο­βου­λίου.

Περνώ τώρα σε όσα ξεχώ­ρισα από τις κυβερ­νη­τι­κές δράσεις της εβδο­μά­δας. Ξεκινώ από τον Εθνικό Ηλε­κτρο­νικό Φάκελο Υγείας, μια κομ­βι­κής σημα­σίας αλλαγή στην καθη­με­ρι­νό­τητα των πολιτών. Το νέο σύστημα που απο­τε­λεί εξέλιξη του My Health App, συγκε­ντρώ­νει όλα τα ιατρικά δεδο­μένα των πολιτών σε μία ασφαλή και εύχρη­στη πλατ­φόρμα. Θα το δια­πι­στώ­σετε μόλις την «κατε­βά­σετε». Όλοι μας μπο­ρούμε να ανα­τρέ­χουμε σε βασικές ιατρι­κές πλη­ρο­φο­ρίες που μας αφορούν, όπως συντα­γές, παρα­πεμ­πτικά, απο­τε­λέ­σματα εξε­τά­σεων, νοση­λείες, να κλεί­νουμε ραντε­βού με τον γιατρό, ο οποίος επίσης θα έχει εύκολη πρό­σβαση στο ιστο­ρικό των ασθενών του, θα μπορεί να ενη­με­ρώ­νει και να κατα­χω­ρί­ζει όλα τα νέα δεδο­μένα. Ο ΕΗΦΥ θα εμπλου­τί­ζε­ται διαρκώς με νέες υπη­ρε­σίες, για παρά­δειγμα, η πιστο­ποί­ηση ανα­πη­ρίας ώστε να μην ταλαι­πω­ρού­νται οι συμπο­λί­τες μας με ανα­πη­ρία με τη δια­δι­κα­σία των Υγειο­νο­μι­κών Επι­τρο­πών των ΚΕΠΑ.

Εξίσου σημα­ντική ψηφιακή αλλαγή, αυτή τη φορά στον χώρο της Δικαιο­σύ­νης, είναι το ηλε­κτρο­νικό πινάκιο, που απο­τε­λούσε επί χρόνια εύλογο αίτημα των δικη­γό­ρων και των δια­δί­κων. Κάθε ενδια­φε­ρό­με­νος μπορεί, μέσω της πλατ­φόρ­μας pinakio.gov.gr, να ενη­με­ρώ­νε­ται σε πραγ­μα­τικό χρόνο για τη δίκη που τον αφορά: αν έχει εκδι­κα­στεί, αν εκκρε­μεί ή αν έχει ανα­βλη­θεί. Και το πιο σημα­ντικό; Όλα αυτά εύκολα και γρήγορα από το κινητό ή τον υπο­λο­γι­στή του. Πρό­κει­ται για μια μεγάλη διευ­κό­λυνση, πρω­τί­στως για τους δικη­γό­ρους στο καθη­με­ρινό τους έργο, αλλά και για τους πολίτες. Είναι μια αλλαγή που εκσυγ­χρο­νί­ζει τη Δικαιο­σύνη και την κάνει πιο προσιτή σε όλους.

Ακόμη ένα κορυ­φαίο ξένο δημόσιο Πανε­πι­στή­μιο, το βρε­τα­νικό University of York, ενδια­φέ­ρε­ται να δημιουρ­γή­σει παραρ­τή­ματα στην Ελλάδα. Το York, που βρί­σκε­ται 146ο στην παγκό­σμια κατά­ταξη το 2025, έχει δια­κρι­θεί για την ποιό­τητα στην έρευνα και τη διδα­σκα­λία από επί­ση­μους βρε­τα­νι­κούς φορείς. Αρχικά θα προ­σφέ­ρει στη Θεσ­σα­λο­νίκη προ­πτυ­χια­κές και μετα­πτυ­χια­κές σπουδές με τρεις Σχολές -Διοίκησης Επι­χει­ρή­σεων, Επι­στη­μών και Σχολή Νομικής και Ανθρω­πι­στι­κών Σπουδών. Όταν επε­κτα­θεί στην Αθήνα, θα προ­σφέ­ρει προ­πτυ­χια­κές και μετα­πτυ­χια­κές σπουδές στην Πλη­ρο­φο­ρική. Μετά από δεκα­ε­τίες, οι Έλληνες φοι­τη­τές έχουν τη δυνα­τό­τητα να απο­κτή­σουν πτυχίο με ισότιμα ακα­δη­μαϊκά και επαγ­γελ­μα­τικά δικαιώ­ματα από κορυ­φαία ξένα πανε­πι­στή­μια, χωρίς να χρειά­ζε­ται να φύγουν από τη χώρα. Μια κατά­κτηση με πολ­λα­πλά οφέλη: για τους ίδιους, τις οικο­γέ­νειές τους, την ελλη­νική οικο­νο­μία και φυσικά και για την ίδια την Ελλάδα.

Άλλες δύο δράσεις που αφορούν την εκπαί­δευση: η πρώτη είναι το eVivlio, μια εφαρ­μογή που δημιούρ­γησε το Υπουρ­γείο Παι­δείας σε συνερ­γα­σία με την πλατ­φόρμα Bookvoice. Μαθητές, εκπαι­δευ­τι­κοί αλλά και όσοι αγαπούν το βιβλίο θα έχουν δωρεάν ηχητική πρό­σβαση σε λογο­τε­χνικά έργα Ελλήνων και ξένων συγ­γρα­φέων που «ζωντα­νεύ­ουν» μέσα από τις φωνές δημο­φι­λών καλ­λι­τε­χνών οι οποίοι συμ­με­τεί­χαν αφι­λο­κερ­δώς και τους ευχα­ρι­στούμε. Η δεύτερη εξέλιξη έχει να κάνει με το πρό­γραμμα «Μαριέττα Γιαν­νά­κου» που -θυμίζω- αφορά την ανα­καί­νιση 645 σχο­λι­κών κτηρίων σε 245 Δήμους σε όλη την Επι­κρά­τεια. Ήδη, υπε­γράφη η σύμβαση, ύψους 812.960 ευρώ, για τις μελέτες κατα­γρα­φής των απα­ραί­τη­των εργα­σιών, ώστε να ακο­λου­θή­σουν οι δημο­πρα­τή­σεις και οι οικο­δο­μι­κές άδειες. Η Ελλη­νική Ένωση Τρα­πε­ζών συμ­βάλ­λει σε αυτήν την προ­σπά­θεια με μια μεγάλη δωρεά, ύψους 100 εκ. ευρώ. Θα συνε­χί­σουμε την προ­σπά­θεια για να έχουν ένα πιο σύγ­χρονο και ποιο­τικό περι­βάλ­λον οι μαθητές και οι εκπαι­δευ­τι­κοί μας.

Να έρθω στο πεδίο της οικο­νο­μίας και σε ακόμα μία ψήφο εμπι­στο­σύ­νης, αυτήν τη φορά από τον οίκο Moody’s. Είναι ο πέμπτος και τελευ­ταίος από τους ανα­γνω­ρι­σμέ­νους από την ΕΚΤ οίκους που μας ανα­βάθ­μισε στην επεν­δυ­τική βαθμίδα, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας την πρόοδο των τελευ­ταίων ετών, η οποία βασί­ζε­ται σε μια υπεύ­θυνη δημο­σιο­νο­μική στρα­τη­γική. Όπως επι­ση­μάν­θηκε τόσο από τη Moody’s όσο και από τον οίκο DBRS Morningstar (που επίσης ανα­βάθ­μισε την ελλη­νική οικο­νο­μία την περα­σμένη εβδο­μάδα), η θετική αυτή εξέλιξη βασί­ζε­ται σε συγκε­κρι­μέ­νους παρά­γο­ντες: στην υπε­ρα­πό­δοση των δημο­σιο­νο­μι­κών στόχων, την αντι­με­τώ­πιση της φορο­δια­φυ­γής, τη μείωση των κόκ­κι­νων δανείων κοντά στο επίπεδο της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης, την περαι­τέρω υπο­χώ­ρηση του δημο­σίου χρέους συνο­λικά κατά 50 μονάδες του ΑΕΠ σε 5 χρόνια -μία από τις μεγα­λύ­τε­ρες στη σύγ­χρονη εποχή- και την ταχύ­τερη -σε σχέση με την ΕΕ- ανά­πτυξη της οικο­νο­μίας. Και όλα αυτά σε μια περίοδο πολλών γεω­πο­λι­τι­κών και οικο­νο­μι­κών αβε­βαιο­τή­των.

Θα σταθώ για λίγο στα κόκκινα δάνεια. Χάρη στις μεταρ­ρυθ­μί­σεις που κάναμε τον Δεκέμ­βριο του 2023 στον εξω­δι­κα­στικό μηχα­νι­σμό, υπερ­δι­πλα­σιά­στηκε ο όγκος των ρυθ­μι­σμέ­νων οφειλών που, λαμ­βά­νο­ντας υπόψιν και όσες έγιναν τον Φεβρουά­ριο, συνο­λικά έχουν φτάσει στα 10,54 δισ. ευρώ από 4,36 δισ. που ήταν στο τέλος του 2023. Μόνο φέτος έχουν γίνει 31.953 επι­τυ­χείς ρυθ­μί­σεις, έναντι 12.025 ρυθ­μί­σεις πριν από ένα χρόνο. Ο εξω­δι­κα­στι­κός μηχα­νι­σμός, εκτός από απο­τε­λε­σμα­τικό εργα­λείο για τη δια­χεί­ριση του ιδιω­τι­κού χρέους, απο­τε­λεί χαρα­κτη­ρι­στικό παρά­δειγμα εφαρ­μο­γής πραγ­μα­τι­κής κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής. Και θα ενι­σχύ­σουμε ακόμη περισ­σό­τερο τον θεσμό με διάταξη που σύντομα θα κατα­τε­θεί σύντομα στη Βουλή και που θα διευ­ρύ­νει τις ευερ­γε­τι­κές ρυθ­μί­σεις στους συμπο­λί­τες μας από τη μεσαία τάξη, άρα περισ­σό­τε­ροι οφει­λέ­τες θα έχουν τη δυνα­τό­τητα να ρυθ­μί­σουν τα χρέη τους.

Στο μέτωπο του πλη­θω­ρι­σμού τώρα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Φεβρουά­ριο ο γενικός δείκτης υπο­χώ­ρησε στο 2,5% από 2,7% που ήταν φέτος τον Ιανουά­ριο και 2,9% το Φεβρουα­ρίου του 2024. Ο πλη­θω­ρι­σμός τρο­φί­μων δια­μορ­φώ­θηκε στο 0,2% -από τους χαμη­λό­τε­ρους εδώ και πολύ καιρό λόγω και της μεγάλης υπο­χώ­ρη­σης στις τιμές του ελαιο­λά­δου. Ωστόσο υπήρξαν και αξιο­ση­μεί­ω­τες ανα­τι­μή­σεις σε προ­ϊ­ό­ντα και υπη­ρε­σίες κυρίως εξαι­τίας του ενερ­γεια­κού κόστους. Οι αρμό­διες ελεγ­κτι­κές υπη­ρε­σίες δεν εφη­συ­χά­ζουν, συνε­χί­ζουν τους σαρω­τι­κούς ελέγ­χους, επι­βάλ­λο­ντας συστά­σεις και πρό­στιμα για αδι­καιο­λό­γη­τες αυξή­σεις.

Θέτουμε σε εφαρ­μογή τον νέο Κώδικα Δεο­ντο­λο­γίας για τις εμπο­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις ανα­φο­ρικά με τις εκπτώ­σεις. Τι λέει ο Κώδικας; Το αυτο­νό­ητο: ότι οι εμπο­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις δεν μπορούν να χρη­σι­μο­ποιούν παρα­πλα­νη­τι­κές πρα­κτι­κές όταν κάνουν εκπτώ­σεις ή προ­σφο­ρές, παρου­σιά­ζο­ντας στους κατα­να­λω­τές σαν αρχική τιμή μία πολύ παλιά «φου­σκω­μένη τιμή», μία «τιμή τιμο­κα­τα­λό­γου» ή μία «προ­τει­νό­μενη λιανική τιμή». Στις επι­χει­ρή­σεις που θα εντο­πι­στούν να παρα­πλα­νούν τους κατα­να­λω­τές θα επι­βάλ­λο­νται πρό­στιμα από 5.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ και σε περί­πτωση υπο­τρο­πής εντός πεντα­ε­τίας, το πρό­στιμο θα είναι έως 3.000.000 ευρώ. Επίσης, για σοβαρές παρα­βά­σεις θα δημο­σιο­ποιεί­ται το όνομα της επι­χεί­ρη­σης.

Άλλο ένα σημα­ντικό θετικό νέο από τον τομέα της οικο­νο­μίας είναι η μείωση της ανερ­γίας και η αύξηση της απα­σχό­λη­σης σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη. Με βάση τα πιο πρό­σφατα στοι­χεία της Eurostat, η Ελλάδα σημεί­ωσε τη μεγα­λύ­τερη αύξηση απα­σχό­λη­σης στην ΕΕ μεταξύ 3ου και 4ου τρι­μή­νου του 2024 στις ηλικίες 20-64 ετών. Μαζί με την υπο­χώ­ρηση της ανερ­γίας στα χαμη­λό­τερα επίπεδα των τελευ­ταίων 17 ετών, η είδηση αυτή απο­τε­λεί, φυσικά, μια θετική εξέλιξη, πλην όμως δεν επι­τρέ­πει εφη­συ­χα­σμό. Γι’ αυτό και επι­μέ­νουμε στις ενερ­γη­τι­κές πολι­τι­κές απα­σχό­λη­σης για τη στήριξη ανέργων που αντι­με­τω­πί­ζουν εμπόδια ένταξης και επα­νέ­ντα­ξης στην αγορά εργα­σίας, όπως είναι οι 55+ ετών. Ξεκί­νησε να «τρέχει», λοιπόν, ένα νέο πρό­γραμμα της ΔΥΠΑ για 6.000 επι­δο­τού­με­νες θέσεις σε Νομικά Πρόσωπα Δημο­σίου Δικαίου, Δήμους, Περι­φέ­ρειες, Απο­κε­ντρω­μέ­νες Διοι­κή­σεις, καθώς και επι­χει­ρή­σεις και οργα­νι­σμούς του δημό­σιου τομέα. Η πλατ­φόρμα υπο­βο­λής αιτή­σεων άνοιξε προ ημερών. Το πρό­γραμμα διαρκεί 12 μήνες, με δυνα­τό­τητα επέ­κτα­σης για άλλους 12 μήνες, και η μηνιαία επι­χο­ρή­γηση ανέρ­χε­ται στο 75% του μισθού και των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών, έως τα 750 ευρώ μηνιαία. Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός των νέων θέσεων εργα­σίας ανέρ­χε­ται σε 108 εκ. ευρώ, με τις δαπάνες συνο­λικά να υπερ­βούν τα 750 εκ. ευρώ.

Κάτι από τον τομέα της υγείας που πρέπει να αναφέρω ακόμα: το ΕΚΑΒ αποκτά έναν πλήρως και­νούρ­γιο στόλο οχη­μά­των. Τους επό­με­νους μήνες θα παρα­λά­βει 250 νέα ασθε­νο­φόρα στο πλαίσιο του προ­γράμ­μα­τος ΑΙΓΙΣ του Υπουρ­γείου Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας -πρόκειται για τη μεγα­λύ­τερη μαζική ανα­νέ­ωση ασθε­νο­φό­ρων στην ιστορία του ΕΚΑΒ. Η ανα­βάθ­μιση αυτή, όμως, έχει ήδη ξεκι­νή­σει: προ ημερών ο οργα­νι­σμός ενι­σχύ­θηκε με 52 νέα ασθε­νο­φόρα, μια σημα­ντική προ­σφορά της Περι­φέ­ρειας Αττικής και αξίζει τις ευχα­ρι­στίες όλων μας ο Περι­φε­ρειάρ­χης Νίκος Χαρ­δα­λιάς.

Να έρθω σε μια άλλη πρόνοια το προ­γράμ­μα­τος ΑΙΓΙΣ. Υπο­γρά­φηκε η σύμβαση για την προ­μή­θεια 150 οχη­μά­των τύπου SUV 4X4 που θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν στην καθη­με­ρινή επι­τή­ρηση των δασικών εκτά­σεων σε όλη τη χώρα, συμ­βάλ­λο­ντας έτσι στην πρόληψη. Άμεσα θα ολο­κλη­ρω­θεί, επίσης, και η προ­μή­θεια 150 δικά­μπι­νων pick-up trucks, χωρη­τι­κό­τη­τας μισού τόνου νερού. Παράλ­ληλα, «τρέχουν» οι προ­μή­θειες για πυρο­σβε­στικά οχήματα, αυτο­κί­νητα και μοτο­συ­κλέ­τες της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας, ασθε­νο­φόρα του ΕΚΑΒ που προ­α­νέ­φερα, καθώς και για μοτο­συ­κλέ­τες, οχήματα και σκάφη του Λιμε­νι­κού. Το ΑΙΓΙΣ σιγά-σιγά ολο­κλη­ρώ­νε­ται. Τους τελευ­ταί­ους μήνες έχουν δημο­πρα­τη­θεί 1,87 δισ. ευρώ από το πρό­γραμμα και συμ­βα­σιο­ποι­ή­θη­καν τα 651 εκ. ευρώ.

Παρα­μένω στο θέμα της πυρο­προ­στα­σίας, με μια σημα­ντική μεταρ­ρύθ­μιση που αφορά το λεγό­μενο παρα­γω­γικό δάσος. Ξεκι­νάει η δια­δι­κα­σία ανά­θε­σης για την ολο­κλη­ρω­μένη δια­χεί­ριση των δασικών οικο­συ­στη­μά­των της χώρας μέσω υβρι­δι­κών συνερ­γα­τι­κών σχη­μά­των, όπου οι Δασικοί Συνε­ται­ρι­σμοί θα συνερ­γά­ζο­νται με ιδιώτες, κυρίως βιο­μη­χα­νίες επε­ξερ­γα­σίας ξύλου. Όταν λέμε δια­χεί­ριση, εννο­ούμε την αφαί­ρεση της εύφλε­κτης, υπερ­βάλ­λου­σας βιο­μά­ζας που έχει συσ­σω­ρευ­τεί στα δάση, απο­τρέ­πο­ντας έτσι ή μετριά­ζο­ντας την εκδή­λωση μεγάλων πυρ­κα­γιών. Το υλικό που θα συγκε­ντρώ­νε­ται δεν θα πετιέ­ται αλλά θα αξιο­ποιεί­ται, συμ­βάλ­λο­ντας στην ανα­ζω­ο­γό­νηση της δασικής οικο­νο­μίας. Ήδη έχουν ολο­κλη­ρω­θεί όλες οι δια­χει­ρι­στι­κές μελέτες για τα δάση της Αττικής και για κρίσιμα δασικά οικο­συ­στή­ματα της Βοιω­τίας και της Πελο­πον­νή­σου. Παράλ­ληλα, συνε­χί­ζο­νται οι καθα­ρι­σμοί δασών, η συντή­ρηση και διά­νοιξη αντι­πυ­ρι­κών ζωνών και δασικών δρόμων στο πλαίσιο του προ­γράμ­μα­τος Antinero (μέχρι στιγμής δια­θέ­σαμε περί τα 600 εκ. ευρώ). Επι­πλέον 30 εκ. από το Πράσινο Ταμείο θα δια­τε­θούν για τη δημιουρ­γία αντι­πυ­ρι­κών ζωνών, περι­με­τρικά οικι­σμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτά­σεων υψηλής επι­κιν­δυ­νό­τη­τας για την εκδή­λωση πυρ­κα­γιών. Με άλλα 40 εκ. ευρώ ενι­σχύ­ουμε φέτος τους Δήμους, ενώ υλο­ποιούμε έργα ανα­δά­σω­σης και αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά έργα συνο­λι­κού ύψους 119,6 εκ. ευρώ.

Αυτές τις ημέρες γίνεται η δίκη για την τρα­γω­δία στο Μάτι, μία τρα­γω­δία που σημά­δεψε βαθιά τη συλ­λο­γική μας μνήμη, όπως και τα Τέμπη. Δεν πρέπει και δεν θα ξεχα­στούν. Δεν θα ανα­φερθώ στο έργο της Δικαιο­σύ­νης για την απόδοση ευθυνών, καθώς η δίκη είναι σε εξέλιξη. Θέλω, όμως, να σταθώ σε μια σημα­ντική ενέρ­γεια της πολι­τείας για τη συνο­λική αστική ανά­πλαση της πολύ­πα­θης περιο­χής, που κατα­στή­σαμε ύψιστη προ­τε­ραιό­τητα από το 2019. Ολο­κλη­ρώ­θηκε το Ρυμο­το­μικό Σχέδιο και ταυ­τό­χρονα κυρώ­θηκε η Πράξη Εφαρ­μο­γής του για τη Νέα Μάκρη και τη Ραφήνα, εγκρί­νο­νται οι περι­βαλ­λο­ντι­κοί όροι όλων των έργων (υδραυ­λι­κών & λιμε­νι­κών) καθώς και ενός εμβλη­μα­τι­κού Παρα­λια­κού Περι­πά­του. Μπορεί να φαί­νο­νται πολλά τα 5 χρόνια που χρειά­στη­καν για να ολο­κλη­ρω­θεί το τοπικό πολε­ο­δο­μικό σχέδιο, αλλά να θυμίσω ότι τέτοιες δια­δι­κα­σίες στον παρελ­θόν απαι­τού­σαν 20 και 30 χρόνια χωρίς καν να υπάρ­χουν εμπε­ρι­στα­τω­μέ­νες μελέτες. Παρα­δί­δουμε στους κατοί­κους του Ματιού ένα ολι­στικό σχέδιο-«πιλότο» αστικής ανά­πλα­σης, περι­βαλ­λο­ντι­κής απο­κα­τά­στα­σης και θωρά­κι­σης με την βέλ­τι­στη αξιο­ποί­ηση του δημό­σιου χώρου.

Αλλάζω θέμα: ολο­κλη­ρώ­θηκε με επι­τυ­χία η υποβολή δηλώ­σεων περιου­σια­κής κατά­στα­σης Πόθεν Έσχες για τα έτη 2023-2024 (συνο­λικά 603.291 δηλώ­σεις) μέσω της νέας πλατ­φόρ­μας, η οποία ενι­σχύει τη δια­φά­νεια και το κράτος δικαίου στη χώρα μας. Και θυμίζω γιατί: βασική διαφορά της νέας πλατ­φόρ­μας είναι ότι πλέον δεν δηλώνει ό,τι θέλει ο κάθε υπό­χρεος, αλλά τα στοι­χεία αντλού­νται ψηφιακά από 124 δια­φο­ρε­τι­κούς φορείς -τραπεζικοί λογα­ρια­σμοί, επεν­δυ­τικά προ­ϊ­ό­ντα, μίσθωση θυρίδων, δανεια­κές υπο­χρε­ώ­σεις και οφειλές, πολύ­τιμα μέταλλα και νομί­σματα. Αναφέρω ενδει­κτικά ότι σε συνερ­γα­σία με τους παρα­πάνω φορείς, αντλή­θη­καν στοι­χεία από 2.411.709 τρα­πε­ζι­κούς λογα­ρια­σμούς για το 2023 και 2.384.757 για το 2024. Με τη νέα πλατ­φόρμα του Πόθεν Έσχες γίνο­νται ταχύ­τερα και πιο απο­τε­λε­σμα­τικά οι απαι­τού­με­νοι έλεγχοι.

Η δέσμευσή μας για νομι­μό­τητα παντού δεν περιο­ρί­ζε­ται σε ένα συγκε­κρι­μένο πεδίο πολι­τι­κής. Απλώ­νε­ται σε κάθε πτυχή της δημό­σιας ζωής. Το απο­δει­κνύ­ουν τρία πρό­σφατα ηχηρά παρα­δείγ­ματα που επι­βε­βαιώ­νουν ότι ο νόμος εφαρ­μό­ζε­ται και η Πολι­τεία δεν κάνει πίσω απέ­να­ντι στην παρα­νο­μία.

Πρώτο παρά­δειγμα, η εξάρ­θρωση μιας πολυ­πλό­κα­μης διε­θνούς εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης από τη Διεύ­θυνση Αντι­με­τώ­πι­σης Οργα­νω­μέ­νου Εγκλή­μα­τος, έπειτα από μεθο­δική έρευνα. Όπως προ­έ­κυψε, οι δρα­στη­ριό­τη­τες της οργά­νω­σης -υπό την καθο­δή­γηση ενός ηγε­τι­κού πυρήνα- ήταν πάσης φύσεως: από λαθρε­μπό­ριο τερά­στιων ποσο­τή­των τσι­γά­ρων και καπνού μέχρι εκρή­ξεις, εκβια­σμούς, χρήση βίας αλλά και του­λά­χι­στον 4 ανθρω­πο­κτο­νίες στε­λε­χών της απο­κα­λού­με­νης «GREEK MAFIA». Μεγάλη επι­τυ­χία της ΕΛΑΣ και η εξάρ­θρωση δικτύου στο οποίο εμπλέ­κο­νταν δεκάδες πρα­τή­ρια καυ­σί­μων για λαθρε­μπό­ριο, αλλά και παρα­ποί­ηση μετρη­τών στις αντλίες με ειδικό λογι­σμικό. Μέχρι στιγμής έχουν συλ­λη­φθεί για τις δύο υπο­θέ­σεις 106 άτομα.

Επόμενο παρά­δειγμα, οι ρευ­μα­το­κλο­πές. Από τους περίπου 700 ελέγ­χους που έγιναν το τελευ­ταίο 4μηνο από συνερ­γεία του ΔΕΔΔΗΕ στον κλάδο της εστί­α­σης και φιλο­ξε­νίας σε ολό­κληρη την Ελλάδα, δια­πι­στώ­θη­καν 131 περι­πτώ­σεις κλοπής ρεύ­μα­τος που αντι­στοι­χούν σε κλοπή ενέρ­γειας του­λά­χι­στον 4,8 GWh, αξίας περίπου 1,2 εκ. ευρώ. Οι έλεγχοι συνε­χί­ζο­νται, με ακόμα 153 ύποπτες περι­πτώ­σεις να εξε­τά­ζο­νται. Ο εντο­πι­σμός αυτών των παρα­νο­μιών έγινε χάρη στη δέσμη των μέτρων που ψηφί­σαμε την περα­σμένη άνοιξη, όπως είναι η μηνιαία κατα­μέ­τρηση, η συνερ­γα­σία ΔΕΔΔΗΕ και ΑΑΔΕ και η αφαί­ρεση άδειας ηλε­κτρο­λό­γου σε περί­πτωση συμ­με­το­χής σε ρευ­μα­το­κλοπή. Τα μέτρα και οι εντα­τι­κοί έλεγχοι έχουν οδη­γή­σει σε μείωση των απω­λειών το 2024 σε σύγκριση με το 2023 και το 2022.

Τρίτο παρά­δειγμα επι­βο­λής νομι­μό­τη­τας, στη Μύκονο. Μόνο μέσα σε ένα διήμερο, τα μικτά κλι­μά­κια του Σώματος Επι­θε­ω­ρη­τών και Ελεγ­κτών του Υπουρ­γείου Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας και της Οικο­νο­μι­κής Αστυ­νο­μίας με τη συν­δρομή της Υπο­διεύ­θυν­σης Αστυ­νο­μίας Μυκόνου, εντό­πι­σαν 12 περι­πτώ­σεις ανέ­γερ­σης ξενο­δο­χείων ή κατοι­κιών, εντός και εκτός σχεδίου, με δια­φό­ρων ειδών υπερ­βά­σεις, αυθαι­ρε­σίες, προ­βλη­μα­τι­κές άδειες ή χωρίς οικο­δο­μι­κές άδειες. Θυμίζω ότι είχε προη­γη­θεί η σύλληψη ατόμων που παρα­κο­λου­θού­σαν και βιντε­ο­σκο­πού­σαν τα κλι­μά­κια. Θα συνε­χί­σουμε τη μάχη με την ανομία. Έχουμε τη βούληση και πλέον υπάρ­χουν και οι μηχα­νι­σμοί για να το κάνουμε.

Κλείνω τη σημε­ρινή εκτενή ανα­σκό­πηση -δεν μπόρεσα να το αποφύγω- με την πλήρως ανα­κα­τα­σκευα­σμένη πισίνα των Ολυ­μπια­κών Εγκα­τα­στά­σεων που έπειτα από 21 χρόνια απο­δί­δε­ται στον κόσμο του αθλη­τι­σμού, στα σωμα­τεία και την τοπική κοι­νω­νία. Ήταν μια οφει­λό­μενη από την πολι­τεία απο­κα­τά­σταση ενός εμβλη­μα­τι­κού αθλη­τι­κού χώρου που είχε μαρα­ζώ­σει λόγω έλλει­ψης συντή­ρη­σης. Το ελλη­νικό κράτος δυστυ­χώς είναι καλό στο να κατα­σκευά­ζει έργα αλλά πάρα πολύ κακό στο να τα φρο­ντί­ζει. Θέλουμε και προ­σπα­θούμε να το αλλά­ξουμε αυτήν τη «συνή­θεια». Έχουμε επεν­δύ­σει σημα­ντι­κούς πόρους τόσο για την ανα­καί­νιση των Ολυ­μπια­κών Εγκα­τα­στά­σεων όσο και σε σημα­ντικά έργα παρέμ­βα­σης, υπο­δο­μής και επι­σκευής, σε αθλη­τικά κέντρα σε ολό­κληρη την επι­κρά­τεια. Για να τα χαρεί η κοι­νω­νία, οι αθλητές μας και να έχουν την ευκαι­ρία πολλά νέα παιδιά να αγα­πή­σουν τον αθλη­τι­σμό.

Ευχα­ρι­στώ και σήμερα για τον χρόνο που αφιε­ρώ­σατε να δια­βά­σετε αυτήν την ανα­σκό­πηση. Καλή σας ημέρα, τα λέμε την επόμενη Κυριακή!».

Πηγή: protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.