Τοπικές Ειδήσεις

Ξεκινάει την Τετάρτη 17 /3/21, το 9ο Europe, Entrepreneurship & Sustainable Development Forum της Ρόδου! Πρώτη εκδήλωση για το ελληνικό κίνημα #metoo

Το Europe, Entrepreneurship & Sustainable Development Forum επανέρχεται με την 9η εκδοχή του, μεγαλύτερο και πιο ανοιχτό από ποτέ. Μέσα στον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021, φιλοξενεί 8 διαδικτυακές εκδηλώσεις με θεματολογία που εμπνέεται από προβληματικές που έχει αναδείξει η επικαιρότητα, αλλά κυρίως με θεματολογία που προκαλεί τη συζήτηση για μείζονα θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και το διαμορφούμενο μέλλον μας, ειδικά καθώς εξερχόμαστε σταδιακά από τη παγκόσμια «στάση» που προκάλεσε η πανδημία COVID19.

Το EESD Forum αποτελεί τον αρχαιότερο θεσμό στη Ρόδο που είναι αφιερωμένος στη βιώσιμη ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία. Από το 2013, φέρνει στη Ρόδο επιστήμονες και ειδικούς από όλη την Ελλάδα να μιλήσουν για εξειδικευμένα θέματα, δίνει βήμα στο τοπικό επιστημονικό κοινό, αλλά και προωθεί την επιχειρηματικότητα με την παρουσίαση στο ευρύ κοινό πρωτοπόρων, καινοτόμων και θετικών παραδειγμάτων επιχειρηματικότητας από τη Ρόδο και τα γύρω νησιά. Το EESD Forum έχει αγκαλιαστεί από τους τοπικούς φορείς καθώς παρέχει ένα επιπλέον βήμα για συζήτηση και διαβούλευση. Από το 2015, οπότε και υιοθετήθηκαν, το EESD Forum είναι αφιερωμένο στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και προσπαθεί οι θεματικές του να υπηρετούν την οικουμενική προσπάθεια για επίτευξή τους.

Πέρσι, το EESD Forum αρχικά αναβλήθηκε λόγω των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας και έπειτα επέστρεψε τον Δεκέμβριο σε μία καθαρά ψηφιακή διοργάνωση με τρεις εκδηλώσεις. Φέτος, η πρόκληση γίνεται ευκαιρία, και το EESD Forum προσαρμόζεται καθολικά στις νέες συνθήκες, μεγαλώνει και αφορά πλέον ολόκληρη την Ελλάδα, με συμμετοχή εξαιρετικών ομιλητών από κάθε γωνιά του κόσμου και από κάθε επιστημονικό πεδίο, καθώς η τεχνολογία βοηθά να ξεπεραστούν τα γεωγραφικά και τεχνικά εμπόδια μίας δια ζώσης εκδήλωσης. Παράλληλα, το EESD Forum γίνεται διαθέσιμο σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς εκτός από όσους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μέσω Zoom, θα μεταδίδεται ταυτόχρονα από το κανάλι του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο στο Youtube.

Η φετινή διοργάνωση ασχολείται με το ελληνικό κίνημα #metoo, την χειραφέτηση της γυναίκας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ευρωπαϊκό Green Deal, την Κλιματική Αλλαγή, την Πράσινη Επιχειρηματικότητα, την διαχείριση πόλεων, τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία.

 

Πρόγραμμα

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 @ 19:00

Κίνημα #metoo: η περίπτωση της Ελλάδας!

https://fb.me/e/E7ON9EKps

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 @ 19:00

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

https://fb.me/e/3MZoWLMBV

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 @ 19:00

Πολιτισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη

https://fb.me/e/1YXvzM9bY

Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 @ 19:00

Ευρωπαϊκό Green Deal, Κλιματική Αλλαγή και Βιώσιμη Ανάπτυξη

https://fb.me/e/yuvDd9lC

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 @ 19:00

Πράσινη Επιχειρηματικότητα: τοπικές εφαρμογές

https://fb.me/e/88SRISh6H

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 @ 19:00

Κτίζοντας καλύτερες πόλεις, καλύτερους προορισμούς

https://fb.me/e/1h7QhM9Vu

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 @ 19:00

Women’s Empowerment: Ο δρόμος για την ισότητα

https://fb.me/e/3g57UXkXh

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 @ 19:00

Δημοκρατία και Θεσμοί στη μετά-COVID εποχή

https://fb.me/e/277ybOHCd

 

Λίγα λόγια για την πρώτη εκδήλωση «Κίνημα #metoo: η περίπτωση της Ελλάδας!» που θα πραγματοποιηθεί Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021, στις 19:00.

Tο παγκόσμιο κίνημα Me Too, ή #MeToo, είναι ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική παρενόχληση, οποιασδήποτε μορφής. Στόχος του κινήματος είναι η δημοσιοποίηση και η νομική καταγγελία όλων των μορφών σεξουαλικής βίας ή κακοποίησης ή κατάχρησης εξουσίας. Το κίνημα γιγαντώθηκε το 2017 με σκάνδαλα στις ΗΠΑ που παρέσυραν πολιτικούς, κινηματογραφικούς παραγωγούς, ηθοποιούς, μεταξύ άλλων, και από τότε βρίσκει τοπικές και εθνικές εκφάνσεις. Στην Ελλάδα, το κίνημα πραγματικά φούντωσε με τις καταγγελίες της Ολυμπιονίκου Σοφίας Μπεκατώρου, διέτρεξε τον αθλητικό χώρο και πέρασε στον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης, με συνταρακτικές αποκαλύψεις.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να καταγράψει τις νομικές και εγκληματολογικές προεκτάσεις, να δώσει στο κοινό μία εικόνα της ψυχολογικής κατάστασης του θύματος, αλλά και να σημειώσει ότι ο χώρος του αθλητισμού και των τεχνών πρέπει να είναι ένας ασφαλής χώρος για όλους.

Ομιλητές (αλφαβητικά):

– Αναστασία Βεργωτή, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

– Μαρία Μανιώτη, Ηθοποιός, Χορογράφος, Δασκάλα Χορού-Θεάτρου

– Μάνος Τεχνίτης, Δικηγόρος – Εγκληματολόγος (LL.M, ΜSc)

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Ελίζα Θεοδώρου, Δικηγόρος (MA), μέλος Δ.Σ. του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.

 

Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω Zoom. Απαιτείται προεγγραφή, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων. Πληροφορίες εγγραφής στις εκδηλώσεις στο Facebook.

Για όσους/ες δεν προλάβουν να εγγραφούν ή δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν μέσω Zoom, όλες οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω του καναλιού του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCgr5CGL5d1Q38SgLn19dodQ, και θα διατηρηθούν εκεί στο αρχείο, για μελλοντική αναφορά.

Το EESD Forum 2021 διοργανώνεται από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Δωδεκανήσου της ΑΝ.ΔΩ., με επιστημονικό συνεργάτη το Rhodes Project.

Έχει ενταχθεί επίσημα στις τοπικές δράσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “GIRA – Green Initiatives in Rural Areas” που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το EESD Forum είναι αφιερωμένο στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου