Τοπικές Ειδήσεις

Νεκτ. Σαντορινιός: «Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ ήταν μια ήττα για τα νησιά και τους νησιώτες»!

Η κατάργηση του μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ, ήταν μία ήττα για τα νησιά και τους νησιώτες, παραδέχθηκε χωρίς περιστροφές σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο αν. υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός. Τόνισε ότι στα ευρωπαϊκά φόρα συνεχίζεται η μάχη για την επαναφορά του καθεστώτος. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν συνδέεται ο μειωμένος νησιωτικός ΦΠΑ με το μεταφορικό ισοδύναμο που ήταν ένα αίτημα 40 ετών των νησιωτικών κοινωνιών και που ήρθε να εφαρμόσει με επιτυχία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται δε για ένα μέτρο στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός πλέγματος δράσεων νησιωτικής πολιτικής.
Όπως είπε ο κ. Σαντορινιός, τα νοσοκομεία και τα αγροτικά ιατρεία στα νησιά ενισχύθηκαν με επικουρικούς και στρατιωτικούς γιατρούς. Παράλληλα, όλα τα άνυδρα νησιά δεν θα έχουν ανάγκη την προμήθεια νερού από υδροφόρες, καθώς και στο τελευταίο νησί θα υπάρχουν σύντομα σύγχρονα συστήματα αφαλάτωσης. Αυτό συνεπάγεται αυτόματα την εξοικονόμηση 5 εκατ. ευρώ για το Κράτος, χρήματα τα οποία μπορούν να διατεθούν για άλλες ανάγκες των νησιών.
Όπως είπε ο αν. υπουργός, μόνο τα κόμματα του αριστερού και προοδευτικού χώρου θα μπορούσαν να εφαρμόσουν το μεταφορικό ισοδύναμο και η υλοποίηση του μέτρου αποτελεί δικαίωση για τους εμπνευστές τους, τον αείμνηστο Τάσο Αλιφέρη και τον πρώην δήμαρχο Λειψών Μπενέτο Σπύρου, οι οποίοι βέβαια μιλούσαν μόνο για άγονες γραμμές, ενώ η ισχύς του είναι καθολική σε όλο το νησιωτικό χώρο. Το μεταφορικό ισοδύναμο, όπως εξήγησε ο κ. Σαντορινιός, στηρίζεται στην αρχή της ισότητας των μεταφορών και στους πυλώνες των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, των εμπορευμάτων και των καυσίμων.
Κατέστησε δε σαφές ότι δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για την εφαρμογή του μέτρου, ενώ για τις επιχειρήσεις είπε πως τα ποσά που επιστρέφονται είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα. Διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα ισχύει το Μεταφορικό Ισοδύναμο και για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο. Εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί εφόσον προηγηθεί η υπογραφή της απαραίτητης ΚΥΑ.
Ο κ. Σαντορινιός δήλωσε ότι το μέτρο εφαρμόστηκε αρχικά σε 49 νησιά και η αποδοχή του ήταν τεράστια. Δήλωσε ότι οι διαδικασίες είναι απλές και ότι καθημερινά εγκρίνονται 2.500 εισιτήρια από όσα καταχωρούνται στην πλατφόρμα (https://metaforikoisodynamo.gr/), την οποία όπως ανέφερε, έφτιαξε ο Ροδίτης Κυριάκος Διακονικολάου με καταγωγή από την Αρχίπολη. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η επιστροφή στο εισιτήριο από Ρόδο-Πειραιά που κοστίζει 63,5 ευρώ, ανέρχεται στα 19,53 ευρώ. Στην ίδια διαδρομή, το εισιτήριο με καμπίνα κοστίζει 78 ευρώ και επιστρέφονται 34 ευρώ. Επεσήμανε ότι η επιστροφή ισχύει και στα εισιτήρια του ταχύπλοου.
Τέλος ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε στην παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης από την ΕΤΑΔ στο Δήμο Ρόδου και την εξασφάλιση ποσού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του κτηρίου και του κήπου από εθνικούς πόρους. Ευχαρίστησε δε τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση για τη συνεργασία. Ευχαρίστησε και τη δημοτική αρχή για τη δρομολόγηση έργων που έχουν να κάνουν με την νέα είσοδο της πόλης, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και την επέκταση του ξύλινου πεζόδρομου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου