Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Πεταλούδων Ρόδου, στο πλαίσιο της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» που υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»  με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνειΔιήμερο Βιωματικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με θέμα:

«Το Θέατρο στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και η Διδακτική Αξιοποίησή του»

 Σκοπός του Σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη χρήση τεχνικών θεάτρου στην περιβαλλοντική εκπαίδευση (τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού, μορφές θεατρικής δράσης, βιωματική επεξεργασία θεμάτων που αφορούν την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος μέσα από παιχνίδια ρόλων, debate και του Forumtheatre).

Στόχοςείναι η επαφή των συμμετεχόντων με τις τεχνικές θεάτρου ως έννοια και ως βίωμα, η σωματική και συναισθηματική απελευθέρωση μέσα από τη διάδραση και τη συνεργασία των  μελών της ομάδας, καθώς και η διαμόρφωση θετικών στάσεων για τη χρήση των τεχνικών αυτών στη διδακτική πράξη.

“Στο καινούριο σχολείο του 21ου αιώνα, το θέατρο, με τις ποικίλες παραδοσιακές και πιο σύγχρονες όψεις του, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία μιας νέας ανθρωπιστικής ταυτότητας των μελλοντικών γενιών, αντίβαρο στην υπέρμετρη ανάπτυξη του τεχνολογικού πολιτισμού. Μπορεί να αποτελέσει ένα θαυμάσιο παιδαγωγικό εργαλείο που να ανατρέψει προκαταλήψεις και να διαμορφώσει καινούριες μεθόδους διδασκαλίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού μοντέλου για τον πολιτισμό της επόμενης χιλιετίας. Και όλα αυτά μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, άρα και μέσα από τον εκπαιδευτικό” (Γραμματάς, 2005: 133).

 Το Σεμινάριο θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Πεταλούδων στο Θεολόγο Ρόδου

την Παρασκευή  23 Φεβρουαρίου 2018 και

στο Δημοτικό θέατρο το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018, 17.30-21.00,

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων Θεολόγος Ρόδου:

17.30 -18.00        :Προσέλευση, Καφές, Χαιρετισμοί

18.00 – 18.30      :Θέατρο και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, διδακτική αξιοποίηση σε ομάδες μαθητών,

Χάρης Συργιάννης, Υπεύθυνος ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδου Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου

Αιγαίου

18.30 – 19.30     :Θεατρικές Τεχνικές, ως διδακτικό εργαλείο στη βάση των σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων στο χώρο της Π.Ε και της Ε.Π.Α.,

Σπυράκης Σταύρος, Δάσκαλος, Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης Χίου. Μπχ Φοιτητής Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος και ΔιδακτικήςΔιαχείρισης Περιβάλλοντος, της Σχολής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ.

19.30 -21.00       :Θεατρικές Τεχνικές, ως διδακτικό εργαλείο στη βάση των σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων στο χώρο της Π.Ε και της Ε.Π.Α. (Βιωματικό Θεατρικό Εργαστήριο Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης).,

Σπυράκης Σταύρος, Δάσκαλος, Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης Χίου. Μπχ Φοιτητής Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Διδακτικής Διαχείρισης Περιβάλλοντος, της Σχολής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ.

 

Σάββατο24 Φεβρουαρίου 2018, 9.30-14.00,

Δημοτικό θέατρο – Ρόδος: (Ανοικτό στο κοινό, ελεύθερη προσέλευση)

09.30- 09.45        :Προσέλευση, καφές

09:45 -10:00        :Το παιχνίδι ρόλων στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΚΠΕ

Πεταλούδων Ρόδου,

Π.Ο. ΚΠΕ Πεταλούδων, Χάρης Συργιάννης, Έφη Συμονοπούλου, Λαμπρινή Γιοβανούδη,

Νίκη Διακογεωργίου

10.00 -12.00       :Θεατρικές Τεχνικές, ως διδακτικό εργαλείο στη βάση των σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων στο χώρο της Π.Ε και της Ε.Π.Α. Τεχνικές διερεύνησης διαχείρισης περιβαλλοντικών διλλημάτων – FORUMTHEATER  (Προετοιμασία για την Άσκηση Θεατρικής Δράσης).

12.00–14.00       :Θεατρικές Τεχνικές, ως διδακτικό εργαλείο στη βάση των σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων στο χώρο της Π.Ε και της Ε.Π.Α. Τεχνικές διερεύνησης διαχείρισης περιβαλλοντικών διλλημάτων – FORUMTHEATER . (Βιωματικό Θεατρικό Εργαστήριο Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης – Πλήρης Εφαρμογή και Ανάπτυξη της Τεχνικής του FORUMTHEATER).

 

Για το ΚΠΕ Πεταλούδων

Ο Υπεύθυνος 

Χάρης Συργιάννης

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ