Ειδήσεις

Από το «Τάμα του Έθνους» στο «θάμα» των Eλλήνων βουλευτών

Χαμένοι στο… χωρόχρονο -για να μην πει κανείς τίποτα χειρότερο- έμοιαζαν να είναι -προσωρινά- 18 βουλευτές της Εθνοσωτήριου Βουλής μας, οι οποίοι θυμήθηκαν κι επανέφεραν στην επικαιρότητα μια ιστορία που έμεινε θαμμένη στη λήθη για σχεδόν μισόν αιώνα: την ανέγερση του “Τάματος του Έθνους”.

Οι 18 βουλευτές (Σ. Αναστασιάδης, Γ. Βαγιωνάς, Κ. Βλάσης, Γ. Γιακουμάτος, Στ. Γιαννάκης, Θ. Δαβάκης, Θ. Καράογλου, Γ. Κασαπίδης, Κ. Κατσαφάδος, Δ. Κυριαζίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Β. Μπασιάκος, Χρ. Μπουκώρος, Κατερίνα Παπακώστα, Ελενα Ράπτη, Κ. Σκρέκας από τη Νέα Δημοκρατία, ο Δ. Καμμένος από τους ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος) ζητούσαν από τους υπουργούς Πολιτισμού και Παιδείας να απαντήσουν εάν είναι στις προθέσεις της συγκυβέρνησης η «εκπλήρωση του τάματος του έθνους, για την ανέγερση του Ναού προς έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον Θεό για τη σωτηρία του Έθνους στην Επανάσταση του 1821».

“Η εκπλήρωση του τάματος του Έθνους και των Ηρώων του Έθνους για την ανέγερση μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού συνεχίζει να αποτελεί ηθική και συμβατική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας. Οι κατάλληλες θέσεις είναι πολλές: Το Πεδίον του Αρεως, τα ξέφωτα του Ζαππείου ή του Εθνικού Κήπου, το Αττικό Άλσος”, ανέφερε αναλυτικά η ερώτηση, που κατατέθηκε στις 13 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, και μετά από τον αρνητικό σάλο που δημιουργήθηκε, υπήρξε έντονη αντίδραση από την ηγεσία της Ν.Δ., τόσο για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ερώτησης, όσο και για το γεγονός ότι την ερώτηση συνυπέγραφαν οι κ. Δημήτρης Καμμένος και Νίκος Νικολόπουλος.

Έτσι,  όπως έγινε γνωστό, αποσύρθηκαν οι υπογραφές των 16 βουλευτών της ΝΔ που συνυπέγραφαν την επερώτηση.

Τι είναι όμως το «Τάμα του Έθνους»;

Η υπόθεση έμεινε γνωστή ως ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα της χούντας. Η ανέγερση μνημειώδους εκκλησίας στα Τουρκοβούνια εξαγγέλθηκε από τον Γιώργο Παπαδόπουλο το 1968, ως έκφραση της ευγνωμοσύνης του λαού προς τον Θεό για την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους. Ένας ναός που θα ήταν ορατός σε όλη την Αθήνα, ισάξιος του Παρθενώνα. Το σχέδιο αναγόταν σε μια «υπόσχεση» που είχε δοθεί το μακρινό 1829 στη Δ΄ Εθνοσυνέλευση στο Αργος.

Μακέτα του 1968 για το Τάμα του Εθνους
Μακέτα του 1968 για το Τάμα του Εθνους

Ακολούθησε η σύσταση «Ειδικού Ταμείου» για τη συγκέντρωση πόρων. Τελικά συγκεντρώθηκαν 453,3 εκατομμύρια δραχμές από δωρεές, δάνεια και επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό, τα οποία δαπανήθηκαν σε μελέτες και άλλα έξοδα, χωρίς όμως να πέσει ούτε καν ο θεμέλιος λίθος του ναού. Κοινώς, τα χρήματα κατέληξαν σε τσέπες τρίτων.

Μακέτα του 1968 για το Τάμα του Εθνους
Μακέτα του 1968 για το Τάμα του Εθνους

Οπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (26.1.1974), «φαίνεται ότι ο Ναός του Σωτήρος, που πρόκειται να ανεγερθή πάνω στα Τουρκοβούνια, θα είναι απ’ τους πιο θαυματουργούς στη χώρα μας. Γιατί, πριν ακόμα κτισθή, πριν καν γίνουν τα σχέδια για την κατασκευή του, δαπανήθηκαν –λες από θαύμα– τα 406 εκατομμύρια δραχμές από τα 453 εκατομμύρια που είχαν τελικά συγκεντρωθεί». Στη συνέχεια η υπόθεση ξεχάστηκε και πάλι.

Δηκτικά σχόλια από τον Στ. Θεοδωράκη 

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το «Τάμα του Έθνους» υπενθύμισε με ανάρτησή του στο Facebook και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Το 1829 που η Ελλάδα δεν είχε γίνει ακόμη ανεξάρτητο κράτος η Δ΄ Εθνοσυνέλευση υποσχέθηκε να χτίσει ένα μεγαλοπρεπή ναό, αφιερωμένο στον Χριστό, τον Σωτήρα του Έθνους. Το έθνος σώθηκε και έγινε κράτος, αλλά το τάμα ξεχάστηκε, ίσως γιατί το κράτος πρόλαβε να χρεοκοπήσει δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, το 1843. Το τάμα ξαναθυμήθηκε η Χούντα- πώς αλλιώς να δικαιολογήσει ότι ήταν και αυτή εθνοσωτήριος, κάτι σαν τον Χριστό; Το 1968 ο Παπαδόπουλος ανήγγειλε την ανέγερση του ναού στο λόφο του Αγχεσμού (δηλαδή τα Τουρκοβούνια). Σύστησε και ειδικό ταμείο όπου θα έμπαιναν όλες οι δωρεές για το τάμα. Μαζεύτηκαν 453 εκατομμύρια, αλλά τα 406 εξαφανίστηκαν πριν καν μπει ο θεμέλιος λίθος (το αποκάλυψε στα Νέα το 1974 ο Γιάννης Καψής). Χώρια που τα σχέδια που υποβλήθηκαν από ελάχιστους αρχιτέκτονες ήταν από απογοητευτικά έως κωμικά» ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Θεοδωράκης.

Και προσθέτει:

«Το τάμα το ξέθαψαν τώρα (2017!) 16 βουλευτές της ΝΔ, ένας των ΑΝΕΛ και ένας ακροδεξιός ανεξάρτητος. Όλοι μαζί, δεξιοί και ακροδεξιοί, ζήτησαν να εκπληρωθεί το τάμα του έθνους. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε η ηγεσία της ΝΔ έδωσε εντολή στους βουλευτές της να αποσύρουν τις υπογραφές τους […] Η χώρα στο χείλος του γκρεμού και κάποιοι στα κόμματα εξουσίας αντί να βασανίζονται μήπως βρουν λύσεις για τους νέους, τους ανέργους, τους ανθρώπους της δουλειάς βλέπουν οράματα, κυνηγούν φαντάσματα και υπηρετούν ακροδεξιές και ακροαριστερές ιδεοληψίες. Και όλοι οι υπόλοιποι αναρωτιόμαστε γιατί αυτή η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση και την …κατάθλιψη».

Ο κ. Θοεδωράκης μάλιστα ανάρτησε και ορισμένες φωτογραφίες από τις μακέτες για το Τάμα του Έθνους που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό της Χούντας, όπως δημοσιεύτηκαν στο τεύχος 7 του περιοδικού Αντί, στις 30 Νοεμβρίου 1974.

 

Δείτε την ανάρτηση του κ. Θεοδωράκη:

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου