Σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ένας κάτοικος της Ιαλυσού, που διαχειριζόταν αλυσίδα σούπερ μάρκετ στο νησί της Ρόδου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος με ελαφρυντικά φοροδιαφυγής.
Ο συνήγορος υπεράσπισής του πρότεινε στην μια υπόθεση αρνητικούς της κατηγορίας ισχυρισμούς και αυτοτελείς ισχυρισμούς για τις ελαφρυντικές περιστάσεις των άρθρων 84 παρ.2 περ. β΄και δ΄, οι οποίοι έγιναν δεκτοί και του έριξαν ποινή κάθειρξης 6 ετών του που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως.
Ο κατηγορούμενος κρίθηκε συγκεκριμένα ένοχος για το ό,τι δεν απέδωσε ΦΠΑ στο διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2010 έως 31 Δεκεμβρίου 2010 συνολικού ύψους με τις προσαυξήσεις 121.126,99 ευρώ.
Ο ίδιος κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί ένοχος ερήμην, πρωτοδίκως μη απόδοσης ΦΠΑ κατ’ εξακολούθηση και είχε καταδικαστεί ομοίως σε ποινή κάθειρξης 6 ετών.
Χθες υπέβαλε ένσταση παραγραφής, η οποία έγινε δεκτή και το αδίκημα έπαυσε πλέον να υφίσταται.
Κατηγορήθηκε για το ό,τι δεν απέδωσε ΦΠΑ ύψους 96.000 ευρώ στο οικονομικό έτος 2010.
Σημειώνεται ότι ο επιχειρηματίας, που εκμεταλλευόταν από το έτος 1997 και εντεύθεν, ατομική επιχείρηση «υπεραγορά» («super-market»), με σκοπό το κέρδος, είδη διατροφής, καθαριότητας, οικιακού εξοπλισμού και άλλα συναφή, από το έτος 2013 έχει κηρυχθεί σε πτώχευση.
Η ατομική επιχείρηση του συγκεκριμένου επιχειρηματία, η οποία συν τω χρόνω επεκτάθηκε και έφτασε να διαθέτει τελικά μέχρι και τρία σημεία πώλησης (υποκαταστήματα) στη Ρόδο, άρχισε να αντιμετωπίζει κάποιες δυσχέρειες στην έγκαιρη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων εμπορικών χρεών της προς τρίτους.
Κατά τη χρονική περίοδο, όμως, μεταξύ του τέλους του έτους 2010 και των αρχών του έτους 2011, η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία, καθώς ολοένα και περισσότερες οφειλές της επιχείρησης άρχισαν να καθίστανται ληξιπρόθεσμες και απαιτητές. Οι οφειλές στο ΙΚΑ ανήλθαν τον Μάρτιο του 2011 σε 471.555, ευρώ και από την έκδοση ακαλύπτων επιταγών σε 663.771,64 ευρώ.
Το σύνολο των εκκαθαρισμένων και απαιτητών εμπορικών χρεών του προς τράπεζες και τραπεζικά ιδρύματα ανέρχεται στο ποσό των 1.157.013,95 ευρώ, οι δε συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του, που έχουν εμπορικό χαρακτήρα, στο ποσό των 2.301.123,43 ευρώ, μη συνυπολογιζομένων των νομίμων τόκων.
Ο επιχειρηματίας επεδίωξε να αντιμετωπίσει τις προκείμενες οικονομικές δυσκολίες της ατομικής του επιχείρησης δια της διακοπής, μεταξύ άλλων, της λειτουργίας των δύο εκ των τριών υποκαταστημάτων της κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2010 – Ιανουαρίου 2011, ενώ τελικά, εντός του θέρους του έτους 2011, έπαυσε τη λειτουργία του και το τρίτο υποκατάστημα, με αποτέλεσμα από τότε η επιχείρηση να βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο ποινικολόγος κ. Στέλιος Κιουρτζής.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ