Τοπικές Ειδήσεις

«Το Τέλος Παραμονής θα πρέπει πια να εκχωρηθεί στον τόπο και να αξιοποιείται για το περιβάλλον»

Την ανάγκη να γίνει εκμετάλλευση του Τέλους Παραμονής υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος του κάθε τόπου κι όχι αυτό να χάνεται στα ταμεία του κράτους, επισημαίνει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παρεχώρησε προς τη “δημοκρατική” ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος.
Το περιβάλλον, η ποιότητα, η προβολή της Ρόδου, η επανασύσταση του ΠΡΟΤΟΥΡ και η δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DMO) είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και όλα μαζί τροφοδοτούνται από την ίδια ρίζα: Τον τουρισμό. Είναι ξεκάθαρο πως τα δημόσια οικονομικά στηρίζονται στη μεγάλη αδικία αποστράγγισης της τουριστικής βιομηχανίας υπέρ των άλλων παραγωγικών κλάδων. Κι όμως η τροφοδότρια αυτή δύναμη έχει εγκαταλειφθεί σ’ ένα μοναχικό δρόμο επιβίωσης στο σκληρό ανταγωνισμό που επιβάλλουν οι χώρες που επενδύουν τα πάντα στον τουρισμό.
• Κύριε Ματσίγκο, τελικά το μόνο που αυτή τη στιγμή περιμένουν οι τουριστικοί επιχειρηματίες είναι η υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού για μείωση των υψηλών και μέσων συντελεστών του ΦΠΑ στο 22% και στο 11% αντίστοιχα;
Πράγματι, αυτό είναι το μόνο μέτρο που περιμένουμε να υλοποιηθεί και θα λειτουργήσει θετικά για όλη την τουριστική βιομηχανία. Είναι, πια, καιρός να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση ώστε στη Ρόδο, όπως και στον κάθε τουριστικό προορισμό να μένουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα έσοδα που εισπράττει το κράτος. Φορολογία εισοδήματος, τέλος διανυκτέρευσης, τέλη αεροδρομίων και λιμένων, εκμετάλλευση δημοσίων κτηρίων, εκποιήσεις τοπικών ακινήτων του Δημοσίου, εισπράξεις για την είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους. Όλα μα όλα τα χρήματα κατευθύνονται στο κεντρικό ταμείο του κράτους και από την αναδιανομή, ελάχιστα χρήματα επιστρέφουν στους τόπους από τους οποίους εισπράχθηκαν. Τα αποτελέσματα είναι ορατά στις δημόσιες υποδομές και στις δημόσιες υπηρεσίες.
• Από πού θα πρέπει να γίνει η αρχή;
Μια καλή αρχή μπορεί να είναι το Τέλος Παραμονής. Αυτό θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για να ενισχυθούν τα δημόσια οικονομικά. Και μάλιστα το Τέλος αυτό έδωσε στα ταμεία του κράτους πολλά περισσότερα χρήματα από εκείνα που αρχικώς είχαν υπολογιστεί, διότι φαίνεται η τότε κυβέρνηση δεν περίμενε πως υπάρχουν τόσα πολλά πεντάστερα ξενοδοχεία στη χώρα.
• Οι επισκέπτες που διαμένουν στα πεντάστερα πληρώνουν το υψηλότερο Τέλος.
Ακριβώς! Και πλέον ο λόγος για τον οποίο θεσπίστηκε το Τέλος Παραμονής έχει σταματήσει να υφίσταται. Πρότασή μας είναι τα χρήματα αυτά, από δω και πέρα, να κατευθύνονται προς το ταμείο του δήμου Ρόδου, ή της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ετσι, αυτά τα έσοδα θα μπορούν να αξιοποιηθούν τοπικά για δράσεις που αφορούν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Αν το επικοινωνήσουμε αυτό στους επισκέπτες μας, θα είναι σίγουρα πιο πρόθυμοι στο να καταβάλουν ένα φόρο που έρχεται

“καπέλο” στο κόστος των διακοπών τους.
• Αμέσως συγκεντρώνεται ένα σοβαρό ποσό για μεγάλης κλίμακας δράσεις.
Έτσι είναι. Μετά επαφίεται στις αιρετές Αρχές να το αξιοποιήσουν σωστά. Μπορεί για παράδειγμα το 50% των εσόδων να αξιοποιείται για το περιβάλλον και τη δημιουργία υποδομών που θα βοηθούν τη διαρκή του προστασία. Το υπόλοιπο 50% να διατίθεται για τη διαφήμιση όλων αυτών των δράσεων. Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη μεταβολή του τρόπου αξιοποίησης του Τέλους Παραμονής θα είναι πολλαπλάσια απ’ ό,τι σήμερα. Και βέβαια, εννοείται πως το ίδιο θα ισχύει σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να διεκδικήσουν αυτά τα έσοδα και ακολούθως συντονισμένα να τα αξιοποιήσουν, όπως είπαμε.

• Άρα, χρειάζεται η επαναδραστηριοποίηση “εργαλείων”, όπως για παράδειγμα ο ΠΡΟΤΟΥΡ;
Είναι απαραίτητη η επαναδραστηριοποίηση του ΠΡΟΤΟΥΡ και μάλιστα αυτό θα πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από το αν θα έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε πρόσθετους πόρους. Βλέπετε, οι ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας διαφοροποιούνται και εξελίσσονται διαρκώς. Οι επισκέπτες μας ζητάνε εναλλακτικές δραστηριότητες, περιπατητικές διαδρομές, δράσεις στο περιβάλλον, υπάρχουν οι μεγάλες αγορές του συνεδριακού τουρισμού και του τουρισμού 3ης ηλικίας, είναι επίσης τεράστια η αγορά όλων εκείνων που αναζητούν γαστρονομικές εμπειρίες και τόσα άλλα. Αρκετά μάλιστα από αυτά επιδοτούνται μέσα από Κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Ενας οργανισμός στα πρότυπα του ΠΡΟΤΟΥΡ, που θα δουλεύει εστιασμένα και καθημερινά υπέρ του τοπικού τουριστικού προϊόντος είναι απαραίτητο εργαλείο.
• Δηλαδή, να μην προχωρήσει η ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DMO);
Αντιθέτως!! Η ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού θα πρέπει να προχωρήσει πάση θυσία. Το ένα θα στέκεται αρωγός στο άλλο. Δεν μπορεί να διεκδικούμε περισσότερους επισκέπτες και να κατασκευάζονται καινούρια ξενοδοχεία, χωρίς να υπάρχει ένας DMO που να διαχειρίζεται τις ανάγκες αυτής της βιομηχανίας, που να βοηθά την οργάνωση του προορισμού και να υποστηρίζει τη βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών και εν γένει της ποιότητας ζωής.
• Πώς θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά;
Γνώμη μου είναι πως θα πρέπει να τμηματοποιηθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης. Τις οικονομικές ανάγκες του ΠΡΟΤΟΥΡ μπορούν να αναλάβουν ο Δήμος Ρόδου, το Επιμελητήριο, η Ενωση Ξενοδόχων και οι επιχειρήσεις που οφελούνται από τον τουρισμό. Για τον DMO γνωρίζουμε πως υπάρχει ήδη καταρτισμένο ένα ολόκληρο πλάνο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και περιλαμβάνει τα πάντα, από βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, μέχρι συγκοινωνίες, συνεργασίες με πανεπιστήμια, πιστοποιήσεις και πολλά άλλα. Προς την ίδια κατεύθυνση έχει κάνει σοβαρή δουλειά το ΕΒΕΔ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης. Ωστόσο, οι άνθρωποι του τουρισμού θα θέλαμε να δούμε και τις τράπεζες να συνεισφέρουν για την προβολή τουριστικού προϊόντος. Το ίδιο και μια σειρά άλλες επιχειρήσεις όπως η FRAPORT, τα DUTY FREE, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Ολες αυτές έχουν από κάθε σεζόν τεράστια κέρδη. Αυτές μπορούμε να τις καλέσουμε να συνεισφέρουν οικονομικά για να καλυφθούν οι δαπάνες αμοιβών για ειδικούς στο τουριστικό marketing, στα social media, στην αναβάθμιση και διαρκή συντήρηση μιας κεντρικής ιστοσελίδας για το νησί της Ρόδου. Όλα αυτά λείπουν και τα έχουμε τόσο πολύ ανάγκη.
• Στη συνέντευξη που μας παραχωρείτε, έχετε κάνει μια σειρά από προτάσεις. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;
Οι προτάσεις αυτές απηχούν τους διευθυντές των ξενοδοχείων της Ρόδου και θα κατατεθούν επισήμως προς την Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου, το Δήμο Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και θα ταχθούμε στο πλευρό τους στη διεκδίκηση ικανοποίησής τους από την Κυβέρνηση. Αυτός είναι ο δικός μας ο ρόλος και προκειμένου να ενισχύσουμε τις προτάσεις μας, οργανώνουμε κάθε χρόνο μια σειρά από εκδηλώσεις που εστιάζονται στο κάθε ένα από τα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο. Η πρώτη μας εκδήλωση για το 2020 θα γίνει εντός του Φεβρουαρίου με βασικό θέμα το περιβάλλον. Θα έχουμε δύο βασικούς ομιλητές από την Travelife και την Greenkey, όμως στόχος μας είναι να αναδείξουμε γενικότερα την περιβαλλοντική ταυτότητα του τόπου. Το ίδιο θα γίνει και τον Απρίλιο στην ετήσια ημερίδα Ποιότητας, όπου επίσημοι ομιλητές μας θα είναι υψηλόβαθμα στελέχη της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Εκεί θα αναδειχθούν θέματα που αφορούν στις υποδομές, το οδικό δίκτυο, τις παραλίες, την ενέργεια, τα πάρκα, το πράσινο και εν γένει τις ανάγκες του τόπου, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στα μάτια των επισκεπτών μας. Ετσι, μέσα από τις εκδηλώσεις συγκεντρώνονται επιχειρήματα που κάθε φορά υποστηρίζουν και ενισχύουν τις προτάσεις μας. Αυτές είτε αναζητούν λύσεις από τις τοπικές Αρχές, είτε ενισχύουν την προσπάθεια των τοπικών Αρχών για τη διεκδίκηση επίλυσής τους από την Κυβέρνηση. Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι προσωπικά δεν έχω καμμία απολύτως σκέψη για συμμετοχή μου στην πολιτική, αλλά κάθε μία από αυτές τις πρωτοβουλίες έχουν ως μόνο στόχο την ανάπτυξη της ποιότητας και του περιβάλλοντος.

• Κύριε Ματσίγκο, σας ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου