Ειδήσεις

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο «αναστέλλει» χωρίς να τερματίζει το κάπνισμα

Την πρώτη λεπτομερή καταγραφή της σχέσης μεταξύ ηλεκτρονικού τσιγάρου και διακοπής καπνίσματος στον Ελληνικό πληθυσμό πραγματοποίησε μια ομάδα από επιστημονικές ομάδες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστημίων Πατρών και Μακεδονίας.

Η μελέτη ανέλυσε τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2568 ενηλίκων καπνιστών και πρώην καπνιστών στο Νομό Αττικής. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να 11πλασιάζει την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος τα τελευταία χρόνια.

Περίπου 4 στους 10 Έλληνες που διέκοψαν το κάπνισμα από το 2014 και μετά χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο, «Για άλλη μια φορά, η αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αποτελεί την πιο επιτυχημένη χώρα παγκοσμίως ως προς τη θετική επίδραση του  ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ελάττωση του καπνίσματος στον πληθυσμό» δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Το 25% των ενηλίκων που διέκοψαν το κάπνισμα από το 2014 και μετά χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο καθημερινά, ενώ πάνω από το 35% είτε το χρησιμοποιεί καθημερινά, είτε το χρησιμοποιούσε στο παρελθόν και πλέον το διέκοψε, συνεχίζει η έρευνα.

Αναστολή, αλλά όχι καταστολή του καπνίσματος

Η μελέτη δείχνει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο συμβάλλει στη διακοπή του καπνίσματος, αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι καπνιστές μετατρέπονται απλώς σε ατμιστές και δεν τερματίζουν τελείως το κάπνισμα. Άλλωστε, το ποσοστό όσων κόβουν τελείως το κάπνισμα παραμένει χαμηλό. Πολλοί δε άνθρωποι είναι ταυτόχρονα και καπνιστές και ατμιστές.

Στιγμιότυπο οθόνης 11

Πριν τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου η μελέτη έδειξε ότι οι παλιοί πρώην καπνιστές (που διέκοψαν το κάπνισμα πριν γίνει δημοφιλές το ηλεκτρονικό τσιγάρο-πριν το 2011) δεν επιστρέφουν στην συνήθεια ή στη λήψη νικοτίνης μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς σε μεγάλο ποσοστό (98.2%) διέκοψαν το κάπνισμα χωρίς να έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο.

kapnisma

Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει το τσιγάρο

Προηγούμενη δημοσίευση στοιχείων της ίδιας μελέτης έδειξε ότι το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα με το 32,7% του πληθυσμού στο νομό Αττικής να παραμένουν καπνιστές με μικρή ελάττωση τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που δεν καπνίζουν και ξεκινούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου