Ειδήσεις

Ενας στους 10 συνταξιούχους κινδυνεύει από φτώχεια

Τα στοιχεία τη Eurostat για τους συνταξιούχους που κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση ένδειας κατατάσσουν τη χώρα μας στην 6η καλύτερη θέση. Πώς εξηγείται αυτό. Γιατί οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε χειρότερη θέση. Πώς η κρίση «χτύπησε» περισσότερο τους άνεργους.

Στην έκτη καλύτερη θέση μεταξύ των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. συγκαταλέγεται η χώρα μας, ως προς τον αριθμό των συνταξιούχων που κινδυνεύουν να διολισθήσουν σε κατάσταση φτώχειας. Πρόκειται για μια ανέλπιστα καλή είδηση, που εξηγείται όμως από τη δραματική μείωση του εθνικού εισοδήματος κατά τη διάρκεια της κρίσης, που περιόρισε δραματικά το ποσό κάτω από το οποίο θεωρείται τυπικά ότι κινδυνεύει ένας συνταξιούχους. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν επίσης ότι οι συνταξιούχοι, παρά τις περικοπές των συντάξεων, και δη όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, προστατεύθηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης, από τους εργαζόμενους αλλά και τους άνεργους.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το 2017 σχεδόν ένας στους δέκα συνταξιούχους στην Ελλάδα (ποσοστό 9,5%) βρισκόταν στο κατώφλι τουορίου φτώχειας, όταν στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 14%. Μάλιστα, ενώ στην Ε.Ε. το ποσοστό αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο, καθώς το 2016 ήταν στο 13,8%, στην Ελλάδα παρατηρείται μείωση κατά 0,2 μονάδες και κατά περίπου 10 μονάδες συγκριτικά με το 2010, όταν το ποσοστό ήταν 19%.

Εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης, το 2011, το ποσοστό αυτό άγγιξε το ανώτατο επίπεδο του 19,9%, ακολούθησε όμως από εκεί και πέρα μια σημαντική πτωτική πορεία, που σύμφωνα με τους ειδικούς εξηγείται από την παράλληλη πτώση των εισοδημάτων. Και αυτό γιατί ως κατώφλι φτώχειας σε κάθε χώρα ορίζεται το εισόδημα που βρίσκεται κάτω από το 60% του διάμεσου εθνικού εισοδήματος, μετά την καταβολή συντάξεων, επιδομάτων και άλλων κρατικών βοηθημάτων. Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα, το όριο της φτώχειας στη χώρα μας, από περίπου 485 ευρώ τον μήνα, να διολισθήσει στα 382 ευρώ, με αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη κοντά στα 450 ευρώ να μη θεωρείται πλέον ότι κινδυνεύουν από φτώχεια.

Σε αυτούς που κινδυνεύουν συγκαταλέγονται κατά κύριο λόγο όσοι λαμβάνουν πολύ χαμηλές συντάξεις χηρείας, αγρότες που λαμβάνουν τη λεγόμενη «προνοιακή» σύνταξη του ΟΓΑ καθώς και ανασφάλιστοι υπερήλικες που λαμβάνουν 360 ευρώ.

Αναλυτικά, τα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η καλύτερη θέση ανάμεσα στις 27 της Ε.Ε., καθώς εκτιμάται πως το 2017, το 9,5% των συνταξιούχων κινδυνεύει να βρεθεί σε ένδεια, με τη Γαλλία, που καταλαμβάνει την πρώτη θέση, να παρουσιάζει ποσοστό της τάξης του 7%, τη Σλοβακία με 8% και τις Δανία, Ουγγαρία και Λουξεμβούργο με 9%, να ακολουθούν.

Στην άλλη άκρη του φάσματος βρίσκονται κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, με την αρνητική πρωτιά να έχει η Εσθονία (46%) και να ακολουθούν η Λετονία, η Λιθουανία και η Βουλγαρία.

Σημειώνεται πως κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την ΕΕ το ποσοστό υπολογίζεται στο 14,2% κι ότι ο κίνδυνος για γυναίκες συνταξιούχους είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τους άνδρες.

Καθώς βέβαια η εσωτερική υποτίμηση που διενεργήθηκε κατά το διάστημα της κρίσης στα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζόμενων στη χώρα μας ήταν σημαντικά υψηλότερη από αυτήν στις συντάξεις, το αντίστοιχο ποσοστό για τους εργαζόμενους στη χώρα μας που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας, εγκλωβισμένοι σε ένα σπιράλ χαμηλών μισθών, ήταν, το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της βάσης δεδομένων που διατηρεί η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, 12,9%, επίσης μειωμένο σε σχέση με ένα χρόνο πριν (14,1%). Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μέσος όρος των εργαζόμενων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ένδειας ήταν 9,5%.

Σε ακόμη χειρότερη θέση βρίσκονται, τέλος, οι άνεργοι στη χώρα μας, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό, σύμφωνα πάντα με τη Eurostat, ήταν το 2017 45,5% από 47,1% του 2016, με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο να ανέρχεται σε 47,9%.

πηγή euro2day.gr

Ρούλα Σαλούρου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου