Τοπικές Ειδήσεις

Το Κοντσεντραμέντο της Ρόδου: Πρεμιέρα για ένα ακόμα σπουδαίο ντοκιμαντέρ της “Pοδιακής Tαινιοθήκης”

Μια ακόμα σπουδαία παρακαταθήκη όχι μόνο στη Ροδιακή Ταινιοθήκη, αλλά στη ροδιακή κοινωνία “φωτίζοντας” μια πτυχή της νεότερης ιστορίας της Δωδεκανήσου και της Ελλάδας, θα παρουσιάσει η Κινηματογραφική Ομάδα «Ciné Chevalier» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Υποτροφιών Ρόδου Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου, ενόψει της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Επειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, στο Δημοτικό Θέατρο της Ρόδου στις 19.00 θα προβληθεί η ταινία τεκμηρίωσης: «Το Κοντσεντραμέντο της Ρόδου. Κρυφομιλώντας με τη λευτεριά» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.


Πρόκειται για την τρίτη ταινία της Ροδιακής Ταινιοθήκης, μιας προσπάθειας που ξεκίνησε η κινηματογραφική ομάδα του “Cine Chevalier”, του Ιδρύματος Υποτροφιών Εμμ. & Μ. Σταματίου, το οποίο επιτελεί σπουδαίο έργο, αφήνοντας παρακαταθήκη όχι μόνο στις επόμενες γενιές Ροδίων αλλά και των Ελλήνων, που θα δουν πτυχές της νεότερης ιστορίας του τόπου μας, τις οποίες δεν έχει αναδείξει κανείς στη διάσταση που τους αξίζει.
Το “Cine Chevalier”, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016, έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια σειρά από ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) αφιερωμένες στην ιστορία, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της Ρόδου. Η πρώτη ταινία με τον τίτλο «Ο Γιώργος Σεφέρης στα χνάρια της Δωρικής Κρήνης» είχε ως θέμα την επίσκεψη του νομπελίστα ποιητή κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο μνημείο της Δωρικής Κρήνης στον Φιλέρημο της Ιαλυσού. Η συγκεκριμένη ταινία συμμετείχε στο διεθνές φεστιβάλ «Beyond the Borders» που διεξάγεται στο Καστελλόριζο και ξεχώρισε μεταξύ πολλών άλλων στη βραχεία λίστα των καλύτερων ταινιών. Η δεύτερη ταινία με τίτλο «Σάμουελ Μοντιάνο: η αποστολή. Από τη Ρόδο στο Άουσβιτς», είχε ως θέμα την συγκλονιστική μαρτυρία ενός από τους τελευταίους επιζώντες του Άουσβιτς, του Ρόδιου εβραίου κ. Σάμουελ Μοντιάνο. Μια ταινία που τίμησαν κατά τη διάρκεια των προβολών της εκατοντάδες συμπολίτες μας και που προβλήθηκε σε πάρα πολλά σχολεία του νησιού μας.
Η τρίτη ταινία-ντοκιμαντέρ που θα παρουσιαστεί σε πρώτη δημόσια προβολή στις 27 Οκτωβρίου 2020, έχει ως θέμα τον εγκλεισμό των Δωδεκανησίων ανδρών ηλικίας 18 ως 60 που διατηρούσαν την ελληνική υπηκοότητα κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940 σε δυο διαδοχικά στρατόπεδα κράτησης, το ένα στην τάφρο της παλιάς πόλης και το άλλο στον χώρο πίσω από το σημερινό Δημαρχείο. Όλες οι παραπάνω ταινίες-ντοκιμαντέρ είναι αποτέλεσμα καθαρά συλλογικής και εθελοντικής εργασίας των μελών της ομάδας.

Οι κ.κ. Γιώργος Τζεδάκης και Δημήτρης Κόκκινος

“Το Κοντσεντραμέντο της
Ρόδου. Κρυφομιλώντας
με τη λευτεριά”
…Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, με εντολή του διοικητή των «ιταλικών νήσων του Αιγαίου» Cesare Maria De Vecchi, όσοι Δωδεκανήσιοι είχαν ελληνική υπηκοότητα συνελήφθησαν από καραμπινιέρους και οδηγήθηκαν σε περιορισμένο χώρο της τάφρου της παλιάς πόλης της Ρόδου.
Μέσα σε λίγες ημέρες περισσότεροι από τριακόσιοι άντρες ηλικίας από δεκαοκτώ έως εξήντα ετών, από διάφορα νησιά της Δωδεκανήσου, βρέθηκαν κρατούμενοι στο στρατόπεδο που έμεινε γνωστό με το όνομα «Κοντσεντραμέντο», αιχμάλωτοι ενός πολέμου του οποίου το θέατρο των επιχειρήσεων βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η αγωνία του εγκλεισμού και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης αντισταθμίστηκαν από το πνεύμα ενότητας και πατριωτισμού που διέκρινε τους κρατουμένους καθώς και από την έμπρακτη αλληλεγγύη που επέδειξε στο σύνολό του ο ροδιακός λαός. Παρόλες τις αντιξοότητες, οι έγκλειστοι Δωδεκανήσιοι δεν έπαψαν να ελπίζουν και να ονειρεύονται, έπειτα από αιώνες σκλαβιάς, την πολυπόθητη κι ακριβοπληρωμένη λευτεριά.
Δημιουργοί της νέας συγκλονιστικής ταινίας-ντοκιμαντέρ είναι ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του Εργαστηρίου κινηματογράφου “Cine Chevalier” του Ιδρύματος Σταματίου, δικηγόρος/διαπιστευμένος διαμεσολαβητής κ. Γιώργος Τζεδάκης, ο ΕΔΙΠ στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ιδρύματος κ. Δημήτρης Κόκκινος, η κινηματογραφίστρια – ανθρωπολόγος κ. Ολυμπία Γκογκέ, (κόρη του αειμνήστου Yves Marie Gauguet της κ. Αλίκης Μοσχή Gauguet), ενώ την μουσική της ταινίας συνέθεσε ο μουσικός κ. Σάββας Αθανασιάδης, (φαρμακοποιός στο επάγγελμα).
Ολες οι ταινίες της Ροδιακής Ταινιοθήκης, αφού πρώτα ακολουθήσουν την πορεία τους σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ, διατίθενται εν συνεχεία ελεύθερα από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Υποτροφιών Εμμ. & Μ. Σταματίου (https://emstamatiou.gr).

Η κ. Ολυμπία Γκογκέ

Το κινηματογραφικό
εργαστήρι
“Cine Chevalier”
Το κινηματογραφικό εργαστήρι “Cine Chevalier”, το οποίο πήρε το όνομά του από τους ιδρυτές του Ιδρύματος Σταματίου ιδιοκτήτες του ιστορικού ξενοδοχείου της Ρόδου “Chevalier”, έχει ως βασική στόχευσή την καλλιέργεια κινηματογραφικής παιδείας αφενός παρέχοντας στους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας στοιχεία θεωρίας και πρακτικής της τέχνης του κινηματογράφου και αφετέρου προχωρώντας στην πράξη και στη δημιουργία ταινιών τεκμηρίωσης και μυθοπλασίας που να αφορούν το νησί μας.

Η Ροδιακή Ταινιοθήκη
Το εργαστήρι κινηματογράφου Cine Chevalier, έχει ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία της πρώτης “Ροδιακής Ταινιοθήκης”, η οποία αποτελείται από κινηματογραφικές ταινίες τεκμηρίωσης που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό και πρόσωπα της Ρόδου, με μια στόχευση στις λιγότερο γνωστές πτυχές της ιστορίας του νησιού μας. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού, οι συντελεστές εργάζονται με μεγάλο αίσθημα ευθύνης, και με πολύ συλλογική δουλειά, που περιλαμβάνει, πέρα από το τεχνικό μέρος της κινηματογράφησης, την ιστορική τεκμηρίωση, την διασταύρωση πηγών και την επιτόπια έρευνα, προκειμένου πολλές φορές να διασωθούν πολύτιμες ιστορικές μαρτυρίες, προτού αυτές χαθούν για πάντα στο χρόνο.

Προκρατήσεις εισιτηρίων
Με βάση τα πρωτόκολλα θα μπορούν να παρακολουθήσουν την ταινία έως 140 θεατές. Για το λόγο αυτό, θα εφαρμοστεί το σύστημα προ-διάθεσης των εισιτηρίων. Κάθε ενδιαφερόμενος/η θα μπορεί να παραλάβει την ατομική και αριθμημένη του πρόσκληση από τα γραφεία του Ιδρύματος (Γρηγορίου Λαμπράκη 12, 1ος όροφος, τηλ. 2241036665) από Δευτέρα έως Παρασκευή (10:00-13:00 & 18:00-20:00). Παράλληλα, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση και το ενδιαφέρον που ήδη εκδηλώνεται από το ροδιακό κοινό έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μια δεύτερη προβολή της ταινίας την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, στο Δημοτικό θέατρο στις 19:00 για την οποία θα ακολουθηθούν οι ίδιες ακριβώς διαδικασίες ως προς το θέμα της διάθεσης των δωρεάν εισιτηρίων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου