Τοπικές Ειδήσεις

Kτηματολόγιο: Ενας θεσμός σε μεγάλη και αδικαιολόγητη υπηρεσιακή καραντίνα – Aρθρο του Mάνου Kόκκινου

Μια παλαιά βαρειά θετική κληρονομιά που μας άφησε πίσω της η επάρατη Ιταλική κατοχή ήτο το Κτηματολόγιο Ρόδου.
Eνας θεσμός πρωτοπόρος όχι μόνο στην Ελλάδα – τον οποίο 60 και πλέον χρόνια περίπου σκέφθηκε να οργανώσει η Ελληνική Πολιτεία – δεν κινδυνεύει μόνο από τον χρόνο και την αδιαφορία και την εγκατάλειψη των μεταπολεμικών και ιδιαίτερα των μεταπολιτευτiκών Ελληνικών Κυβερνήσεων, αλλά περισσότερο από τους σύγχρονους αξιωματούχους της Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής εξουσίας που αντιμετωπίζουν αυτόν τον σοβαρό θεσμό για την τοπική κοινωνία αλλά περισσότερο για την Ροδιακή οικονομία, δείχνουν ανευθυνότητα, προχειρότητα, έλλειψη συνεργασίας και κατανόησης.
Το Κτηματολόγιο Ρόδου είναι θεσμός οικονομικός και κτηματικός ανεκτίμητος και ιδιαίτερο προνόμιο της Ρόδου, που για πολλά χρόνια μέχρι σήμερα στάθηκε πολύτιμος βοηθός και συμπαραστάτης της τοπικής κοινωνίας και των κτηματικών συναλλαγών και παρά τα κατά καιρούς προβλήματα σε διοικητική και τεχνική στελέχωση και τεχνική υποδομή αντιμετώπισε έστω και με απαράδεκτη καθυστέρηση και ταλαιπωρία τις κτηματικές συναλλαγές.
Όμως παρά τα πολλαπλά λειτουργικά του προβλήματα δεν έκλεισε σχεδόν πόρτες και παράθυρα, αλλά κράτησε ζωντανές τις κτηματικές συναλλαγές έστω και με καθυστέρηση και αιμοδοτούσε έστω και περιορισμένα την τοπική κτηματική οικονομία.
Σήμερα εδώ και λίγους μήνες ζει ένα καθεστώς καραντίνας άγνωστης μέχρι στιγμής χρονικής διάρκειας. Πολλά λέγονται και γράφονται. Λίγα, αν όχι ελάχιστα όμως, προχωρούν και είναι καιρός να σταματήσει αυτός ο λίγος και αργός βηματισμός των όποιων αποφάσεων και ενεργειών.
Είναι ανάγκη να συνεννοηθούν όλοι οι άμεσα και έμμεσα συναρμόδιοι και συνυπεύθυνοι στον προσδιορισμό των φορέων αυτοδιοίκησης ή της κεντρικής εξουσίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Κτηματολογίου, να ψηφισθούν άμεσα οι σχετικές δαπάνες και να κινηθεί άμεσα και με κάθε προβλεπόμενη διαδικασία κατεπείγοντος, να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργολαβικές κατασκευές για την λειτουργικότητα του όλου έργου.
Η νοοτροπία του Πόντιου Πιλάτου ή της αναζήτησης των υπευθύνων αλλά ακόμη και η νοοτροπία παραπομπής των ευθυνών αυτών από ένα αρμόδιο στον άλλο, δεν αντέχουν σε καμμία δικαιολογία.
Η νομοθεσία διαθέτει αρκετές ασφαλιστικές δικλείδες σε παρόμοιες έκτακτες καταστάσεις αντιμετώπισης εκτάκτων γεγονότων και δεν αντέχει η Ροδιακή κοινωνία άλλη σχετική δικαιολογία να μετατοπίσουν ευθύνες και αρμοδιότητες.
Καλό είναι να κινηθούν άμεσα και οι κάθε μορφής ανευθυνουπεύθυνοι, προτού προχωρήσει η λαϊκή αγανάκτηση σε ενέργειες και απόψεις δυναμικές σε βάρος της τοπικής κοινωνίας και τοπικής οικονομίας.
Καλό είναι ακόμη στην όλη αυτή διαδικασία παρέμβασης στο Κτηματολόγιο να αντιμετωπισθούν και να επιλυθούν και κάποια βασικά και τεχνοοικονομικά προβλήματα εκσυγχρονισμού και λειτουργίας σε στελέχωση και τεχνική υποστήριξη, ώστε ο θεσμός να κρατηθεί όρθιος, για να μπορέσει όρθιος και ζωντανός να μπει στο νέο καθεστώς λειτουργίας του Ελληνικού Κτηματολογίου.
Εκτιμούμε το όποιο ενδιαφέρον και τις όποιες προτάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και άλλων τοπικών φορέων, αλλά δυστυχώς αποδεικνύονται αναποτελεσματικές και είναι ανάγκη να τις αναθεωρήσουμε για να αποκτήσουν περισσότερο δυναμισμό και περισσότερη αποτελεσματικότητα.
Κύριοι Αυτοδιοικητικοί και Κρατικοί συναρμόδιοι και συνυπεύθυνοι Αξιωματούχοι, σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και δείξτε περισσότερη υπευθυνότητα για άμεσες και ριζικές λύσεις.
Η Ροδιακή κοινωνία και η οικονομία δεν μπορεί άλλο να περιμένουν.-
Μάνος Κόκκινος
τ.Πρόεδρος του
Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου