Τοπικές Ειδήσεις

Η αρχαία Ρόδος μέσα από τα μάτια των μαθητών: όταν η ιστορία συναντά τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας – Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Καζουλλείου – 2ου ΓΕΛ Ρόδου

ΤΑΞΗ
Σύνοψη
  • Το πρόγραμμα «ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΡΟΔΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» στο Καζούλλειο Λύκειο Ρόδου ενθαρρύνει τους μαθητές να γίνουν ενεργοί ερευνητές της ιστορίας του τόπου τους.
  • Οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες, όπως επιτόπια έρευνα και χρήση σύγχρονων εργαλείων, συνδυάζοντας διάφορες επιστήμες και τέχνες.
  • Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της ικανότητας αξιολόγησης ιστορικών πηγών.
  • Το πρόγραμμα προώθησε τη συζήτηση γύρω από την υπεύθυνη παρουσίαση της πολιτιστικής κληρονομιάς στα ψηφιακά μέσα, ενισχύοντας δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού.

Η διδασκαλία της Ιστορίας αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο, όταν οι μαθητές και οι μαθήτριες παύουν να είναι απλοί αποδέκτες γνώσεων και μετατρέπονται σε ενεργούς ερευνητές, δημιουργούς και αφηγητές του παρελθόντος. Με αυτή τη φιλοσοφία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2025-26 στο Καζούλλειο – 2ο Γενικό Λύκειο Ρόδου Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων, με τίτλο «ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ : ΑΡΧΑΙΑ ΡΟΔΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ». Κεντρικό θέμα του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος ήταν η μελέτη της αρχαίας Ρόδου και η δημιουργική προβολή της μέσα από τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στόχος του προγράμματος ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες να γνωρίσουν την ιστορία της αρχαίας Ρόδου, να έρθουν σε επαφή με σημαντικά μνημεία και τοπόσημα του νησιού, να ανακαλύψουν πτυχές της καθημερινής και δημόσιας ζωής των αρχαίων Ροδίων καθώς και να μελετήσουν την καλλιτεχνική δημιουργία και τις σημαντικές προσωπικότητες που ανέδειξε ο τόπος μας. Παράλληλα, επιχειρήθηκε να αναδειχθεί η στενή σχέση ανάμεσα στον χώρο, την ιστορία και τα μνημεία, ώστε οι μαθητές να αντιληφθούν ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν αποτελεί κάτι μακρινό ή στατικό, αλλά ένα ζωντανό στοιχείο της σύγχρονης ταυτότητάς μας.

Η υλοποίηση του προγράμματος βασίστηκε σε ομαδοσυνεργατική, βιωματική και ανακαλυπτική μεθοδολογία. Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες, πραγματοποίησαν επιτόπια έρευνα και παρατήρηση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, κατέγραψαν ψηφιακά το υλικό τους και αξιοποίησαν σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας και δημιουργίας περιεχομένου. Η εκπαιδευτική διαδικασία απέκτησε έτσι έναν έντονα διαθεματικό χαρακτήρα, συνδυάζοντας την Ιστορία με την Ιστορία της Τέχνης, τη φωτογραφία, τη γλώσσα, τις νέες τεχνολογίες και την οπτικοακουστική έκφραση.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην καλλιέργεια της ιστορικής σκέψης και της κριτικής προσέγγισης των πηγών. Οι μαθητές δεν περιορίστηκαν στην απλή αναπαραγωγή πληροφοριών, αλλά κλήθηκαν να αξιολογήσουν, να ερμηνεύσουν και να παρουσιάσουν ιστορικό υλικό με τρόπο σύγχρονο, τεκμηριωμένο και δημιουργικό. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, λειτούργησαν ως νεαροί ιστορικοί, δημοσιογράφοι και δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου, παράγοντας άρθρα, φωτογραφικό υλικό, βίντεο και podcasts. Τα έργα των μαθητών του Καζουλλείου είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο (https://2lyk-rodou.dod.sch.gr/ ) καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του σχολείου (facebook : Καζούλλειο Γενικό Λύκειο Ρόδου, instagram : kazoulleio_geniko_lykeio_rodou).

Παράλληλα, αναπτύχθηκε γόνιμος προβληματισμός γύρω από την υπεύθυνη παρουσίαση της πολιτιστικής κληρονομιάς στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και τη σχέση της με την καθημερινότητα και την τουριστική φυσιογνωμία της Ρόδου. Οι μαθητές συζήτησαν για τις δυνατότητες αλλά και τις ευθύνες που συνεπάγεται η ψηφιακή προβολή της ιστορίας, καλλιεργώντας δεξιότητες ψηφιακού και οπτικοακουστικού γραμματισμού καθώς και στάσεις υπεύθυνης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το πρόγραμμα συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη συνεργατικών δεξιοτήτων, στην εξοικείωση με τη μεθοδική οργάνωση και υλοποίηση ενός έργου, αλλά και στην ενίσχυση της ικανότητας παραγωγής γραπτού και ψηφιακού περιεχομένου. Κυρίως, όμως, ενίσχυσε την τοπική πολιτιστική συνείδηση των μαθητών και τον σεβασμό τους απέναντι στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Η ενασχόληση με την τοπική ιστορία αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε έναν τόπο όπως η Ρόδος, όπου το ιστορικό παρελθόν παραμένει ορατό και ζωντανό μέσα στον ίδιο τον αστικό και φυσικό χώρο. Τα αρχαία μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι παραδόσεις και οι πολιτιστικές διαδρομές του νησιού αποτελούν πολύτιμα στοιχεία συλλογικής μνήμης και πολιτιστικής συνέχειας. Η γνωριμία των μαθητών με την ιστορία του τόπου τους δεν ενισχύει μόνο τη γνώση, αλλά καλλιεργεί βαθύτερους δεσμούς με την τοπική κοινωνία, ενδυναμώνει την ιστορική συνείδηση και συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών και υπεύθυνων πολιτών.

Παράλληλα, η αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών μέσων δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για την περαιτέρω ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η δημιουργία μαθητικών ψηφιακών αρχείων, αφισών, βίντεο, κολάζ, άρθρων και εκπαιδευτικών podcasts μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην εκπαίδευση, την κοινωνία και τον πολιτισμό. Επιπλέον, η συνεργασία σχολείων με πολιτιστικούς φορείς, μουσεία, αρχεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και τοπικά μέσα ενημέρωσης ενισχύει ακόμη περισσότερο τη βιωματική προσέγγιση της ιστορίας και να προσφέρει στους μαθητές και στις μαθήτριες ουσιαστικές ευκαιρίες συμμετοχής σε δράσεις πολιτισμού και δημόσιας ιστορίας.

Η Ρόδος, ως τόπος με μακραίωνη ιστορική παρουσία και διεθνή πολιτιστική ακτινοβολία, προσφέρει ένα μοναδικό πεδίο εκπαιδευτικής έρευνας και δημιουργίας. Η σύνδεση της τοπικής ιστορίας με τις νέες τεχνολογίες και τη σύγχρονη επικοινωνία μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά όχι μόνο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς πολιτών που θα προσεγγίζει τον πολιτισμό με γνώση, υπευθυνότητα και δημιουργικότητα.

Σε μια εποχή, κατά την οποία η πληροφορία μεταδίδεται με ταχύτητα και η εικόνα κυριαρχεί, η εκπαίδευση οφείλει να δίνει στους νέους ανθρώπους τα εφόδια για να προσεγγίζουν το παρελθόν με γνώση, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα. Η αρχαία Ρόδος δεν αποτελεί μόνο αντικείμενο μελέτης, αλλά πηγή έμπνευσης, ταυτότητας και ενεργού συμμετοχής στον σύγχρονο πολιτιστικό διάλογο. Μέσα από δράσεις όπως αυτή, οι μαθητές αντιλαμβάνονται ότι η Ιστορία δεν ανήκει μόνο στα βιβλία και στα μουσεία· ανήκει και στους ίδιους, που καλούνται να τη γνωρίσουν, να τη σεβαστούν και να τη μεταδώσουν στις επόμενες γενιές με σύγχρονο και ουσιαστικό τρόπο.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 33 μαθήτριες και μαθητές της Α΄ Λυκείου. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί οι φιλόλογοι, Αθανασόπουλος Παναγιώτης και Κουντούρης Αναστάσιος.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗

Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.