Τοπικές Ειδήσεις

Χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση η Δωδεκάνησος στον ανασχηματισμό

• Μόνο ο καρπαθιακής καταγωγής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης παραμένει στο χαρτοφυλάκιό του

Δυσάρεστη έκπληξη επεφύλαξε για τους Δωδεκανήσιους η νέα σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, αφού ο νομός μας μένει πλέον χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο νέο υπουργικό Συμβούλιο.
Εκτός κυβερνητικού σχήματος βρέθηκε ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς ο οποίος καθαιρέθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού και κανένας βουλευτής από το νομό μας δεν έλαβε θέση υπουργού, αναπληρωτή ή υφυπουργού, αν και η εκλογική Περιφέρεια της Δωδεκανήσου έφερε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, με 30.52% και το κυβερνών κόμμα να τερματίζει πρώτο και με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα στα περισσότερα νησιά.
Μόνο ο Γιώργος Γεραπετρίτης με καταγωγή από την Κάρπαθο και εκ των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρέμεινε αμετακίνητος στο χαρτοφυλάκιό του στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Γιάννης Παππάς, είχε άριστη συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους της Δωδεκανήσου, για θέματα όχι μόνο αποκλειστικά της αρμοδιότητάς του, προωθώντας λύσεις σε διάφορα ζητήματα.
Στις εθνικές εκλογές του 2023 υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ πέτυχε το εντυπωσιακό 46,97% κερδίζοντας τις 4 από τις 5 βουλευτικές έδρες (Γ. Παππάς, Μ. Κόνσολας, Μ. Ιατρίδη, Β. Υψηλάντης), όταν σχεδόν ένας στους δύο Δωδεκανήσιους ψήφισε ΝΔ και ο εκλογικός χάρτης βάφτηκε καταγάλανος.
Το ίδιο και στις περιφερειακές εκλογές, όπου ο «γαλάζιος» Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος πέτυχε έναν εκλογικό θρίαμβο τον περασμένο Οκτώβριο. «Καθάρισε» από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών κι επανεξελέγη περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, για τρίτη συνεχή θητεία, με το ασύλληπτο ποσοστό 66,54%, φέροντας το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά, μετά τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη. Ο Γιώργος Χατζημάρκος όχι μόνο έσπασε το ρεκόρ όσον αφορά στα ποσοστά του, αλλά ταυτόχρονα είναι ο πρώτος που εξελέγη για τρίτη συνεχόμενη θητεία στο Νότιο Αιγαίο.
Πολλοί Νεοδημοκράτες απογοητευμένοι εκφράζουν από χθες τη δυσαρέσκειά τους και μέσα από τα social media και υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός παραγκώνισε τα νησιά μας στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ υπενθυμίζουν το γεγονός ότι και στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν υπήρχε υποψηφιότητα από τα Δωδεκάνησα.
Την ίδια στιγμή επισημαίνεται ότι ακόμη δεν έχει επιταχυνθεί η διαδικασία της εφαρμογής για επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, καταγράφοντας συνεχόμενη αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και στα πιο ακριβά καύσιμα σε όλη την Ελλάδα, ενώ καθυστερήσεις σημειώνονται και στην καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου που αποτελεί ένα μικρό ανάχωμα στις υπερβολικές αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων, λόγω της γεωγραφικής απόστασης και από το κέντρο.
Επίσης, η Ρόδος είναι το μόνο νησί σε όλη την Ελλάδα που έχουν «εισβάλει» από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεκάδες κλιμάκια που πραγματοποιούν σαρωτικούς ελέγχους και επιβάλλουν πρόστιμα χιλιάδων ευρώ, «αρμέγοντας» ουσιαστικά -όπως λένε οι επιχειρηματίες- τις τοπικές επιχειρήσεις.
Η Δωδεκάνησος που προσφέρει διαχρονικά ένα σημαντικό μέρος του ΑΕΠ στον κρατικό κορβανά, δικαιολογημένα διαμαρτύρεται ότι δεν της αποδίδονται, αυτά που με βάση την συμβολή της, δικαιούται.
Η μη εκπροσώπηση της Δωδεκανήσου στην κυβέρνηση εκλαμβάνεται από τους πολίτες ως μια απαξιωτική ενέργεια, αφού τα νησιά μας χρειάζονται ουσιαστική εκπροσώπηση για τη επίλυση των θεμάτων νησιωτικότητας, ενώ για μία ακόμη φορά δυναμική παραμένει η παρουσία πολιτικών με καταγωγή από την Κρήτη στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Οι συνεχείς αλλαγές σε επίπεδο κυβέρνησης καθυστερούν και μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση που μέχρι να ενημερώσει υπουργούς για θέματα που αφορούν στο χαρτοφυλάκιο τους -αναμένοντας υλοποίηση των δεσμεύσεων- καλείται να επανέλθει σε διαδικασία ενημέρωσης με συνέπεια ο χρόνος να λειτουργεί εις βάρος της κυβέρνησης και της προόδου της περιοχής.
Τη θέση του Γιάννη Παππά καταλαμβάνει ο Κερκυραίος βουλευτής και πλέον υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, ο οποίος είναι αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία, απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, καθώς και του Επιχειρησιακού Κέντρου Εκπαιδεύσεως του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

Δήλωση Γιάννη Παππά

O κ. Γ. Παππάς προέβη χθες στην ακόλουθη δήλωση:
Σήμερα κλείνει ένας κύκλος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή που μου έκανε, δίνοντάς μου τη δυνατότητα, να προσφέρω στα νησιά μας και να υπερασπιστώ τα συμφέροντα και τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών μας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής προσπάθησα να αναδείξω περισσότερο, μέσω του θεσμού των «Περιφερειακών Διαλόγων», που εμπνευστήκαμε με τους συνεργάτες μου, ζητήματα νησιωτικότητας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι σε όλα τα νησιά. Είμαι υπερήφανος που δώσαμε μόνιμη λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των στελεχών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ στο ακριτικό Καστελλόριζο, χαράσσοντας έτσι την οδό, για ανάλογες μελλοντικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, δρομολογήσαμε την εξεύρεση λύσεων, για το μείζον ζήτημα της λειψυδρίας στη νησιωτική χώρα.
Ως νησιώτης και Δωδεκανήσιος, θα συνεχίσω να τιμώ την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, που κράτησαν όρθια τη ΝΔ και την ανέδειξαν πρώτη δύναμη και στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, προσφέροντας με όλες τις δυνάμεις μου. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην νέα κυβέρνηση και προσωπικά στον καλό φίλο και συνάδελφο Στέφανο Γκίκα, που με διαδέχεται.

Η νέα σύνθεση της Κυβέρνησης

Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας
και Οικονομικών
Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας
Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης: Βασίλης Σπανάκης
Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης: Κώστας Γκιουλέκας
Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Υπουργείο Παιδείας,
Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης
Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός: Ζέττα Μακρή
Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης
Αναπληρώτρια Υπουργός:
Ειρήνη Αγαπηδάκη
Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός: Βασίλης Οικονόμου
Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάος

Υπουργείο Περιβάλλοντος
και Ενέργειας
Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης
Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργός: Τάκης Θεοδωρικάκος
Υφυπουργός: Ζωή Ράπτη
Υφυπουργός: Άννα Μάνη -Παπαδημητρίου

Υπουργείο Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Νίκη Κεραμέως
Υφυπουργός: Κώστας Καραγκούνης
Υφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας

Υπουργείο Πολιτισμού
Υπουργός: Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργός: Ιάσων Φωτήλας

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Υπουργός: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργείο Κοινωνικής
Συνοχής και Οικογένειας
Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα

Υπουργείο Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης
Υφυπουργός: Χρήστος Κέλλας

Υπουργείο Ναυτιλίας
και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Χρήστος Στυλιανίδης
Υφυπουργός: Στέφανος Γκίκας

Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη
Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης
και Πολιτικής Προστασίας
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός: Χρήστος Τριαντόπουλος
Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς

Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης
Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Γιώργος Μυλωνάκης

Η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες στις 18:00 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σήμερα στις 10:00 θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το υπουργικό συμβούλιο υπό τη νέα σύνθεση με τα θέματα ημερήσιας διάταξης που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου