Ειδήσεις

Ελεύθεροι χωρίς όρους ο Δήμαρχος και 4 αιρετοί του Δήμου Χάλκης που κατηγορούνται για απιστία

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν χθες μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και του Εισαγγελέως Υπηρεσίας, ο δήμαρχος Χάλκης κ. Μ. Πατρός κι ακόμη 4 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου κατηγορούμενοι για απιστία με περιουσιακή ζημία άνω των 30.000 ευρώ τελεσθείσα από κοινού.
Προχθές απολογήθηκαν κι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους ακόμη 8 αιρετοί.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η δίωξη εις βάρος τους ασκήθηκε μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά στις διαδικασίες μίσθωσης και τήρησης της μισθωτικής σύμβασης, που κατήρτησε η δημοτική αρχή με εταιρεία για το δημοτικό ξενώνα και το συνεδριακό κέντρο στο νησί, τον Απρίλιο του 2011.
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να αρκέστηκαν για την υπογραφή της μίσθωσης στην ιδιωτική εταιρεία στην δόση τραπεζικών επιταγών και όχι εγγυητικών επιστολών τράπεζας, οι οποίες είναι ασφαλέστερες μορφές εξασφάλισης των αξιώσεων, διότι εφόσον συντρέξουν οι προϋποθέσεις της κατάπτωσης αυτών, η πληρωμή του ποσού γίνεται άμεσα και χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε δικαστικό αγώνα, χωρίς να συντρέχει μάλιστα ο κίνδυνος να καταστούν ακάλυπτες ελλείψει διαθέσιμου υπολοίπου, της εκδότριας τράπεζας μη δυνάμενης να ελέγξει την ύπαρξη έγκυρης κύριας οφειλής ή την επέλευση του ασφαλιστέου κινδύνου.
Εν τέλει, μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός πράγματι επήλθε, καθώς το πρώτο ετήσιο μίσθωμα δεν καταβλήθηκε, ενώ οι δύο τραπεζικές επιταγές που είχαν δοθεί αντικαταστάθηκαν όχι με δύο ισόποσες εγγυητικές επιστολές τράπεζας, αλλά με άλλες δύο μεταχρονολογημένες ισόποσες τραπεζικές επιταγές με φερόμενη ημερομηνία έκδοσης την 1η Νοεμβρίου 2011, οι οποίες στην συνέχεια αντικαταστάθηκαν με άλλες δύο μεταχρονολογημένες ισόποσες τραπεζικές επιταγές.
Απολογούμενος ενώπιον της κ. Ανακρίτιας ο Δήμαρχος Χάλκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η μισθώτρια ως εγγύηση για την τήρηση των όρων του μισθωτηρίου παρέδωσε στο Δήμο επιταγή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου εκδόσεως της, ποσού 100.000 € με ημερομηνία εκδόσεως την 04-06-2011 και επιταγή της ίδιας Τράπεζας εκδόσεως της, ποσού 80.050 € με ημερομηνία εκδόσεως την 04-06-2011.
Τις επιταγές αυτές ανέλαβε την υποχρέωση να αντικαταστήσει εντός μηνός από την υπογραφή του ως άνω συμφωνητικού η εταιρεία με εγγυητικές επιστολές αντίστοιχων ποσών, οι οποίες θα επιστρέφοντο σ’ αυτήν κατά τη λήξη της μίσθωσης και εφόσον αυτή θα είχε τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη σύμβαση μίσθωσης.
Οι παραπάνω επιταγές επεστράφησαν στην ως άνω εταιρεία και αντικαταστάθηκαν με άλλες δύο ισόποσες μεταχρονολογημένες και συγκεκριμένα:
Στις 14-02-2012 η μισθώτρια εταιρεία κοινοποίησε στο Δήμο αγωγή της ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την οποία ζητούσε από το Δήμο να της καταβάλει το ποσό των 68.280,44€ ως αποζημίωση για δήθεν δαπάνες που πραγματοποίησε αυτή για λογαριασμό του Δήμου στο μίσθιο ξενοδοχείο.
Στις 25-10-2011 το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του είχε απορρίψει το αίτημα της μισθώτριας εταιρείας για συμψηφισμό των μισθωμάτων 2011 και 2012 με τις δήθεν δαπάνες τις πραγματοποιηθείσες από την μισθώτρια στο δημοτικό ξενώνα.
Την 1-11-2011 ο Δήμαρχος απέστειλε εξώδικο στην μισθώτρια καλώντας την να καταβάλει το μίσθωμα έτους 2011 κι ότι δεν είχε παραδώσει τις εγγυητικές επιστολές.
Στις 18-9-2012 η μισθώτρια εταιρεία επέδωσε στο Δήμο Χάλκης την από 17-09-2012 εξώδικη γνωστοποίησή της με την οποία κατήγγειλε τη σύμβαση μίσθωσης επικαλούμενη την ύπαρξη δήθεν πραγματικών ελαττωμάτων στο μίσθιο ξενοδοχείο.
Σ’ απάντηση της εξώδικης καταγγελίας ο Δήμος Χάλκης επέδωσε στην μισθώτρια εξώδικη απάντησή του αντικρούοντας όλους τους ψευδείς ισχυρισμούς της.
Στις 05-11-2012 οι επιταγές που είχαν εκδοθεί ως εγγύηση της μισθώτριας ότι θα τηρούσε τους όρους του ως άνω ιδιωτικού συμφωνητικού, δεν πληρώθηκαν και σφραγίστηκαν λόγω ανακλήσεώς τους με επαρκές υπόλοιπο .
Ο Δήμος προέβη στην έκδοση της υπ’ αριθμ. 397/2013 διαταγής πληρωμής προκειμένου να καλύψει κάθε απαίτησή του από την παράνομη και αυθαίρετη καταγγελία της μίσθωσης και τη μη τήρηση των όρων του ιδιωτικού συμφωνητικού μισθώσεως με υπαιτιότητα της μισθώτριας εταιρείας.
Κατά της διαταγής πληρωμής η μισθώτρια εταιρεία άσκησε την από 20-05-2013 ανακοπή της ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, η συζήτηση της οποίας ορίστηκε μετά από αναβολές για τις 14-2-2019.
Στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο Χάλκης με την υπ’ αριθμ. 5/20-01-2013 απόφασή του αποφάσισε ομοφώνως να εξουσιοδοτήσει το Δήμαρχο, Μιχαήλ Πατρό, και τον Αντιδήμαρχο, Ασκληπειό Μαρκάκη, να παραλάβουν από κοινού ή μεμονωμένα, τα κλειδιά του Δημοτικού Ξενώνα από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της μισθώτριας εταιρείας, με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος του Δήμου για την άκυρη καταγγελία της μίσθωσης από την μισθώτρια εταιρεία.
Τέλος με την από 8-9-2016 αγωγή του ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου ο Δήμος Χάλκη, που θα συζητηθεί μετά από αναβολή σε δικάσιμο της 14-2-2019 ζητάει ως αποζημίωση το ποσό των 271.536,95€ για θετική ζημία του από την παράνομη συμπεριφορά της μισθώτριας εταιρείας.
Ως συνήγοροι των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κκ Νίκος Πέρος και Μηνάς Τσέρκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου