ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύριο η δεύτερη συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 2024

Την Πέμπτη 16 Μαΐου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η δεύτερη συνε­δρί­αση λογο­δο­σίας της δημο­τι­κής αρχής. Αυτή τη φορά υπο­βλή­θη­καν προς συζή­τηση τρία θέματα από τους δημο­τι­κούς συμ­βού­λους και δύο από τους προ­έ­δρους των Δημο­τι­κών Κοι­νο­τή­των.

Συγκε­κρι­μένα ο δημο­τι­κός σύμ­βου­λος της ελάσ­σο­νος μειο­ψη­φίας, Ευάγ­γε­λος Μαν­δρα­κός ζήτησε ενη­μέ­ρωση σχετικά με την μετα­φορά της πυρο­σβε­στι­κής υπη­ρε­σίας από το κέντρο της πόλης. Επίσης ζήτησε ενη­μέ­ρωση ανα­φο­ρικά με το σχε­δια­σμό και τον προ­γραμ­μα­τι­σμό για την ανά­πλαση και αξιο­ποί­ηση εμβλη­μα­τι­κών και ιστο­ρι­κών κτηρίων και ακι­νή­των που βρί­σκο­νται στην πόλη της Ρόδου, (Παλιό Νοσο­κο­μείο της Ρόδου, Ροδιακή Επαυλη, Συγκρό­τημα της Νέας Αγοράς, Βίλλα ΑΚΑΒΗ, ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ, Παλιό ΠΙΚΠΑ και στρα­τό­πεδο, Παλιό γηρο­κο­μείο στην Ορφα­νί­δου, Γήπεδο του ΔΩΡΙΕΑ στη συμβολή την οδών Δημο­κρα­τίας και Κομνη­νών, Παλιό Ορφα­νο­τρο­φείο Θηλέων στην οδό Καπο­δί­στρια). Τέλος ζήτησε να ενη­με­ρω­θεί για το χρο­νο­διά­γραμμα απο­πε­ρά­τω­σης του οδικού δικτύου από τα σφαγεία μέχρι το Νεκρο­τα­φείο.

Ο δημο­τι­κός σύμ­βου­λος της ελάσ­σο­νος μειο­ψη­φίας, Εμμα­νουήλ Σαρικάς ζήτησε ενη­μέ­ρωση για τον προ­γραμ­μα­τι­σμό μικρών έργων που μπορούν να γίνουν άμεσα καθώς και των μεγα­λύ­τε­ρων έργων σε βάθος πεντα­ε­τίας.

Πρόταση για ανάληψη πρω­το­βου­λίας από το Δήμο Ρόδου για την κατάρ­γηση ή τρο­πο­ποί­ηση των δια­τά­ξεων έκπτω­σης αιρετών εξαι­τίας οφειλών προς Δήμους και επι­χει­ρή­σεις των ΟΤΑ κατέ­θεσε ο δημο­τι­κός σύμ­βου­λος κ. Ιωάννης Φλε­βά­ρης μέλος της παρά­τα­ξης της μεί­ζο­νος μειο­ψη­φίας «Με Δύναμη για τη Ρόδο» με επι­κε­φα­λής τον κ. Αντώνη Καμπου­ράκη.

Αφορμή για την υποβολή του συγκε­κρι­μέ­νου αιτή­μα­τος είναι προ­φα­νώς η έκπτωση του πρώην δημο­τι­κού συμ­βού­λου της παρά­τα­ξης του Αντώνη Καμπου­ράκη και πρώην δήμαρ­χος του πρώην δήμου Πετα­λου­δών, κ. Μιχάλη Κορδίνα.

Όπως έγραψε η «δημο­κρα­τική», ο Δήμος Ρόδου κοι­νο­ποί­ησε στην Απο­κε­ντρω­μένη Διοί­κηση Αιγαίου την 9η Απρι­λίου 2024 έγγραφο του Τμή­μα­τος Ταμείου με το οποίο καθί­στα­ται σαφές ότι το σύνολο των οφειλών του κ. Κορδίνα ανέρ­χε­ται στο ποσό των 750.196,58 ευρώ εκ των οποίων τα 740.257,30 ευρώ αφορούν πράξεις κατα­λο­γι­σμού ενώ το ύψος των λοιπών οφειλών (κλήσεις, ΤΑΠ κλπ) ανέρ­χο­νται σε 9.939,28 ευρώ. Για τα ποσά αυτά δεν έχει υπάρξει εξό­φληση ή ρύθμιση με τμη­μα­τική κατα­βολή.

Ο κ. Κορ­δί­νας προ­σέ­φυγε ενώπιον του Γ’ Τμή­μα­τος του Συμ­βου­λίου της Επι­κρα­τείας, κατά της Απο­κε­ντρω­μέ­νης Διοί­κη­σης Αιγαίου για την ακύρωση της από­φα­σης της γραμ­μα­τέως Απο­κε­ντρω­μέ­νης Διοί­κη­σης Αιγαίου.

Η παρά­ταξη «Με Δύναμη για τη Ρόδο», είχε υπε­ρα­σπι­στεί τον κ. Κορδίνα, προ­σπα­θώ­ντας να ανα­τρέ­ψει την έκπτωσή του από το αξίωμα του δημο­τι­κού συμ­βού­λου. Τη στήριξή του στον έκπτωτο δημο­τικό σύμ­βουλο είχε εκφρά­σει ο δήμαρ­χος κ. Αλέ­ξαν­δρος Κολιά­δης.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι με απόφαση της Απο­κε­ντρω­μέ­νης Διοί­κη­σης Ν. Αιγαίου κρίθηκε έκπτω­τος από το δημο­τικό συμ­βού­λιο και ο πρώην αντι­δή­μαρ­χος και μέλος της παρά­τα­ξης του δημάρ­χου Αλέ­ξαν­δρου Κολιάδη, κ. Βάιος Καλο­πή­τας καθώς από το 2015, μέχρι και την 14η Αυγού­στου του 2023, ήταν δια­χει­ρι­στής και εταίρος με ποσοστό 50%, Ιδιω­τι­κής Τεχνι­κής Εται­ρείας, που συνερ­γα­ζό­ταν με το Δήμο Ρόδου.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Ο πρό­ε­δρος της Κοι­νό­τη­τας Μαρι­τσών κ. Γεώρ­γιος Παπα­δη­μή­τρης θέτει προς συζή­τηση το θέμα της διαρ­ρύθ­μι­σης της κεντρι­κής πλα­τείας της Κοι­νό­τη­τας Μαρι­τσών και της καθόδου για την προ­στα­σία των πεζών με δια­χω­ρι­σμό της διέ­λευ­σης οχη­μά­των και διέ­λευ­σης πεζών με τοπο­θέ­τηση μεταλ­λι­κών κιγκλι­δω­μά­των και οριο­θέ­τηση χώρων στάθ­μευ­σης.

Τέλος, ο πρό­ε­δρος της Κοι­νό­τη­τας Παρα­δει­σίου κ. Κυριά­κος Μαλιω­τά­κης ζήτησε να συζη­τη­θεί η κυκλο­φο­ριακή επι­βά­ρυνση της κοι­νό­τη­τας Παρα­δει­σίου από την λει­τουρ­γία του αερο­δρο­μίου.

Σημειώ­νε­ται ότι η συνε­δρί­αση λογο­δο­σίας, είναι μία νέα δια­δι­κα­σία που θεσμο­θε­τή­θηκε από το Υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών, με σκοπό τον έλεγχο των πεπραγ­μέ­νων του έργου και της δράσης της δημο­τι­κής αρχής, την οποία χαι­ρέ­τι­σαν ο δήμαρ­χος και όλοι οι σύμ­βου­λοι της πλειο­ψη­φίας και της μειο­ψη­φίας.

Στην πρώτη αυτή συνε­δρί­αση κυριάρ­χησε το θέμα της λήψης δανείου που ζήτησε να συζη­τη­θεί ο επι­κε­φα­λής της παρά­τα­ξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κ. Καλετός Πότσος, ο οποίος έθεσε παράλ­ληλα το ερώτημα γιατί δεν διεκ­δι­κεί η δημο­τική αρχή τους παρά­νομα παρα­κρα­τη­θέ­ντες πόρους από την κυβέρ­νηση.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.