Τοπικές Ειδήσεις

Καραγεωργόπουλος στη «δ»: Δεν οφελούνται οι εργαζόμενοι από το νομοσχέδιο Xατζηδάκη

Αντίθετη στο νομοσχέδιο που παρουσίασε την Τετάρτη, ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης εμφανίζεται η ΓΣΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας) με το επιχείρημα ότι δεν ωφελούνται αλλά και δεν προστατεύονται πλέον οι εργαζόμενοι αφού καταστρατηγούνται μια σειρά από δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες.
Μιλώντας στην «δημοκρατική», ο Γραμματέας Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων ΓΣΕΕ, κ. Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, ήταν κατηγορηματικός:
«Αυτό που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης ως ένα νομοσχέδιο προς όφελος των εργαζομένων, είναι ακριβώς το αντίθετο. Δεν πρόκειται περί διευθέτησης, όπως το παρουσίασε ο υπουργός. Στην πραγματικότητα, προσπαθεί να υπερκεράσει τις συλλογικές συμφωνίες στον χώρο απασχόλησης, να μην υπάρχει έλεγχος από την συλλογική εκπροσώπηση των εργαζομένων ως προς την τήρηση των όρων κάθε συμφωνίας και να περάσουμε σε ατομική διευθέτηση, όπου εκεί ο αδύναμος κρίκος είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος.
Αντιλαμβάνεστε ότι κανένας δεν θα μπορεί να αντιταχθεί στις απαιτήσεις των εργοδοτών για διευθέτηση του χρόνου εργασίας αφού θα δει την πόρτα της εξόδου. Με το νομοσχέδιο αυτό, απελευθερώνονται και οι απολύσεις οπότε διευκολύνονται πλέον οι απολύσεις με τους εργοδότες να έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα.
Από εκεί και πέρα, ο εργαζόμενος δεν θα έχει πολλά περιθώρια αντίδρασης και θα είναι πολύ δύσκολο να αναζητήσει το δίκιο του στα δικαστήρια, ενώ η επόμενη μέρα, δεν θα είναι καθόλου εύκολη αφού δεν θα μπορέσει ούτε να επιστρέψει στην εργασία του, ούτε και να πάρει αποζημίωση. Όλες αυτές οι ρυθμίσεις γίνονται εκ του πονηρού…»

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πολύ σημαντική ρύθμιση την οποία αναφέρει ο κ. Καραγεωργόπουλος είναι η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και η –υποτιθέμενη- μετατροπή της σε ‘ανεξάρτητη αρχή’.
«Η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και η -υποτιθέμενη- μετατροπή της σε ‘ανεξάρτητη αρχή’ θα έχει δραματικά αποτελέσματα. Μετά το πέρας της πανδημικής κρίσης, αναμένεται στους εργασιακούς χώρους να επικρατήσουν απίστευτες καταστάσεις ασυδοσίας εκ μέρους των εργοδοτών: άλλοι με πρόσχημα τα οικονομικά προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουν, και άλλοι επειδή είναι… κατ’ επάγγελμα παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας, όλο αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος των εργαζομένων.
Μην ξεχνάτε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας υπόκειται στο υπουργείο και με πρόσχημα την ‘ανεξαρτησία’ δεν θα υπάρχει καμία απαίτηση λογοδοσίας αλλά ούτε και έλεγχος από τους κοινωνικούς φορείς, ούτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Κι αυτό γιατί ως ανεξάρτητη αρχή, δεν θα μπορέσει να μπει στην βάσανο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Εμείς, ως ΓΣΕΕ έχουμε πολύ μεγάλες επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα είναι ‘ανεξάρτητο’ αυτό το σώμα και με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει τελικώς, υπέρ των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα δίνει πολλά και ισχυρά εργαλεία στους εργοδότες αλλά και περιθώριο να λειτουργήσουν κάποιοι εις βάρος της εργασίας.
Χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα (όπως π.χ. η απεργία, οι διευκολύνσεις στην άσκηση της συνδικαλιστικής δράσης κ.ά.) αντιλαμβάνεστε ότι ο κόσμος της μισθωτής εργασίας καθίσταται πολύ ευάλωτος από εδώ και στο εξής», όπως τόνισε.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Όπως υπογράμμισε, ο Γραμματέας Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων ΓΣΕΕ, τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα και θα ληφθούν αποφάσεις για τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι απορυθμίσεις που εισάγονται με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, χωρίς να εξαιρούνται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δράσεις:
«Βεβαίως, θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο καλής συνεννόησης ώστε να αποσυρθούν ή να βελτιωθούν διατάξεις του νομοσχεδίου και να περάσουν αιτήματα των εργαζομένων», κατέληξε ο κ. Καραγεωργόπουλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου