Ρεπορτάζ

Ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ο υποψήφιος δήμαρχος Δ. Κρητικός στην προεκλογική του ομιλία

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Ρόδου για να παρακολουθήσει την κεντρική προεκλογική ομιλία του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ρόδος Αξιών», ιατρού κ. Δημήτρη Κρητικού.
Ο κ. Κρητικός ξεκίνησε την ομιλία του με μια σύντομη ιστορία, που μπορούσε, όπως είπε να είναι στην καθημερινότητα του καθενός:
«Είναι ένα βράδυ του φθινοπώρου που μας πέρασε. Μια άλλη τουριστική σεζόν, οδεύει προς το τέλος της. Το βράδυ εκείνο, οδηγώντας προς το γραφείο ενός καλού μου φίλου για μια συνάντηση, περνώ από τους πιο κεντρικούς και πολυσύχναστους δρόμους της πόλης μας. Η εικόνα της Ρόδου, της πόλης που ανδρώθηκα και τόσο αγαπώ, με πληγώνει. Εγκαταλελειμμένα σχεδόν πάρκα, αμυδρός φωτισμός, εκτεθειμένοι οι λίγοι πεζοί σε ανασφαλή πεζοδρόμια, κάδοι σκουπιδιών που χάσκουν ανοικτοί. Κακοσυντηρημένοι δρόμοι γεμάτοι από κινδύνους. Καμία πρόβλεψη για τα ΑΜΕΑ, καμία ειδική λωρίδα για δίτροχα. Οι πεζόδρομοι σχεδόν ανύπαρκτοι. Στο μυαλό μου περιστρέφονται πολλές σκέψεις. Με κατακλύζουν ερωτηματικά και με πιάνει μια θλίψη. Γιατί αυτή η Ρόδος; Αυτή μας αξίζει; Πού είναι η αίγλη και το κύρος που είχε κάποτε; Τι φταίει για όλα αυτά; Καθώς στο μυαλό μου έρχονται η μια μετά την άλλη οι εικόνες από τα ταξίδια που έχω κάνει σε άλλες πόλεις, σε πολλά μέρη του κόσμου, και σχεδόν θλίβομαι για την εικόνα που αντικρίζω, ένα συμβάν που γίνεται μπροστά μου, κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Λίγα μέτρα πιο κάτω, ένα νεαρό παιδί, είναι σωριασμένο στο δρόμο. Το μηχανάκι που οδηγούσε, γλίστρησε στη φρεσκοβρεγμένη από το ψιλόβροχο άσφαλτο. Το παλληκάρι, χτύπησε στο κράσπεδο και στρώθηκε ανάσκελα στο οδόστρωμα. Πολλοί περαστικοί, σοκαρισμένοι, έτρεξαν γύρω του. Το μηχανάκι πετάχτηκε πολλά μέτρα πιο κάτω και μια μητέρα που κρατούσε το παιδί της στο πεζοδρόμιο, μόλις που …τη γλύτωσαν. Κατέβηκα από το αυτοκίνητό μου και προσφέρθηκα σαν γιατρός να φροντίσω τον νεαρό,. Λίγα λεπτά μετά, το ασθενοφόρο έφτασε και τον παρέλαβε….»


Ο κ. Κρητικός τόνισε ότι και αυτό το περιστατικό τον έκανε να αναρωτιέται πώς μπορούν να αλλάξουν όλα αυτά; Που είναι οι άνθρωποι εκείνοι που θέλουν και μπορούν να κάνουν τον τόπο ανθρώπινο, φωτεινό, καθαρό, πολιτισμένο, ασφαλή;
Την 26η Σεπτεμβρίου στο γραφείο ενός φίλου συγκεντρώθηκε μια ομάδα ανθρώπων που δεν γνωρίζονταν όλοι μεταξύ τους και αντήλλαξαν προβληματισμούς και ιδέες για την ποιότητα της ζωής στο νησί…
«Κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν βρέθηκε εκεί για να κερδίσει κάτι. Κανένας δεν ανήκε σε κανένα κόμμα, κανέναν πολιτικό χώρο. Δεν εκπροσωπούσε τα συμφέροντα καμιάς επιχείρησης, καμιάς οικογένειας, κανενός συνδικαλιστικού φορέα. Στην συνάντηση αυτή, ήρθαν όλοι, γιατί νοιάζονταν. Γιατί πικραίνονται για όσα βλέπουν γύρω τους και βιώνουν.Γιατί νιώθουν το ποτήρι να είναι έτοιμο να ξεχειλίσει. Γιατί έχουν απογοητευτεί από τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις της καθημερινότητας που βιώνουμε όλοι.
Γιατί έχουν αγανακτήσει από υποσχέσεις. Από τις παρεμβάσεις των κομμάτων. Από τις εξυπηρετήσεις συμφερόντων των λίγων. Από την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και τη γραφειοκρατεία. Από την αδράνεια, την απραξία και τον ωχαδερφισμό. Από τις αιτίες δηλαδή που μας έχουν οδηγήσει σήμερα, να είμαστε όλοι συνδιαχειριστές μιας μίζερης και Ρόδου. Μιας μετριότητας αντί του πλούτου που της αξίζει. Ενός συμβιβασμού αντί μιας ακμάζουσας προόδου. Αυτή είναι οι πάλαι ποτέ ναυαρχίδα του τουρισμού; Αυτό είναι το πολυτραγουδισμένο στολίδι του Αιγαίου; Ο λαμπρός, ιστορικός τόπος που γνώρισε δόξες και θαυμασμό από την αρχαιότητα μέχρι και πρόσφατα;» τόνισε χειροκροτούμενος.
Εξήγησε ότι τότε γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης ενωτικής παράταξης για να κατέλθει στις Δημοτικές εκλογές…
«Η ΡΟΔΟΣ Αξιών δημιουργήθηκε από εκλεκτούς πολίτες, για πολίτες. Οικοδομήθηκε από τη βάση προς την κορυφή. Δεν δημιουργήθηκε από πολιτικούς για την πολιτική. Και που θα βρεθούν κι άλλοι άνθρωποι, με τους ίδιους προβληματισμούς, με τις ίδιες ανησυχίες και με την ίδια διάθεση να δώσουν από το έλλειμμα του χρόνου τους» πρόσθεσε ο κ. Κρητικός προσθέτοντας ότι «είμαστε πολλοί περισσότεροι από όσο πιστεύουν».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της παρατάξεως τόνισε πως είναι «ρεαλιστικό, προσαρμοσμένο στα πραγματικές ανάγκες του νησιού» ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά στους βασικούς πυλώνες του.
Ένα από τα κύρια ζητήματα, είναι η διοικητική λειτουργεία του Δήμου, όπως είπε ο κ. Κρητικός και δεσμεύτηκε για άμεση αποκέντρωση του με σύστημα διοίκησης που αναβαθμίζει τον ρόλο των τοπικών κοινοτήτων μεταφέροντας σε αυτές αρμοδιότητες και πόρους για τις καθημερινές ανάγκες τους.


Χωρίζει τον Δήμο σε 4 επιμέρους δημοτικά διαμερίσματα δίνοντάς τους και τα ιστορικά τους ονόματα (Ρόδου, Ιαλυσού, Καμείρου, Λίνδου) τοποθετώντας ταυτόχρονα χωρικό αντιδήμαρχο – επίκουρο δημάρχου σε καθένα από αυτά.
Δεύτερη δέσμευσή του είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Εξειδικεύοντας μίλησε για ειδικά διαμορφωμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πολιτών, για δυνατότητα ηλεκτρονικής αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, για δημιουργία ηλεκτρονικών κέντρων επιχειρήσεων για την άμεση παρέμβαση και τις ενέργειες όπου απαιτούνται, για την καθιέρωση της κάρτας Δημότη, τον εκσυγχρονισμός των Τ.Π.Ε, την διαχείριση κυκλοφορίας με χρήση αυτόματων ηλεκτρονικών μέσων πληροφόρησης και αυτορρύθμισης και την δημιουργία e- ΚΕΠ.
Δεσμεύτηκε να λάβει μέριμνα για την οδική ασφάλεια και το κυκλοφοριακό, με πλήρης εμφανή σήμανση, επαρκή φωτισμό, διαγραμμίσεις, συντήρηση του οδικού δικτύου, κατασκευή ειδικών συγκοινωνιακών κυκλικών κόμβων, συντονισμό των φαναριών οδικής κυκλοφορίας με αυτορρύθμιση, τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στις άκρες των πεζοδρομίων και στη δημιουργία διόδων για πεζούς μέσα από τα πάρκα. Δεσμεύτηκε για τμηματική επανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων με σεβασμό στα ΑΜΕΑ και τη δημιουργία κοινού συντονιστικού όργανου με συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για την οδική ασφάλεια: Δήμος, τροχαία, ΕΥΘΥΤΑ, επαγγελματίες αυτοκινητιστές κ.α.


Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνει το πρόγραμμα του στον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Οραμα της παράταξης είναι η δημιουργία ενός Πάρκου δράσης, Πολιτισμού και Φωτός. Στόχος είναι η ενοποίηση του παλιού νοσοκομείου δια μέσω του κήπου της Ροδιακης έπαυλης, του κήπου της τουριστικής και του πάρκου μπροστά από το γηροκομείο με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σε όλη αυτήν την διαδρομή θα αναπτύξει χώρους αναψυχής, περιπάτου, διαβάσματος και ψυχαγωγίας. Προτείνει παραπέρα να γίνει σχεδιασμός των Τουριστικών Περιοχών, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της καθεμιάς. Ανάδειξη των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών διαδρομών του νησιού, ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και συγκεκριμένα υποδομές για τουρισμό κοινωνικών εκδηλώσεων, θρησκευτικό, εκπαιδευτικό, συνεδριακό, πολιτιστικό, αθλητικό, ιατρικό (κυρίως αποκατάστασης ασθενών), σχεδιασμένο με νέα δεδομένα.
Για το περιβάλλον ο κ. Κρητικός τόνισε ότι η πρώτη του δουλειά θα είναι η άμεση εφαρμογή σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων Απολλώνων και Λαέρμων, λόγω γειτνίασής του με το φράγμα Γαδουρά. Άμεση και πλήρης καταγραφή των οικιών, των επιχειρήσεων, που είναι διασυνδεδεμένες ή όχι με αποχετευτικό. Καταγραφή όλων των ΒΙΟΚΑ και αποτίμηση της ποιότητας λειτουργείας τους. Αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτού τρόπου διασύνδεσης όσων νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν είναι συνδεδεμένες με αποχετευτικό.
Σε ό,τι αφορά την υδροδότηση, δήλωσε υπερ της κατασκευής και εκμετάλλευσης μονάδων αφαλάτωσης και για πλήρη αναθεώρηση του σημερινού μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω της σταδιακής απεξάρτησης από τους πλαστικούς κάδους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου