Ρεπορτάζ

Στην “καθημερινότητα” στρέφει τώρα το ενδιαφέρον του ο Δήμος

Την ικανοποίησή του εξέφρασε χτες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με το προεδρείο της ΔΕΥΑΡ και την παρουσία των εργολάβων, για την υπογραφή τριών συμβάσεων για έργα που έχουν να κάνουν με την ύδρευση και αποχέτευση στο νησί. Παράλληλα, προέβη σε σχετική ενημέρωση για θέματα καθημερινότητας και τα επόμενα βήματα για την προώθηση έργων.
Θέματα καθημερινότητας και λακκούβες
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του με την ενημέρωση σχετικά με τα θέματα της καθημερινότητας, ο δήμαρχος υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Αυτή την στιγμή, ο Ροδίτης δεν θέλει να του φτιάξεις τον…Κολοσσό, θέλει να του φτιάξεις την καθημερινότητά του! Η εμφάνιση της πόλης, η εμφάνιση και η λειτουργικότητα των χωριών είναι πάντα στην πρώτη προτεραιότητα. Κι επειδή τόσο οι υπηρεσίες όσο και ο δήμαρχος βλέπουμε τα προβλήματα στο οδόστρωμα, στις αποκαταστάσεις και σε θέματα περιβάλλοντος, θέλω να πω ότι δεν είμαστε αδιάφοροι. Οι καιρικές συνθήκες, εμπόδισαν τα συνεργεία του Δήμου και της ΔΕΥΑΡ να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις για το οδόστρωμα. Οι βροχές μπορεί να είναι επιθυμητές, αλλά μας εμποδίζουν να παρέμβουμε για να κάνουμε εργασίες εκεί που πρέπει» ανέφερε, επικαλούμενος το ζήτημα με την αποκομιδή σκουπιδιών και τους γεμάτους κάδους, που ήταν μείζον θέμα το 2016 ενώ τώρα, το μείζον θέμα της επικαιρότητας είναι οι λακκούβες στους δρόμους.
«Οι λακκούβες προκλήθηκαν και είναι γνωστό από τις μεγάλες βροχοπτώσεις. Υπάρχει μια υπηρεσία αυτεπιστασίας στις Τ.Υ. και στην ΔΕΥΑΡ. Από την μία, ήταν δύσκολο να προμηθευτούμε άσφαλτο και από την άλλη, είχαμε υπογράψει μια σύμβαση με τον εργολάβο για την πόλη και τα χωριά, με χρονική διάρκεια ενός έτους. Ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να παρεμβαίνει με υπόδειξη των υπηρεσιών μας, για να κάνει εργασίες αποκατάστασης στο οδόστρωμα. Ωστόσο, υπήρχαν εμπόδια τεχνικής φύσεως. Ταυτόχρονα, και η ΔΕΥΑΡ προχωράει σε αποκαταστάσεις βλαβών σε Αφάντου, Κοσκινού, Ιαλυσό και Κρεμαστή και όπου έχει ευθύνη η υπηρεσία». Ο δήμαρχος, είπε ακόμη ότι έχει ζητήσει από την ΔΕΥΑΡ να συσταθεί μια μόνιμη υπηρεσία εργολαβίας ώστε να κάνει έγκαιρα τις παρεμάσεις αποκατάστασης βλαβών στο οδόστρωμα, καθ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Άλλα έργα αποκατάστασης
Ο κ. Χατζηδιάκος με την ιδιότητά του ως επικεφαλής των Τ.Υ. ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ολοκληρωθεί μια εργολαβία που αφορά στην αποκατάσταση πεζοδρομίων στις περιοχές Γρίβα, Λέοντος, Σοφούλη, Ανάληψη και Βύρωνος. «Ταυτόχρονα οι Τ.Υ. προχωρούν στην μελέτη για τα 400.000 ευρώ που έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό και αφορούν τα πεζοδρόμια στην πόλη και τις αναπλάσεις πλατειών στα χωριά. Θέλουμε να υπάρχει συνεχής ροή όσον αφορά στην εκτέλεση έργων» ανέφερε.
Ανακοίνωσε ακόμη, ότι έκλεισε η ημερομηνία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την ασφαλτόστρωση ορισμένων οδών σε χωριά της δυτικής πλευράς (από Ιαλυσό μέχρι τον Έμπωνα), ενώ αναμένεται η ανάδειξη αναδόχου και επέστησε την προσοχή των εργολάβων να μην καθυστερούν τις εργασίες.
Ο κ. Χατζηδιάκος, είπε ακόμη ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Ροδου, μελετούν μια χρηματοδότηση ύψους 652.000 ευρώ για την αποκατάσταση αύλειων χώρων σε σχολεία. «Έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές εκθέσεις όσον αφορά στα κτηριακά προβλήματα για όλο το νησί και μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχουμε πλήρη την μελέτη. Από το πρόγραμμα αυτό (Δημόφιλος) πρώτος ήρθε ο Δήμος Αθηναίων με 1εκ. ευρώ, δεύτερος ο Πειραιάς με 900.000 ευρώ, τρίτη η Πάτρα με 800.000 ευρώ και τέταρτη η Ρόδος. «Ομοίως, έχουμε υποβάλει σχετική πρόταση για την αγορά μηχανημάτων έργου ύψους 365.000 ευρώ» τόνισε. Τέλος, ανακοίνωσε πως αναμένεται πρόσθετη χρηματοδότηση για παρεμβάσεις, αποκαταστάσεις σε παιδικές χαρές του νησιού –ίσως και δημιουργία νέων. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον κ. Χαρίτση στην Αθήνα, για μια σειρά έργων, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι αναμένονται εξελίξεις σε έργα, όπως η Ροδιακή Έπαυλη, ο ξύλινος πεζόδρομος, η αποκατάσταση πλακόστρων κ.λπ.
Το «Ήχος και Φως»
Ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018, οι εργασίες παρέμβασης και καθαρισμού στο «Ήχος και Φως». Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος: «Μπήκε ήδη ο εκσκαφέας και ξεκίνησε τις εργασίες καθαρισμού. Ο Δήμος Ρόδου, βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την Αρχαιολογία και υλοποιεί την δέσμευσή του, στο πλαίσιο της υπογραφής σύμβασης παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης του οπτικοακουστικού θεάματος στο δημοτικό ανθόκηπο της πλατείας Ρίμινι, το γνωστό σε όλους ‘Ήχος και Φως’ που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου», ευχαριστώντας τις υπηρεσίες και την Δ/νση Μεσαιωνικής Πόλης. «Το λέμε αυτό διότι υπάρχουν οχλούσες εργασίες να προλάβουμε τις εκσκαφές για τον όγκο των χωμάτων, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ
Αλ. Μανωλάκης
Μιλώντας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλ. Μανωλάκης, είπε τα εξής: «Πραγματικά γίνεται μεγάλη μάχη για να προχωρήσουν τα έργα. Έχουμε στο μυαλό μας το νερό και πρέπει να το διαχειριστούμε σωστά.
Η ΔΕΥΑΡ έχει ολοκληρώσει και υποβάλει για χρηματοδότηση τρεις ώριμες μελέτες έργων ύδρευσης: α) Αντικατάσταση – Επέκταση δικτύων ύδρευσης πόλεως Ρόδου (πρ/μός: 1.497.800 ευρώ), β) Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Δ.Ε Ιαλυσού (πρ/μός: 1.598.000 ευρώ), γ) Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης Δ.Κ. Έμπωνας, Δ.Κ. Καλλιθέας και Δ.Κ. Κρεμαστής (πρ/μός: 1.244.500 ευρώ)
• Στα Ανταποδοτικά έργα της ΔΕΗ προτείνονται τα Δίκτυα Ύδρευσης και Αποχέτευσης Τ.Κ. Κατταβιάς (πρ/μός: 2.240.000 ευρώ).
• Στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 προτάθηκε η υδροδότηση Νότιας Ρόδου για τις Δ.Κ. Ασκληπιείου και Τ.Κ. Γενναδίου – Λαχανιάς – Βατίου (πρ/μός 540.000 ευρώ) και
• Επίσης στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 προτάθηκε η Αντικατάσταση – Τροποποίηση – Επέκταση δικτύου ύδρευσης περιοχής Κολυμπίων Δ.Ε. Αφάντου (πρ/μός 981.500 ευρώ).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου