Ειδήσεις

Διεθνής η ακτινοβολία του ποδηλατικού γύρου προκάλεσε το θαυμασμό όλου του κόσμου και το πρόωρο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου

Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου

Με κέρδος 2500 διανυκτερεύσεις, δεκάδες χιλιάδες ευρώ στην αγορά και ανυπολόγιστης αξίας προβολή σε όλο τον κόσμο, δικαίως ο ποδηλατικός γύρος της Ρόδου έχει κερδίσει το χαρακτηρισμό ως μία από τις πιο ουσιαστικές δράσεις προς την κατεύθυνση της επέκτασης της τουριστικής περιόδου.
Επιπρόσθετα, ως αθλητική διοργάνωση κέρδισε τις εντυπώσεις των αθλητών, που ως περιεχόμενο συμπυκνώνονται στα λόγια του μεγάλου, Ιταλού νικητή Mirco Maestri “στη Ρόδο βρήκαμε τις ιδανικές συνθήκες για να αγωνιστούμε: Ηταν μια εξαιρετική διαδρομή, υπέροχο τοπίο, καταπληκτική ομάδα και επίσης λίγη τύχη που ποτέ δεν βλάπτει”.
Το κέρδος της μεγάλης διοργάνωσης ήδη έχει κεφαλαιοποιηθεί. Οι δύο αγώνες «International Rhodes Grand Prix» και «International Tour of Rhodes», που έγιναν στις 04, 09, 10 και 11 Μαρτίου 2018, τοποθέτησαν τη Ρόδο στους μεγάλους, ποδηλατικούς προορισμούς και αυτό αποδίδει μια σειρά από οφέλη:
– Το νησί συγκαταλέγεται ως ένας από τους προπονητικούς, ποδηλατικούς προορισμούς του κόσμου
– Θα υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία από τις διεθνείς ομάδες στις μελλοντικές διοργανώσεις
– Εξασφαλίζεται η συμμετοχή ακόμα πιο μεγάλων υποστηρικτών
– Διευκολύνεται η προβολή και των υπολοίπων μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων (Μαραθώνιος Ρόδου, Beach Taekwodo κλπ)
– Επιτυγχάνεται επί της ουσίας η επέκταση της τουριστικής περιόδου

Οι εντυπώσεις
των αθλητών
Πρώτος στη γενική κατάταξη (για το τριήμερο International Tour of Rhodes) αναδείχθηκε ο Ιταλός ποδηλάτης Mirco Maestri με συνολικό χρόνο 11 ώρες, 40 λεπτά και 28 δεύτερα. Ο μεγάλος νικητής δήλωσε πως «δουλέψαμε σκληρά για να κερδίσουμε το πρώτο βραβείο και αυτό δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει ικανοποίηση. Μπορεί ο Ποδηλατικός Γύρος της Ρόδου να μην είναι ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, ωστόσο εμείς ετοιμαστήκαμε κανονικά σαν να επρόκειτο να κερδίσουμε τον παγκόσμιο τίτλο. Προπονηθήκαμε σκληρά και για τρεις ημέρες ιδρώσαμε, τα δώσαμε όλα και τώρα θα πάρουμε πίσω στο σπίτι μας το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας». Μάλιστα ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η νίκη αυτή ήρθε ως επιστέγασμα της συντονισμένης δουλειάς της ομάδας του. «Μέσα σε λίγες ημέρες καταφέραμε δύο μεγάλες νίκες, ελπίζω αυτή η περίοδος των καλών επιδόσεων να συνεχιστεί και στον αγώνα Milan – San Remo».
Ο μεγάλος νικητής κ. Mirco Maestri, όσο και ο τρίτος στη γενική κατάταξη Νορβηγός κ. Waersted Syver, μίλησαν στη «δημοκρατική». Οι δυο τους θέλησαν να ευχαριστήσουν τους διοργανωτές και δεν έκρυψαν τη θέλησή τους να επιστρέψουν στη Ρόδο για προπονήσεις. «Το κλίμα είναι ιδανικό, οι διαδρομές έχουν αρκετές περιοχές που προσφέρονται για σπριντ και οι κάτοικοι του νησιού είναι όλοι τόσο φιλόξενοι». Μεγάλη και θετική εντύπωση τούς προξένησε η υποστήριξη που είχαν σε κάθε αγώνα, η εγγύτητα του ξενοδοχείου στη γραμμή του τερματισμού και όλα εκείνα, που όπως χαρακτηριστικά είπαν, τους έκαναν να νιώθουν «ότι για το μόνο που έπρεπε να νοιαστούμε ήταν να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στον αγώνα. Τα υπόλοιπα ήταν τακτοποιημένα».

Η προβολή από
τα διεθνή
μέσα ενημέρωσης
Πρώτα από όλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης πλημμύρισαν από ρεπορτάζ χαράς για τα αποτελέσματα της Ρόδου: Rai, Gazzetta Direggio, BICI TV, Ciclonews, Sportfair είναι μόνο μερικά από τα μέσα που έκαναν εκτενή ρεπορτάζ για τον ποδηλατικό γύρο της Ρόδου. Όλα τα ρεπορτάζ είναι διθυραμβικά και σε όλα δεν υπάρχει ούτε μία γραμμή αρνητικού σχολίου.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και τα ρεπορτάζ των ισπανικών και των νορβηγικών μέσων ενημέρωσης. Η ομάδα Polartec Cometa, στην επίσημη ιστοσελίδα της προχώρησε σε σύγκριση της φετινής διοργάνωσης με την αντίστοιχη περυσινή. «Φέτος οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές και βοήθησαν τους αθλητές στο να επιτύχουν πολύ καλούς χρόνους, ενώ πέρυσι ο βροχερός καιρός είχε στερήσει από τους ποδηλάτες αυτή τη δυνατότητα».

Κέρδος ο Μάρτιος
στη σεζόν
Η ιδέα για την οργάνωση ενός τόσο μεγάλου ποδηλατικού γεγονότος ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στον ίδιο τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και στην αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Μαριέττα Παπαβασιλείου. Το σκεπτικό στηρίχθηκε στην πολιτική επέκτασης της τουριστικής περιόδου μέσω αθλητικών διοργανώσεων. Η πρόταση έγινε και ο Ποδηλατικός Ομιλος Ρόδου «Ροδήλιος» αγκάλιασε την ιδέα και την οδήγησε στο να γίνει πράξη.
Ο πρόεδρος του «Ροδήλιου» Γιάννης Παπασταματάκης μίλησε χθες προς τη «δημοκρατική» και έκανε απολογισμό της διοργάνωσης. «Αγγίξαμε το άριστα» είπε και εξήγησε: «Αρχικά οι οδηγοί συμμορφώνονταν προς τις οδηγίες της Τροχαίας, έδειχναν κατανόηση και αυτό μας βοήθησε σε σημαντικό βαθμό. Σε όλο το νησί έγιναν παρεμβάσεις κι έτσι ολοκληρώθηκαν όλοι οι γύροι χωρίς να υπάρχουν προβλήματα ή τραυματισμοί και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι αθλητές ικανοποιήθηκαν τόσο στο αγωνιστικό σκέλος, όσο και στο προπονητικό. Σε αυτό βοήθησαν οι καλές καιρικές συνθήκες, αλλά και όλα εκείνα που τους προσφέρθηκαν στη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί».
Ο κ. Παπασταματάκης μιλώντας προς τη «δημοκρατική» έκανε εκτενή αναφορά στα κέρδη των αθλητών που συμμετείχαν, διότι δεν υπάρχει άλλη, τόσο μεγάλη ποδηλατική διοργάνωση σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η συμμετοχή των ποδηλατών στους δύο αγώνες και η εμφάνισή τους ενώπιον του Ούγγρου Κομισάριου τους γέμισε εμπειρίες και γνώση.
Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μαριέττα Παπαβασιλείου δήλωσε προς τη «δημοκρατική» «απόλυτα ικανοποιημένη από τη διοργάνωση, η οποία έδειξε τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η Ρόδος. Ο αθλητισμός και αυτού του είδους οι διοργανώσεις μπορούν να φέρουν επισκέπτες στα νησιά μας και μπορούν να λειτουργήσουν ουσιαστικά στο να έχουμε ικανοποιητικό αριθμό διανυκτερεύσεων στους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Νοέμβριο. Αυτός είναι ο στόχος μας και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».
Σημειώνεται ότι η διοργάνωση «International Rhodes Grand Prix» και «International Tour of Rhodes» έγινε από τον Ποδηλατικό Ομιλο «Ροδήλιο», τον «Sports Tours Hellas», την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Ρόδου μέσω του ΔΟΠΑΡ και την υποστήριξη του Εμπορικού – Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου (ΕΒΕΔ).

Υποδομές και ελλείψεις
Ολόκληρη η διοργάνωση περιβλήθηκε από αίσθημα απόλυτης ασφάλειας. Η κινητοποίηση της Τροχαίας ήταν υποδειγματική, τα εκατοντάδες ολοκαίνουργια κιγκλιδώματα κράτησαν τους αγωνιστικούς χώρους καθαρούς από οχήματα και πεζούς (αγοράστηκαν από τον «Ροδήλιο» και θα μείνουν παρακαταθήκη για τις μελλοντικές διοργανώσεις στο νησί), ενώ στο τέλος κάθε αγώνα οι δρόμοι παραδίδονταν καθαροί προς χρήση.
Παραφωνία αποτέλεσαν οι λακκούβες και τα ανοικτά φρεάτια που δεν πρόλαβαν τα συνεργεία του Δήμου Ρόδου να κλείσουν στο σύνολό τους. Παρά την προσπάθεια, αποδείχθηκε πως ήταν αδύνατο να κλείσουν όλες οι λακκούβες σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νησιού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι ποδηλάτες να αναγκαστούν να αλλάξουν λάστιχα στη διάρκεια του αγώνα. Πρόβλημα ήταν και ορισμένοι ασυνείδητοι που παρά τις ειδοποιήσεις, άφησαν σταθμευμένα τα αυτοκίνητά τους στην οδό Παπανικολάου (δρόμος από Grand Hotel προς Casino Rhodes), γεγονός που αποτέλεσε την αιτία να προκληθεί ατύχημα και να τραυματιστούν δύο αθλητές.

Εθελοντές και χορηγοί
Η διεθνούς ακτινοβολίας διοργάνωση δεν θα γινόταν πράξη αν ορισμένα πρόσωπα δεν δούλευαν αφιλοκερδώς προκειμένου όλα να λειτουργήσουν στην εντέλεια. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει αναφορά σε όλους εκείνους που επώνυμα και ανώνυμα δούλεψαν εθελοντικά ώστε αυτό το σπουδαίο αθλητικό γεγονός να γίνει πράξη στη Ρόδο. Ετσι, ένα μεγάλο μπράβο οφείλεται στους Εθελοντές Σαμαρείτες (για την υγειονομική κάλυψη των αθλητών), στην εταιρεία Ιβίσκος (για το προσωπικό, τα τρόφιμα, τον εξοπλισμό και τις μεταφορές), στην εταιρεία Beyond Group (για το marketing της διοργάνωσης), στη Hedera (για τις εκτυπώσεις), στα καύσιμα Χατζημανώλης, στο μελεκούνι Φίλεμα, στη Euromedica, στο ΕΚΑΒ, στην Τροχαία, στη Blue Star Ferries και στους χορηγούς: Ξενοδοχείο Πλάζα, Αυγοδιατροφική, Aegean airlines, στην Αυγοδιατροφική, ERT3 και Rhodes: Luxury is culture.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου