«Κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις», καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΝΔ. Κλιμακούμενη η τουρκική προκλητικότητα. «Πήγαν να δώσουν τα πάντα χωρίς εγγυήσεις», το σχόλιο για το Σκοπιανό.

«Για ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία» μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η ένταση που προκαλείται με υπαιτιότητας της Τουρκίας είναι διαρκώς εντεινόμενη, με τον εμβολισμό σκάφους του λιμενικού στα χωρικά μας ύδατα και τις προκλήσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας είναι η πρόσφατη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που αποκαλεί τα Ιμια μέρος της τουρκικής επικράτειας. «Αυτό δεν έγινε τυχαία. Είναι συνέπεια μιας ανεύθυνης και γι’ αυτό επικίνδυνης στάσης της κυβέρνησης, που ανέχεται μήνες τώρα την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, εμπεδώνοντας στην Αγκυρα την πεποίθηση ότι η χώρας μας διολισθαίνει από τις πάγιες εθνικές της θέσεις».

Τι είπε ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική ομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του; αναρωτήθηκε. «Του τόνισε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και ότι τα Ιμια ήταν, είναι και θα παραμείνουν ελληνικό έδαφος;».

Εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του» γιατί το πρόσφατο γεγονός είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα που ξεκίνησε μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. «Είχα πει εξαρχής ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και αυτό το αντιλαμβάνονται πλέον οι πάντες. Ολοι οι Ελληνες καταλαβαίνουν γιατί δεν είχαμε ανάλογη ένταση πριν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Όπως είπε, για προφανείς λόγους δεν θα επεκταθεί περαιτέρω στο θέμα, ωστόσο «καρφώνοντας» τον Πάνο Καμμένο σημείωσε: «Κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις. Σοβαρή εξωτερική πολιτική με στολές παραλλαγής δεν γίνεται. Δεν είναι καρναβάλι».

Σημείωσε ότι η ΝΔ θα συμβάλει στην εθνική προσπάθεια και στην οικοδόμηση εθνικής γραμμής, αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής σε κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση. Τόνισε δε ότι ο ίδιος θα θέσει το θέμα στους εταίρους.

Το μήνυμα της Ελλάδας πρέπει να είναι ξεκάθαρο: στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, τα Ιμια είναι ελληνικά και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Αυτό το λέμε όλοι οι Ελληνες με μια φωνή.

Το Σκοπιανό

Η κυβέρνηση αντί να επιχειρήσει να διαμορφώσει ενιαία γραμμή και καλόπιστη συνεργασία με την αντιπολίτευση, επέλεξε να χρησιμοποιήσει το ζήτημα για τα κομματικά της συμφέροντα, κατήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πήγαν να δώσουν τα πάντα χωρίς εγγυήσεις, αρκούμενοι σε δύο συμβολικές κινήσεις, την αλλαγή ονόματος σε ένα αεροδρόμιο και ένα δρόμο. Ακόμα και θεμελιώδη ζητήματα όπως ο αλυτρωτισμός και το Σύνταγμα τα έβαλαν στην ατζέντα μετά τις σχετικές απαιτήσεις της ΝΔ.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει η συζήτηση για το όνομα. «Ο κος Τσίπρας πόνταρε άλλη μια φορά στο παιχνίδι του διχασμού, αλλά έπεσε μέσα στην παγίδα που πήγε να στήσει, και πολύ φοβάμαι και η χώρα. Επιχείρησε να διχάσει την αντιπολίτευση αλλά μας βρήκε ενωμένους, γιατί δεν εμείς δεν παίζουμε με τα εθνικά θέματα».

Σημείωσε ότι η ίδια η κυβέρνηση είναι διχασμένη καθώς άλλα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα οι ΑΝΕΛ. Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να διχάσει τους πολίτες μιλώντας για ετερόκλητο όχλο στα συλλαλητήρια και μίλησε για περιφρόνηση των αισθημάτων εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Πρωθυπουργός που περιφρονεί τους πολίτες δεν μπορεί να σταθεί στη θέση του.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ