Από απόσταση ενός μιλίου από τα Ίμια παρατηρούν, τα ελληνικά σκάφη της ακτοφυλακής τα τουρκικά πολεμικά πλοία, που κινούνται γύρω από τις βραχονησίδες.

Tα τουρκικά σκάφη, με περίσσιο θράσος, φτάνουν ανενόχλητα  μέχρι το φυλάκιο της Χαλής, την Ψέριμο έως και την Παλιόνησο. Οι εντολές που έχουν δοθεί από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, είναι «η μη εμπλοκή», η «παρατήρηση» και η «καταγραφή των σκαφών, των ωρών και των σημείων» που οι Τούρκοι κάνουν παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost και στο πρόσφατο παρελθόν επιχείρησαν να εμβολίσουν σκάφος του λιμενικού, ενώ σε μια τουλάχιστον περίπτωση, Ελληνικό και Τουρκικό σκάφος είχαν επαφή.

«Η Τουρκική προκλητικότητα είναι τέτοια, που η παρουσία τους στα Ίμια και οι παραβιάσεις είναι πλέον  καθεστώς» όπως αναφέρει στο Newpost, πηγή που επιθυμεί να διατηρήσει  την ανωνυμία της.

Το θράσος των Τούρκων είναι τέτοιο που «συνοδεύουν τα ψαράδικά τους σε Ελληνικά χωρικά ύδατα με ακταιωρούς στις οποίες έχουν τοποθετήσει πυροβόλα τα οποία κατά καιρούς τα στρέφουν εναντίον των Ελληνικών σκαφών. Τα χειρίζονται με τηλεχειριστήριο».

Οι Τούρκοι ψαράδες ψαρεύουν ανενόχλητοι στα ελληνικά χωρικά ύδατα, την ίδια ώρα που οι Έλληνες απομακρύνονται, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρούν να τους βουλιάξουν. Οι απειλητικές διαθέσεις των Τούρκων γίνονται ξεκάθαρες από τα σκάφη μήκους 60 μέτρων που στέλνουν στην περιοχή των Ιμίων, όπως αυτό με τον αριθμό 80, το 82 και το 91. Το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης που εμβολίστηκε, το 90, όπως και το 60, είχαν μεταφερθεί προσφάτως στην Κάλυμνο και το έμπειρο πλήρωμά τους, πραγματοποιούσαν 24ωρη περιπολία.

newpost.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ