«Βουτιά» σημείωσαν οι επισκέψεις των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων στα Δωδεκάνησα, στο πρώτο δεκάμηνο του 2016, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Η μείωση των επισκέψεων, που φτάνει έως και το 27% (!) αποδίδεται στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, που σε πολλές περιπτώσεις είναι αποτρεπτική για να επισκεφθεί μια οικογένεια έναν αρχαιολογικό χώρο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αύξηση του εισιτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Λίνδου, από τα 6 στα 12 ευρώ, που καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης επισκέψεων πανελλαδικά με πτώση της τάξης του 27,5% στο δεκάμηνο Ιανουάριος Οκτώβριος 2016!
Μεγάλη μείωση που φτάνει το 26,5% καταγράφεται και στον αρχαιολογικό χώρο Καμείρου, όπου το εισιτήριο από την 1η Απριλίου 2016 διαμορφώθηκε από τα 3 στα 6 ευρώ.
Στο Μουσείο όπου η τιμή εισόδου είναι 8 ευρώ καταγράφεται μείωση 19,9% και στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου η μείωση φτάνει το 7,1%.
Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λίνδου κ. Γιώργος Ελευθερίου με δηλώσεις του στην «δ», ανέφερε ότι τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα, έπειτα από τον διπλασιασμό του εισιτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής: «Δεν μας εξέπληξε το ό,τι ο αρχαιολογικός χώρος της Λίνδου καταγράφει τόσο μεγάλο ποσοστό μείωσης σε επισκεψιμότητα. Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι η αύξηση του εισιτηρίου θα είχε αυτά τα αποτελέσματα αλλά κανείς δεν μας έλαβε υπόψιν. Μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί 48 ευρώ μόνο για εισιτήρια. Αν χρησιμοποιήσει τα γαϊδουράκια για να ανέβει θέλει άλλα περίπου 50 ευρώ, αν πάρει σάντουιτς και πιει ένα αναψυκτικό, θα πρέπει να ξοδέψει γύρω στα 150 ευρώ! Ποιος θα δώσει τόσα χρήματα, όταν με 150 ευρώ κοστίζει ολόκληρο πακέτο διακοπών για μια εβδομάδα με πληρωμένα και αεροπορικά εισιτήρια; Οι διαμαρτυρίες μας δεν ελήφθησαν υπ΄όψιν κι αν δεν επανέλθουν οι τιμές των εισιτηρίων στα προηγούμενα επίπεδα και φέτος η μείωση και επισκέψεων και εισπράξεων θα είναι εξίσου μεγάλη».
Να σημειωθεί ότι οι τιμές στους αρχαιολογικούς χώρους αυξήθηκαν από την 1η Απριλίου 2016, ενώ από 1η Νοεμβρίου έως και 31η Μαρτίου καθορίζεται μειωμένο κατά 50% το εισιτήριο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
Οι τιμές που ισχύουν από την 1η Απριλίου 2016 σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ρόδου έχουν ως εξής:
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
– Αρχαιολογικός χώρος ακρόπολης Ιαλυσού: 6 ευρώ το κανονικό εισιτήριο και 3 ευρώ το μειωμένο
– Αρχαιολογικός χώρος ακρόπολης Καμείρου: 6 ευρώ το κανονικό εισιτήριο και 3 ευρώ το μειωμένο
– Αρχαιολογικός χώρος ακρόπολης Λίνδου: 12 ευρώ το κανονικό και 6 το μειωμένο

ΜΟΥΣΕΙΑ
– Παλάτι Ιπποτών Ρόδου: 6 ευρώ το κανονικό εισιτήριο και 3 ευρώ το μειωμένο
– Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου: 8 ευρώ το κανονικό και 4 το μειωμένο
– Παναγιά του Κάστρου: 2 ευρώ το κανονικό και 1 ευρώ το μειωμένο

-ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου
Αρχαιολογικό Μουσείο
Κοσμητική Συλλογή
Παναγία Κάστρου.
Το κανονικό εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ και το μειωμένο 5 και έχει διάρκεια 3 μέρες

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ